banner102

“Hemşiresiz Sağlık Hizmeti Düşünülemez”

Bilimde mükemmeliyet merkezi olma hedefiyle 1993 yılında kurulan Koç Üniversitesi, Hemşirelik Haftası’nı kuruluşunun 25. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği bir sempozyumla kutladı. Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi ve Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşları tarafından düzenlenen, Hemşirelik Haftası Sempozyumu’nda sağlık hizmetlerine ulaşımda eşitliğe hemşireliğin katkısı farklı açılardan ele alındı. Sempozyuma, Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN) ile Kanada'nın evde bakım kuruluşu olan “Viktorya Dönemi Hemşireler Örgütü’nün” (VON) Eski Başkanı ve CEO'su Dr. Judith Shamian ile Royal College of Nursing Acil, Akut ve Yoğun Bakım Hemşireliği Bölüm Direktörü ve Nottingham Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nichola Ashby, konuk konuşmacı olarak katıldı.

“Hemşiresiz Sağlık Hizmeti Düşünülemez”

Yedi fakülte ve dört enstitünün yanı sıra çeşitli konulardaki araştırma merkez ve laboratuvarlarında devam eden çalışmalarla, bilimde mükemmeliyet merkezi olmayı hedefleyen Koç Üniversitesi, bu yıl Hemşirelik Haftası’nı, 25. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği bir sempozyumla kutladı. Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi ve Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşları tarafından düzenlenen Hemşirelik Haftası Sempozyumu’nda, sağlık hizmetlerine ulaşımda eşitliğe hemşireliğin katkısı farklı açılardan ele alındı.

14 ve 15 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen sempozyum, canlı yayınla Türkiye’nin dört bir yanından 20’den fazla şehirden hemşirelik dernekleri başta olmak üzere, hemşireler ve akademisyenler tarafından izlendi. Amerika’dan ve Avustralya’dan katılımcılar eş zamanlı sempozyumu izleme fırsatı buldu.


Hemşirelik Dernekleri adına Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel’e teşekkür

Her sene 12 Mayıs’ta kutlanan Dünya Hemşireler Günü’nü takiben kutlanan Hemşirelik Haftası’nda bu sene düzenlenen sempozyumda, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ve Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr Ayişe Karadağ tarafından Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel’e hemşirelik mesleğine yaptığı maddi ve manevi tüm katkılar nedeniyle hemşirelik derneklerinin adlarının yazılı olduğu gümüş bir tepsi takdim edildi.


Prof. Dr. İnan: Hemşirelik Fakültesi’nin amacı alanında örnek akademik kurum olmak

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, “Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel, kişisel fedakârlıkla kurumumuzu çok uzun yıllar yönetti. Bugün de bu büyük desteği vermeye devam ediyor. Üniversitemizin Hemşirelik Fakültesi’nin amacı alanında örnek bir akademik kurum olmak. Üniversitemizin diğer fakültelerinde olduğu gibi burada da nispeten az sayıda öğrenci ve nispeten sınırlı sayıda öğretim üyesi kadrosuyla, neyin en güzel yapılabileceğinin örneğini sergilemek için varız. Bunu yaparken yetiştirdiğimiz hemşirelerin Türkiye’de sağlık hizmetlerine olağanüstü katkılarını görmek bizi memnun ediyor. Dileğimiz çalışmalarımızın başka okullar ve kurumlar tarafından da adapte edilmesi ve hemşirelik eğitiminin bambaşka bir düzeye yükselmesi” dedi.


Prof. Dr. Ayişe Karadağ: Hedefimiz klinik alanda güçlü hemşireler yetiştirmek

Sempozyumda konuşan Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayişe Karadağ ise konferansın düzenlendiği Amerikan Hastanesi’nin resmi hemşirelik eğitiminin başladığı ilk merkez olduğunu hatırlattı. Hemşirelik Fakültesi’nin, dünyadaki en iyi beş okulun içinde yer alan Johns Hopkins Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ile işbirliği sonucunda 1999 yılında Hemşirelik Yüksekokulu olarak kurulduğunu kaydeden Prof. Dr. Ayişe Karadağ, “Kurumumuz 2016 yılında fakülteye dönüştü. Bu köklü eğitim kurumu hemşirelik eğitimi alanındaki liderliğini 2016 yılında ABD’nin Hemşirelik Eğitim Akreditasyon Komisyonu ACEN tarafından akredite edilerek taçlandırdı. Fakülte olarak, hedefimiz bilimin ışığında kaliteli hemşirelik bakımı veren, klinik alanda güçlü hemşirelerin yetiştirilmesidir. Her yıl düzenlediğimiz hemşirelik haftası etkinlikleri ve bu yıl temsilciliğini üstlendiğimiz “Nursing Now” kampanyası da bu misyonun bir göstergesidir” dedi.


