banner102

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU SEVAKİN’DE

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘ın 24 Aralık 2017’deki Sudan ziyaretindeki teklifiyle restorasyon için Türkiye’ye tahsis edilen Sevakin Adası’na resmî bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU SEVAKİN’DE
 Çavuşoğlu, TİKA tarafından adada restorasyonu tamamlanmış olan Gümrük Binası’nda bir konuşma yaptı.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu,“Bizim amacımız Sevakin Adası’nı yeniden tarihi cazibesine kavuşturmaktır. Burasının turizm cenneti olması için ne gerekiyorsa yapacağız. Ancak Sudanlı kardeşlerimize de düşen bir sorumluluk var. Bu kıyı şeridini altyapısını güzelleştirmek için makro bir plan çalışmalıyız. İnşallah burası sadece Port Sudan için değil Sudan’ın tümü için çok farklı bir manaya kavuşacak.”dedi.

Türkiye’nin gittiği her yere dostluk götürdüğünü ifade eden Çavuşoğlu şöyle konuştu: “Türkiye gittiği yere kan ve göz yaşı götürmez. Türkiye dostluk ve kardeşlik götürür. Bugün dünyada iki tür medeniyet anlayışı vardır. Biri insanlığa zarar veren, tamamen tahrip etme, öldürme ve yok etme üzerine kuruludur. Bu anlayış binlerce kilometre öteye tahribat için gider ve vereceği zararı verir. Bizim esas aldığımız asıl insanlığa faydalı anlayış ise tamamen yaşatma ve inşa üzerine kuruludur. Doğrusu ve hak olan bizim medeniyetimizdir. Gittiği yerde gözyaşını dindirir. Bu medeniyetin kökleri 1400 yıl öncesine dayanır. Unutmayın Yesrip, Hicret’ten sonra Medine olmuştur.
Bu medeniyet anlayışı geçmişte Sevakin’i ihya etmiştir. Daha sonra yapılan tahribatların akabinde bugün bize düşen ecdadımızın ihya ve inşa yolunda ilerlemektir. İnsanlığa fayda sağlamamız ancak böyle mümkün olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘ın 24 Aralık 2017’deki Sudan ziyaretinin çok önemli olduğunu ifade eden Çavuşoğlu,
“Bilindiği üzere Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Sudan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Burada Sudan Cumhurbaşkanı Sayın Ömer El-Beşir ile iki ülke arasında işbirliğini artırmak üzere bir çok konuda mutabakata vardılar. Bunlardan biri de bu içinde bulunduğumuz, Kızıldeniz kıyısındaki Sevakin Adası ile ilgili konuda oldu. Bu adanın ihyası ve inşası için hep birlikte çalışacağız” dedi.

Afrika’nın Kızıldeniz’e açılan kapısı olan Ada’nın hac ve umre yolcuğu için de önemli bir kapı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Afrika’ya açılan bu kapının kapanmasına gönlümüz razı değildir. Geçmişinde taşıdığı kültürel izleri silmek için adayı tahrip eden sömürgeci anlayış kesinlikle kabul edilemez. Adaya verilen tahribatı gidermek boynumuzun borcudur.
Bu kapının açık olması sadece Sudanlıların, sadece Afrikalıların değil tüm insanlığın hayrınadır. Sevakin’in tarihine bakıldığında, geçmişten tevarüs eden medeniyet değerlerimiz bakımından burası bir insanlık adasıdır.”şeklinde konuştu.

Kızıldeniz Eyalet Valisi Ali Ahmed Hamid de konuşmasında,“Afrika’daki en eski limana hoşgeldiniz. Burası 3 bin yıllık bir limandır. Sudan’a birinci devletinize hoşgeldiniz” dedi.
Hamid adaya 60 kilometre uzaklıkta bir mercan adası bulunduğunu, Kızıldeniz Eyaletinin 750 kilometre sahile sahip olduğunu ifade etti. Kızıldeniz Eyalet Valisi Ali Ahmed Hamid, Türk Hava Yolları’nın da Hartum’dan havaalanına inmesini istediklerini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu,Sevakin Adasında TİKA tarafından restorasyonu tamamlanan Hanefi ve  Şafii Camileri ile Gümrük binası ve halen restorasyonu devam eden Muhafaza Binası inşaat restorasyon çalışmaları incelemelerinde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı. Çavuşoğlu, Şafii Camii minaresinden adayı inceledi.

Başbakanlık Basın Müşavirliği

Bu e-posta mesajı ve ekinde bulunabilecek dosyalar yalnız mesajın alıcı hanesinde kayıtlı kullanıcı(lar) için hazırlanmıştır. Mesajın alıcısı değilseniz, lütfen hemen göndericiyi uyarınız. Mesajı dağıtmayınız, kopyalamayınız, içeriğini açıklamayınız; çıktı almaksızın siliniz. Aksi belirtilmedikçe, bu mesajda kayıtlı görüş ve düşünceler hiçbir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına atfedilemeyeceği gibi, Başbakanlık bakımından bağlayıcı değildir. Virüs ve kötü amaçlı yazılımların bu mesajda yerleşmesinin engellenmesi amacıyla gerekli tüm önlemler alınmış olsa da, bu mesajın sisteminizde yaratabileceği kayıp ve zararlardan dolayı Başbakanlık hukuken sorumluluk kabul etmez.

This email and any files transmitted with it are intended solely for the use of the addressee(s). If you are not the intended recipient, please notify the sender immediately, then delete it without printing, copying, distributing or disclosing its contents. Unless otherwise specified, any view or opinion expressed in this email does not necessarily represent those of the Turkish Prime Ministry, or bind it in any way. Although reasonable precautions are taken to ensure that no viruses or malware are present in this email, the Prime Ministry can not accept any legal responsibility for any loss or damage arising from its use.
Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2018, 16:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0