Süper Lig’e güncelleme gelmedi!

KPMG Football Benchmark ekibi, Avrupa’nın önde gelen altı liginde mücadele eden takımların mobil uygulamalarını inceledi. İngiltere Premier Ligi’ndeki 20 takımın 19’unun, İspanya La Liga’da da 20 takımın 12’sinin resmi uygulaması bulunuyor. Süper Lig’de ise 18 takımın sadece sekizinin resmi uygulaması var.

Süper Lig’e güncelleme gelmedi!
banner98

Hayatın her noktasına giren teknoloji futbol dünyasında da etkisini hissettiriyor. KPMG Football Benchmark ekibi, Avrupa’nın önde gelen altı liginde mücadele eden kulüplerin mobil uygulamalarını inceledi.

Kulüplerin kendi mecraları olarak konumlandırdığı, taraftarlarıyla direkt olarak iletişime geçtiği internet siteleri ile sosyal medyaya mobil uygulamalar da eklendi. Taraftarlarına dijital deneyim sunan mobil uygulamalar, bilet ve forma satışı imkanı sağlıyor, futbolseverlere kulüpleriyle ilgili güncel bilgiler sunuyor. Kulüpler bu uygulamalar aracılığıyla taraftarlarının verilerine sahip olurken, kendi mecralarını da oluşturmuş oluyor.

Avrupa’nın önde gelen futbol liglerinde mücadele eden kulüpleri inceleyen KPMG Football Benchmark ekibi, mobil uygulamalara gösterilen ilgiyi araştırdı. ‘Futbolun beşiği’ olarak bilinen İngiltere Premier Ligi, mobil uygulamalara en çok ilgi gösterilen ülke olarak ön plana çıkıyor. Premier Lig’de mücadele eden 20 takımın 19’unun resmi mobil uygulaması bulunuyor. Almanya’da da durum farklı değil. 18 takımın yer aldığı Bundesliga’da 16 takım resmi mobil uygulamalarıyla taraftarlarını bilgilendiriyor. 20 takımlı ligler olan İspanya’da 12, Fransa ile İtalya’da da 11’er takımın resmi mobil uygulaması var.

Süper Lig takımları mobil cihazlarda yok!

Araştırmada yer alan Türkiye Süper Ligi de 18 takımdan oluşuyor. Ancak resmi uygulamalar göz önüne alındığında sadece sekiz takımın güncel ve resmi bir mobil uygulaması bulunuyor. Avrupa’daki diğer liglerde mobil uygulama oranı yüzde 66 iken, Türkiye’de bu oran yaklaşık yüzde 44.

KPMG Türkiye Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, “Sponsorluk, ürün ve bilet satışları gibi gelirleri, taraftar sayısıyla doğru orantılı olarak artan kulüpler, daha geniş kitlelere seslenmek için mobil uygulamaları kullanıyor. Büyük kulüplerin kaynak ayırdığı bu kulvarda, Anadolu takımlarının da hızlı hareket etmesini bekliyoruz. Dijital gelirlerin futbol endüstrisinde dördüncü büyük gelir kaynağı haline geldiği günümüzde, tüm kulüplerin bu konu üzerine eğileceğine inanıyoruz” dedi.

Araştırmayla ilgili ön plana çıkan notlar şöyle:

  • İngiltere Premier Ligi’nde mobil uygulaması bulunmayan tek kulüp iki sezon önce şampiyonluğa ulaşan Leicester City.
  • Almanya’da geçen sezonu ikinci sırada tamamlayan Leipzig’in mobil uygulaması yok. Ayrıca Hannover’in de mobil uygulaması bulunmuyor.
  • Avrupa’nın en çok takip edilen liglerinden Fransa, İspanya ve İtalya’da mobil uygulamalara İngiltere ile Almanya’ya göre daha az ilgi gösteriliyor. İspanya’da sekiz, Fransa ile İtalya’da dokuz kulüp resmi uygulama hazırlamadı.
  • Uygulamaların indirilme sayılarına bakıldığında Alman kulüpleri, İngiliz ekiplerini soluyor. Sekiz Bundesliga takımının uygulaması 100 binden fazla indirildi. İngiltere’de ise bu rakama sadece altı büyük kulüp ulaşabildi.
  • İspanya’da Barcelona, Real Madrid ve Atletico Madrid; Fransa’da PSG, Lyon ve Marsilya, İtalya’da da Juventus, Milan, Napoli ve Roma 100 bin indirme barajını aşmayı başardı.
  • Türkiye’de Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Başakşehir, Kayserispor, Alanyaspor, Göztepe ve Bursaspor’un resmi mobil uygulaması bulunuyor.
Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2018, 11:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0