Kreş projesine 3 bakandan destek sözü

Bursa OSB’ye kreş kazandırmak için güç birliği yapan BOSİAD ve BUİKAD yönetimine Ankara’da destek arayacağının sözünü veren AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, üç bakan ile bir araya getirdiği kreş komisyonunu hedefe bir adım daha yaklaştırdı. Komisyon üyeleri, Ankara’dan müjdeli haberlerle döndü

Kreş projesine 3 bakandan destek sözü
banner98
 Bursa OSB’ye bir kreş kazandırmak için ortak hareket eden Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) ile Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD), Ankara’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nu ziyaret etti. Görüşmelerde, kadının işgücüne katılımının önündeki engellerin kaldırılması ve sanayide kadın istihdamının artırılması başta olmak üzere, ilgili bakanlıkların bu konudaki çalışmaları, BOSİAD ve BUİKAD’ın önerileri paylaşıldı, görüş alışverişinde bulunuldu.

TURAN: ANAOKULLARINA VERİLEN DESTEK KREŞE DE VERİLEBİLİR

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç’in önayak olduğu ziyaretlerde BOSİAD ve BUİKAD yönetiminin ilk durağı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya oldu. Ziyarette konuşan BOSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Kreş Komisyonu Başkanı Meltem Turan, kadınların doğum izninden sonra işe dönüşlerini sağlamak adına Bursa OSB içerisinde bir kreş kurmak istediklerini belirterek, “Anneler çocukları yakınında olduğunda daha verimli çalışmaktalar. Aksi durumda çocuklarının bakımı için iş hayatından uzaklaşıyorlar. Bu nedenle biz de Türkiye’nin ilk OSB’si de olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ne kreş kazandırmak için hareket geçtik. OSB yönetimimiz bu proje ile ilgili bize iki ayrı arsa tahsisi sözü verdi. Buradaki öncelikli hedefimiz mavi yakalı çalışana ulaşmak ve onların çocukları için işten ayrılmalarının önüne geçmek” dedi. OSB firmaları ile yaptıkları ihtiyaç analizi sonrası 300 çocuk kapasiteli bir kreş kurmayı hedeflediklerini açıklayan Turan, anaokullarına verilen desteğin kreşler aracılığıyla OSB’lere de verilmesinin, bu konuda tüm sanayi bölgelerinin önünü açacağını söyledi.

YALÇIN: ÇOCUK BAKIMIYLA İLGİLİ ATILACAK ÖNEMLİ ADIMLAR VAR

‘Çocuğum Yanımda Ben İşimin Başında’ projesi ile her OSB’ye bir kreş kazandırmak için yola çıktıklarını kaydeden BUİKAD Başkanı İpek Yalçın da, “Sanayinin gelişimindeki en kritik konulardan biri kadın istihdamının düşük olması. Türkiye’de %29-% 30 seviyesindeki kadın istihdam oranının, sanayi sektöründeki payı ise %15,2. İşgücüne katılmayan 100 kadından 61,2’si, işgücüne katılmama nedeni olarak ‘ev kadını’ olmalarını gösteriyor. Çocuklarına bakım hizmeti verilmesi durumunda çalışmak isteyen kadınların oranı ise yüzde 80 olarak ortaya çıkıyor. 2016 yılında TÜRKONFED tarafından yapılan İş Dünyasında Kadın 2. Faz raporuna göre de, 2010-2015 yılları arasında yaklaşık 1 milyon kadın çocuk bakımı, 112 bin kadın ise yaşlı bakımı sebebiyle iş hayatını bırakmış. Dolayısıyla çalışan kadının önündeki en büyük engelin çocuk ve yaşlı bakımı olduğu göze çarpıyor. Yaşlı bakımıyla ilgili son yıllardaki güzel gelişmeler oldu. Aynı adımların çocuk bakımıyla ilgili atılması büyük önem taşıyor” diye konuştu.

BAYRAK: BU BİR ÇALIŞAN SORUNU

BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak da, “Bölgemizdeki 260 fabrikada 56 bin kişi istihdam ediliyor ve bunların 8 bini kadın. Bu sadece bir kadın sorunu da değil, çalışan sorunu. OSB yönetimimizin de çok önemsediği bu projeyi en kısa zamanda hayata geçirmek arzusundayız” dedi.

BAKAN KAYA: 300 SANAYİ BÖLGESİNE 300 KREŞ KURMAK İSTİYORUZ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da şunları söyledi: “Şu anda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte Türkiye genelindeki 300 sanayi bölgesine 300 kreş kurulmasıyla ilgili bir projemiz var ama henüz taslak aşamasında. 81 ilimizi de içine alacak bu projeyle ilgili çalışmalara başladık. Sürdürülebilir kılmak için önerdiğiniz kreş desteğini de bu projenin içine katmamız anlamlı olur. Kadın istihdamının artırılması için kreş sorununu da çözmek gerekiyor. Kreş bizim de önemsediğimiz, desteklediğimiz ve dert edindiğimiz bir konu. Bu projeyi Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın himayesine almak gibi düşüncemiz de var.”

Bursa’da bir Engelsiz Yaşam Merkezi yapmak istediklerini de dile getiren Bakan Kaya, “Yeri hazır. Engellisi olan aileler için gündüz çocuklarının bırakıp nefes alabilecekleri merkezin binasının yapımı için Bursalı hayırseverlerden destek bekliyorum” dedi.

