banner101

OMUZ AĞRISININ SEBEBİ AĞIR TENCERELER!

Ev kadınları omuz ağrısında en önemli risk grupları arasında yer alıyor. Gündelik ev işlerinde üst dolaplara ağır cisimlerin kaldırılması, yüksek rafların temizlenmesi, yukarıdan tencere, tabak gibi eşyaların alınması omuz anatomisini zorluyor. VM Medical Park Pendik Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Deniz Gülabi özellikle kalp hastalarının omuz ağrılarını yabana atmaması gerektiği konusunda uyardı.

OMUZ AĞRISININ SEBEBİ AĞIR TENCERELER!
 Omuz ağrıları, günlük yaşamda bel ve boyun ağrılarından sonra en sık görülen eklem ağrısıdır. Travmaya bağlı omuz eklem çevresi kırıklar ve çıkıklar görülebilir; bunlara bağlı ağrı gözlenebilir. Travma dışı olarak omuz ekleminde tendon yırtıkları ve bunların sonucunda omuz ekleminde kireçlenme de omuz ağrılarının nedenlerinden sayılabilir. VM Medical Park Pendik Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Deniz Gülabi, hareket sistemiyle ilgili omuz ağrılarında basit ağrı kesici ilaçlar kullanılmasına rağmen devam eden ağrılarda, omuz hareketleri ile artan ağrılarda ve ağır işlerde çalışan kişilerde rastlanan omuz ağrılarında mutlaka doktora başvurulması gerektiğine dikkat çekiyor.

Kalp hastalıklarında da omuza yansıyan ağrılar olabileceğine işaret eden Doç. Dr. Deniz Gülabi, göğüs ağrısıyla birlikte omuz ağrısı (özellikle sol omuz) varsa hastaların zaman kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına görünmeleri gerektiğini söylüyor. Doç. Dr. Deniz Gülabi, gündelik yaşantımızı kabusa çeviren omuz ağırlarıyla ilgili bilgiler verdi.

GÜNDELİK HAYATI ZEHİR EDİYOR


Hastaların yaşam kalitesini bozan, günlük aktivitelerini kısıtlayan, gündelik yaşamlarını altüst edecek kadar şiddetli omuz ağrıları görülebilir. Bu ağrıların en sık nedenleri arasında sıkışma sendromu, omuz çevresi tendonlardaki ödem, yırtıklar ve omuz eklemindeki kireçlenme başlıca ortopedik sorunlar olarak görülür. Bunların dışında omuz çevresindeki tümörler de ağrı oluşturabilir.

ISINMADAN YAPILAN SPORA DİKKAT!


Günlük yaşamda yapılan bazı yanlış hareketler omuz ağrısına sebebiyet verebilir. Ağır cisimlerin taşınması ve özellikle bu ağır cisimlerin baş üstü yüksek yerlere kaldırılması, omuz ağrısına neden olabilmektedir. Spora başlamadan önce uygun ısınma egzersizleri yapılmalı ve sonrasında egzersizler yapılmalıdır. Isınmadan yapılan ağır egzersizler, omuz çevresinde yaralanma olasılığını artırmaktadır.

YÜKSEK RAFLARA UZANMAYIN


Ev kadınları omuz ağrısında en önemli risk gruplarından biridir. Günlük olarak yapılan ev işlerinde üst dolaplara ağır cisimlerin kaldırılması ve yüksek rafların temizlenmesi, yukarıdan tencere, tabak vs. gibi eşyaların alınması, omuzun anatomik yapılarının zorlanmasına neden olmaktadır. Tekrarlayan bu aktiviteler sonrasında omuz çevresinde yumuşak dokularda aşınmayla başlayan sorunlar omuz ekleminin kireçlenmesi ile sonlanmaktadır.

AÇIK ARAÇ CAMI OMZUN DÜŞMANI


Özellikle yaz dönemlerinde araç kullanılması esnasında terleyen vücuda açık camdan vuran rüzgar da kas spazmlarına yol açarak omuz ve boyun ağrısına neden olabilmektedir. Ama araç kullanırken cam açılması nedeniyle anatomik bir sorun olma olasılığı ve cerrahi tedavi ihtiyacının oluşma olasılığı düşüktür.

