Türkiye büyümede 7 yıldızı yakaladı

İTO Başkanı Oran, "Türkiye büyümede 7 yıldızı yakaladı. Yükselen ekonomilerin kutup yıldızı artık Türkiye'dir." dedi.

Türkiye büyümede 7 yıldızı yakaladı
banner98
 İş dünyası örgütlerinin temsilcileri, Türkiye ekonomisinin 2017 yılında yüzde 7,4 ile beklentilerin üzerinde büyümesini memnuniyetle karşılarken, 2018 yılında da etkili bir büyüme oranı yakalanacağına inandıklarını ifade ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılına ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 7,4 büyüdü.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Türkiye büyümede 7 yıldızı yakaladı. Yükselen ekonomilerin kutup yıldızı artık Türkiye'dir." dedi.

Oran, "Bu güçlü büyüme sadece ekonomimizin değil, bölge barışına yapacağımız katkıların ve dünyada gelişen ülkelere karşı duyulan güvenin de teminatıdır. 2017'deki yüzde 7,4'lük cesur büyümeden, 2018'de de en küçük bir taviz vermeyeceğiz." diye konuştu.

Oran, rekor büyüme başarısının aynı zamanda devletin çizdiği rotada Türk işçisinin emeği ve millileşme hamlesinin üretimdeki öncüsü Türk girişimcisinin azminin bir nişanı olduğunu söyledi.

İnanıyoruz ki, ihracatçılarımızın gayretleri ve hükümetimizin destekleri sayesinde bu güçlü büyüme oranımızı 2018 yılında da sürdüreceğiz. İhracatta rekorlar yılı olarak ilan ettiğimiz 2018 yılında her ay ihracatımızda rekor tazeleyerek tıpkı 2017 yılında olduğu gibi bu yılda da büyümeye yüksek oranda pozitif katkı sunmaya devam edeceğiz."

"İş dünyası olarak büyük bir gurur duyduk"

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, 2017 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 7,4 büyümesinin iş dünyası olarak kendilerini son derece memnun ettiğini belirterek, "İş dünyası olarak büyük bir gurur duyduk. Türkiye dengeli bir şekilde büyümesini sürdürüyor. Sektörel bazda spesifik desteklerin gelmesi ile birlikte 2018 yılının ilk iki çeyreğinde çok güzel rakamlarla karşılaşacağımızı umuyoruz. 2018 yılında da ülke olarak büyümemizi en güzel şekilde gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Bu alanda G-20'nin zirvesinde olup, OECD ülkeleri arasında ilk ikiye girmenin çok güzel bir başarı olduğunu kaydeden Cesur, "Alçak darbe teşebbüsü ve Suriye'de yaşanan gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam etmesi takdire şayan bir durum. Bu başarıyı yakalayan, ekonomiyi yöneten kadrolara inancımız tam. İş dünyası olarak bu güven duygusu ile yatırım yamaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

"Sanayiye ve üretime verilen hiçbir destek boşa gitmiyor"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bu performansın, 2017 yılında büyümenin en temel gücünün sanayiden geldiğini ve sanayi sektörünün diğer tüm sektörler için de itici güç olduğunu kendilerine gösterdiğine işaret etti.

Bahçıvan, şunları kaydetti:

"Bu bize şunu gösteriyor; son zamanlarda sanayiye ve üretime verilen hiçbir destek boşa gitmiyor. 2017’deki ekonomik büyüme, bunu herkese somut olarak göstermiştir. Sonuçta sanayi sektörümüz bir kez daha ispat etti ki; iş üretmenin, aş üretmenin, ihracat yapmanın, vergi vermenin en gerekli olduğu sektörlerin başında gelmektedir.

Bugün de içinde bulunduğumuz zorlu döneme karşın hiçbir sanayicimizin yarına yönelik en ufak bir panik görüntüsü verip kendini kapatmadığının bilinmesini isterim. Bu da biz sanayicilerin ülkemize olan inancının bir göstergesidir. Ancak cari açık, kurlardaki artış ve özel sektörün borç yükü gibi riskler dikkate alınarak, sanayicimizin performans ve moral motivasyonunun sürdürülebilir kılınması gerekmektedir."

"Yüzde 7,4'lük büyümeyi yakaladığını görmekten mutluluk duyduk"

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Başkanı Yiğit Savcı, 2016 yılında yaşanan talihsiz ve üzücü gelişmelerin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinden 1 yıl gibi kısa bir süre içinde kurtulmaya başlandığını ve ekonominin yüzde 7,4'lük büyümeyi yakaladığını görmekten mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkiye'nin sert virajı kazasız bir şekilde dönmeyi başardığını aktaran Savcı, çarpıcı büyüme oranının da işaret ettiği gibi ekonomide büyüme dinamiklerinin kendi kendine çalışır hale geldiğini kaydetti.

Savcı, büyümenin böylesine yüksek bir performans sergilemesinde, başta KGF olmak üzere, kamunun sağladığı geniş kapsamlı desteklerin büyük rol oynadığını dile getirerek, "Zamanında ve nokta atışı olarak adlandırabileceğimiz bu teşvik ve desteklerin büyüme üzerindeki olumlu etkisi tartışılmaz bir seviyede. Sanayi üretimi ve ihracattaki artış ile yatırımların yeniden canlanmaya başlamış olması da büyümeye ciddi katkı sağladı. Büyümenin hemen her sektörde toplam 1 milyondan fazla istihdam sağlamış olması da diğer olumlu bir gelişme." diye konuştu.


Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2018, 15:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0