Tarımda Kırsal Kalkınma ve Sanayileşmenin Önemi

Ülke olarak çok verimli topraklara ve su kaynaklarına sahibiz.
Adı üstünde “Yeşil Bursa” da çok verimli tarım arazilerine sahip.
Hayvancılık yapılan bir çok alan ve et süt tesisi de mevcut.
Tarımda üretim kadar üretilen tarımsal girdilerin sanayisinin de gelişmesi çok önemli.
Çiftçi ektiği buğdayı veya domatesi yöresinde bulunan yem fabrikasına , salça fabrikasına güzel fiyat ile satabilirse üretim noktasında ki bir çok sorunu da aşmış demektir. Bunu sağlayacak “ Tarımda Sanayileşme “ çok önemlidir.
Bu görevi ülkemizde TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) üstlenmiş durumda.
Kuruluş amacında; Ulusal kalkınma plan, program ve stratejilerinde öngörülen ilke ve hedefler çerçevesinde, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakları da kapsayacak şekilde, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirmek yazmakta.


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa da aktif olarak projeleri hayata geçiriyor.
TKDK İl Koordinatörlüğünü Bursa da Ömer BERKSUN bey yapmakta. Kendisi ile bu yatırımlar hakkında konuştuk. Bu sene açıklanan birinci çağrı IPARD a 315 başvuru yapılmış. Başvurulardan 220 si ile sözleşme imzalandığını bunun neticesinde 207 milyon tl lik yatırımın Bursa ya geldiğini söylediler. 182 milyon Tl lik harcamaya 82 milyon Tl lik ödeme yapıldığını belirten Berksun, bu yatırımlarla 1200 kişiye de istihdam sağlandığını belirtti.
Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kırsal Turizm, Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi başta olmak üzere ülkemiz için stratejik öneme sahip yatırımlara destek verilmekte.
Bu hibeler yatırıma dönüşmediği takdirde geri gönderilmekte.
Bu noktada da Koordinatörlük olarak bu yatırım fırsatlarını anlatmak için Bursa daki iş adamları derneklerine de bilgilendirme toplantıları yaptığını anlatan Berksun burada yatırım yapmak isteyen iş adamlarına başta yatırımlardaki “KDV MUAFİYETİ” olmak üzere sağlanan fırsatları anlatmakta . Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik fakültesinde ki öğrencilerle de bir araya gelerek öğrencilerin ufkunu açan ,Tarımsal Yatırımları ve Fırsatları anlatan TKDK İl Koordinatörlüğünün çalışmaları gerçekten çok özverili.
Kendilerine başarılar diliyorum. Tarımdan Tamamen Uzak Yeni Bir Nesil Yetişiyor Özel bir banka tarafından düzenlenen tarım sohbetlerinin konuşmacılarından Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu idi.
Konuşmasında yerelde kalkınma sağlandığı takdirde kırsaldan kente göçün de önüne geçilebileceğini savunan Prof. Dr. Soylu, “Kırsaldan ciddi bir kaçış söz konusu. Bugün gerek bitkisel üretim gerekse hayvancılık tarafında yabancı işçi çalıştırmayan orta ölçekli işletme neredeyse yok. Bitkisel ve hayvansal üretimden tamamen uzak olan yeni bir nesil geliyor. Bu, tarım açısından ciddi bir tehdit” diyerek uyarıda bulundu.
YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0