ÇOCUKLARINIZA AĞIR ÇANTA TAŞITMAYIN


Çocukların ağır okul çantası taşımasının da omuz ağrısında rolü vardır. Kas eklem sistemi üzerinde ağır yüklenmeler her zaman ağrının nedeni olabilir. Okula giderken ağır okul çantalarının taşınması, omuz sırt ve boyun kaslarında zorlanmaya neden olur ve ağrı oluşturabilir. Çocuklarımızın ağır okul çantaları taşımaması önerilir.

ERKEN TEŞHİS KİREÇLENMEYİ ÖNLÜYOR


Omuz ağrıları günlük pratiğimizde sık rastladığımız sorunlardandır. Özellikle omuz ağrılarının kalp sorunlarında da görülebilmesi önemlidir ve göz ardı edilmemelidir. Ortopedik sorunlar açısından erken teşhis ve tedavisi yapıldığında ileride oluşabilecek kireçlenme gibi sorunlar önlenebilir ve daha büyük omuz protezi gibi cerrahi ihtiyaçlar ortadan kaldırılabilir.

YÜZME FAYDALI AMA AŞIRISI ZARAR

Fizik tedavi uygulamaları ile omuz eklemi çevresi kasların kuvvetlendirilmesi amaçlanmaktadır. Omuz eklemi hareket kısıtlılığı olduğunda fizik tedavi ile omuz- eklem hareket açıklığı artırılabilir. Ağrı kesici ve ödem azaltıcı ilaçlar ve soğuk uygulama, omuz ağrısına iyi gelen tedavi yöntemleridir. Yüzme yer çekimi azaltılmış bir ortamda eklem hareketlerini artırma ve eklem çevresi kasların kuvvetlendirilmesinde faydalıdır. Omuz çıkığı geçirmiş hastalarda ise yüzme esnasında omuzun çok zorlanmaması önerilmektedir. Tekrarlayan omuz çıkığına neden olabilir.

OMUZ AĞRISINDAN NASIL KORUNURUZ?


  • Omzu ağrısı şikayeti olan kişilerin baş üstü zorlayıcı hareketlerden kaçınması, ağır yükleri taşımaktan kaçınması ve ağrı oluşturan hareketlerden uzak durması önerilmektedir.
  • Ağrıdan korunmak için omuz eklemi çevresindeki kasları kuvvetlendirici egzersizler yapmak, ağır cisimleri taşımamak ve özellikle ağır cisimlerin baş üstü bölgelere kaldırılmaması önemlidir.
  • Ağrı vücudun bir uyarısıdır, ağrı olduğunda ağrının üstüne gidilmemeli, ağrı oluşturan hareketlerden kaçınılmalıdır. Göğüs ağrısı ile birliktelik gösteren omuz ağrılarında ise hemen bir kardiyoloğa başvurulmalıdır.

KUTU..KUTU…KUTU..KUTU…

TENDON YIRTIĞI VARSA CERRAHİ UYGULANIYOR

Omuz ağrısı ile polikliniğe başvuran bir hastada, fizik muayene bulgularına göre iki yönlü omuz röntgenleri istenir. Röntgenlerde kemik yapılarıyla ilgili bir sorun tespit edilmezse, ağrı kesici ve ödem giderici tedaviye başlanır. Daha sonra yapılan kontrollerde hastanın şikayetleri geçmezse omuz MR'ı istenir. Hastanın ilk muayenesinde de omuz çevresi tendon yırtığı şüphesi olursa MR tetkiki istenebilir. MR sonuçlarında omuz çevresi tendon yırtığı tespit edilen hastalarda hastanın yaşına ve genel durumuna göre kapalı yöntemlerle ya da mini açık yöntemlerle cerrahi tedaviler uygulanır. İleri durumlarda ve omuz ekleminde kemik yapının bozulduğu durumlarda ise omuz protezi (parsiyel, total ya da ters omuz protezi) uygulamaları yapılır. MR sonuçlarında cerrahi tedavi gerekmeyen hastalarda ise eklem fizik tedavi uygulamaları yapılır ve hasta periyodik olarak kontrollere çağrılır. Rotator manşet yırtığı (döndürücü manşet yırtığı) olan hastalarda cerrahi tek seçenektir. Bu hastalarda mutlaka kapalı (Artroskopik) olarak yırtılan tendonların tamiri yapılmalıdır. Bu cerrahi işlemin yapılmadığı durumlarda omuz ekleminde kireçlenme oluşmaktadır ve sonrasında omuz protezi gibi cerrahi tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2018, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0