BAKAN ÖZLÜ: KREŞ BİNASI YAPIMI İÇİN DÜŞÜK

FAİZLİ VE UZUN VADELİ KREDİ VEREBİLİRİZ

BOSİAD ve BUİKAD heyeti, Bakan Kaya’nın ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’yü de ziyaret ederek projelerini anlattı. Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk’ün de katıldığı toplantıda, Bakan Özlü şunları söyledi:

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız ile birlikte kreş konusunda bir şeyler yapmak istiyoruz. Sadece OSB’ler değil sanayi sitelerinde de kreş kurulması yönünde bir projemiz var. Bundan sonra planlanacak sanayi sitelerinde de hem sosyal ve kültürel alanlar hem de kreş, anaokulu gibi yapıların olmasını istiyoruz. Artık sanayi sitelerinin projelerini onaylarken bu özelliklere de bakacağız. Son çıkardığımız Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 39. maddesi ile OSB’ler arasında farklılık oluşturmamak ve ihtiyaç̧ duydukları yatırımları yapmalarına imkân tanımak amacıyla, herhangi bir bölgesel kısıtlama getirmeksizin tüm OSB’lere faaliyetleri için gerekli olan projeler adına kredi verilmesi ve  finans kuruluşlarından kullandıkları krediler için de kredi faiz desteği sağlanmasını  amaçladık. Kısacası bu bize bir OSB projesi olarak gelirse destekleriz. OSB’lere modern kreşler kurulması konusunda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’na (OSBÜK) koordinasyon görevi verebiliriz. Sizler de bu çalışmanın içine aktif olarak katılabilirsiniz. OSB’de çalışan kadın, sabah çocuğunu yanındaki kreşe bıraksın, akşam da gönül rahatlığıyla alıp evine gitsin. Bu durumu çok önemsiyoruz. Bunu bir proje gibi ele alalım. OSBÜK’ü çağıralım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve biz bir protokol de imzalayabiliriz. Protokol imza törenine sizleri de davet ederiz. Bu konuda hem OSB’leri destekleyip hem de biraz zorlayabiliriz. Öte yandan, çocuk başına ne kadar para gerekiyor, bunun hangi kalemlerini devlet, hangi kalemlerini OSB’ler karşılayabilir. Bu konu üzerinde de çalışılmalı. Biz, OSB’lerde ve yeni kurulacak sanayi sitelerinde büyüklüğüne göre uygun kreşleri mutlaka kuracağız. Aynı zamanda, düşük faizli ve uzun vadeli kreş binası yapımı için kredi verebiliriz. Yeni reform paketi çerçevesinde tüm sanayi bölgelerinin projelerini desteklemek istiyoruz.”

BAKAN SARIEROĞLU: KREŞ ÇALIŞAN KADIN İÇİN ÖNCELİKLİ KONULARDAN BİRİ

BOSİAD ve BUİKAD yönetimlerinin son durağı ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu oldu. Bursa heyetinden kreş projesini dinleyen Bakan Sarıeroğlu şunları söyledi:

“Çocuk bakımıyla ilgili bizim de çalışmalarımız gündemde. Kadınların sosyal güvenlik boyutuyla desteklenmesi yönünde bir proje olacak. Henüz üzerinde çalışıyoruz ve hesaplamalar yapıyoruz. Kadın dostu işletmelerin artması ve kadın istihdamı konusunda olumlu olarak yaptığımız ama dezavantaja dönüşen noktaları pozitife çevirecek adımlar atmamız gerekiyor. Bu sadece kadın değil, aynı zamanda bir çalışan sorunu da. Erişebilir, kaliteli kreşlerin sayısını sadece OSB’lerde değil tüm illerimizde yaymamız gerekiyor. Ama tabii şu anda en acil öncelikli olan, çalışan annelerin iş ve aile yaşamını uyumlaştırmaları adına üzerlerindeki bu sorunu  hafifletmek. Sadece kreş açmak da yeterli değil, esnek çalışma modeli gibi başka mekanizmalar da gerekiyor. Her şeyi kamunun tek başına çözmesi mümkün değil. Tek başına iş dünyasının her şeyin üstesinden gelebilmesi de olanaksız. Diyalogla, birlikte çalışmayla, işbirliği ile sorumluluğu paylaşarak çözülebilir”

Öte yandan, Ankara programına BOSİAD tarafından; Başkan Abdullah Bayrak, Başkan yardımcıları Mefküre Zümbülova ve Murat Yuvakuran ile Yönetim Kurulu Üyesi ve Kreş Komisyonu Başkanı Meltem Turan, BUİKAD tarafından da Başkan İpek Yalçın ile Yönetim Kurulu Üyeleri Oya Eroğlu, Şeyda Şençayır, Pervin Katana ve Belgin Gökçe katıldı.

BOSİAD ve BUİKAD yönetimi, geçtiğimiz günlerde projeyi AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç’e anlatmış ve kadın istihdamına büyük katkı sağlayacak projenin Meclis’e taşınarak ülke genelinde bir projeye dönüştürülmesi için destek istemişti.
Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2017, 11:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0