banner101

Düşük Fatura Nedeniyle Başına Gelmeyen Kalmadı

İzmir'de, elektrik ustası İbrahim Çetin, düşük gelen faturadan şüphelenerek çağrı merkezini araması üzerine "kaçak kullanım" gerekçesiyle elektriği kesilince başlattığı hukuk mücadelesini yerel mahkemede kazandı.

Düşük Fatura Nedeniyle  Başına Gelmeyen Kalmadı
 İzmir'de, elektrik ustası İbrahim Çetin, düşük gelen faturadan şüphelenerek çağrı merkezini araması üzerine "kaçak kullanım" gerekçesiyle elektriği kesilince başlattığı hukuk mücadelesini yerel mahkemede kazandı.

Bu süreçte mağdur olduğunu, çevresindekilerin kendisine bakışının değiştiğini dile getiren Çetin, Yargıtay aşamasının da lehine sonuçlanması halinde tazminat davası açmayı düşünüyor.

Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konak ilçesinde oturduğu evinin elektrik kullanım bedelinin düşük gelmesi üzerine 16 Ocak 2015'te "186" arıza hattını arayarak görevlilerin sayacı kontrol etmesini istediğini aktardı.

Görevlilerin 10 gün evde teknik inceleme yaptığını ve kaçak elektrik kullandığı gerekçesiyle rapor tuttuğunu belirten Çetin, daha sonra 4 bin 287 liralık ceza verildiğini anlattı.

"Kaçak kullanımı belgeleyemediler"

Çetin, kaçak elektrik kullanmadığını ve karara itiraz ettiğini, elektrik dağıtım şirketinin ise cezayı bin 839 liraya düşürdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Beni mahkemeye verdiler. Gerekçeleri sözde 'sıva altı kablo çekerek' kaçak elektrik almışım. Akıl var, mantık var ben öyle bir şey yapsam neden 186'yı arayayım. Gelen ekip benim elektrikçi olduğumu bilmiyordu. Dedim ki 'öyle bir şey varsa bul belgele ben ne cezası varsa çekerim. Dur bir dakika ben bulayım arızasını' dedim. Kendisinin bulamadığı arızayı benim de bulamayacağımı söyledi ama benim elektrikçi olduğumu duyduğu gibi hemen çekti gitti. Giderken de 'tesisat kablosunu değiştir, yeni saati takalım' dediler."

İzmir Adliyesinde 43. Asliye Ceza Mahkemesine açılan davanın lehine sonuçlandığını aktaran Çetin, kararı aldıktan sonra elektriğini açtırmak için dağıtım firmasına başvurduğunu, yetkililerin "ödeme yapmadan elektriğini açamayacakları" yanıtını verdiğini söyledi.

"Maddi ve manevi zarar gördüm"

Çetin, elektriğinin kesik olması nedeniyle mağdur olduğunu vurgulayarak "Ev iki seneye yakın elektriksiz kaldı. Evimiz iki katlı, üst katın elektriği kesilince ben alt kata taşınmak zorunda kaldım. İlk katın elektrik saati ayrıydı. Sonra tekrar üst kata taşındım, eşyalarım hep mahvoldu." dedi.

Faiziyle 2 bin 771 lira olan faturayı ödedikten sonra İzmir Tüketici Hakem Heyetine başvurduğunu ifade eden Çetin, Tüketici Hakem Heyetinin, "Firmanın tahsil ettiği 2 bin 771 liranın iadesi ve doğru tüketim bedeli yansıtılmayan dönem için yeniden fatura düzenlenmesi" kararı verdiğini belirtti.

Çetin, dağıtım firmasının parayı ödememesi üzerine icra takibi başlattığını ancak firmanın İzmir 5. Tüketici Mahkemesine başvurarak icra takibini durdurduğunu söyledi.

Daha sonra mahkemenin İzmir İl Tüketici Hakem Heyetinin kararını onadığını ifade eden Çetin, bu kararın ardından parasını yasal faiziyle tahsil ettiğini kaydetti.

"Tazminat davası açacağım"

Çetin, yaşanan olaylar sonrası sıkıntılı bir dönem geçirdiğini belirterek, şunları dile getirdi:

"İzmir Tüketici Hakem Heyetinin vermiş olduğu kararla ben kazandım, İzmir 5. Tüketici Mahkemesinde açılan davayı kazandım. 43. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davayı da ben kazandım. Şu andan itibaren Yargıtayın vereceği kararı bekliyorum. Ondan sonra hem maddi hem de manevi tazminat davası açacağım. Bu süreçte mağdur oldum. Çevremdeki insanların bana bakışı değişti. Bu durumdan rahatsız oldum, çok rencide oldum. Bir de evi aşağı taşı, yukarı taşı koltuklarım mahvoldu, televizyonum, buzdolabım hasar gördü maddi kayıplarım oldu. Manevi olarak insanlara karşı rencide oldum."

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 13:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0