Dr. Shamian: Hemşireliğin geleceği, sağlık politikalarında daha etkili olmasına bağlı

Sempozyumun ilk oturumunda, “Sağlık Hizmetlerinin Eşit Sunumunda Hemşireliğin Katkısı ve Uluslararası İşbirliği Alanları” başlığına ilişkin sunum yapan Dr. Judith Shamian, “Hemşirelik en önemli meslek kuruluşudur. Biz hemşireler hem tıp hem de sosyal bilimler bilgisine sahibiz. Bireye aileye, topluma sağlığı götürmemizde temel bilimler altyapımızı oluşturuyor” dedi. Dr. Judith Shamian sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada hemşireliğin geleceği daha çok hemşirenin sağlık politikalarına yön vermede etkili olup olmayacağına bağlı. Pek çok ülkede hemşireler maalesef sağlık politikalarına yön vermede karar verici pozisyonlara dâhil olmada yetersiz. Norveç’te ve Japonya’da bazı hemşirelerin politikaya dâhil olduklarını görebilirsiniz. Bazı ülkelerde hükümetin altında hemşirelik departmanı ve direktörlüğünü de görebilirsiniz. Hemşiresiz bir sağlık hizmeti düşünülemez. Kaliteli bir bakım vermek istiyorsanız iyi eğitim almış hemşirelere ihtiyacınız var.”

Türkiye’deki hemşirelik eğitimine de değinen Dr. Judith Shamian, “Ülkenizde hemşirelerin lise düzeyinde eğitim aldıklarını gözlemliyorum. Kaliteli bir sağlık hizmeti sağlamak için üniversite düzeyinde eğitimin alınması gerekir. Etkin bir bakım hizmeti ancak yeterli sayıda ve iyi eğitim almış hemşirelerle mümkün olur. Eğitim dışında hemşirelik mesleğinin güçlendirilmesi için insan kaynaklarının ve insan temelli bakım planlanması da çok önemli” diye konuştu.


Doç. Dr. Ashby: “Hemşirelik alanında yapılacak çok iş var”

Nottingham Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nichola Ashby de, “İngiltere’de 700 bin kayıtlı hemşire bulunuyor, bunun 616 bini kadınlardan oluşuyor, 73 bin tanesi ise erkek hemşire, bu trajik bir durum. Pratikte mükemmelliğin teşvik edilmesi, hemşireliğin geliştirilmesi ve eğitimi, sağlık politikalarıyla ilgili toplumun bilinçlendirilmesi, hemşirelerin temsil edilmesi gibi hemşirelik alanında yapmamız gereken pek çok şey var. Yapılması gerekenleri ancak değişmeye ve liderlik etmeye devam ederek yapabiliriz. Değer verdiğimiz yaklaşımlarımızı korumaya devam etmeliyiz” dedi.

Sempozyumun devamında, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bertil Emrah Oder, ‘Anayasal Hak olarak Sağlık’ konusunda bir sunum yaptı. Moderatörlüğünü Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden Dr. Ayşe Beşer ve Dr. Fahriye Oflaz’ın yaptığı‘Sağlıkta eşitliği Etkileyen Faktörler’ panelinde Dr. Judith Shamian, ‘Sağlıkta Eşitsizlik ve Coğrafi Dağılım’ konusunda söz alırken, Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Dr. Berna Tuncay ‘Mevcut Politikalar ve Sağlığa Etkisi konusunda yapılan araştırmalar ve bulguları ile ilgili bilgiler paylaştı. Sağlık haberciliği konusunda basının önde gelen isimleri arasında yer alan gazeteci Mesude Erşan da bir sunum yaptı.

Sempozyum kapsamında düzenlenen “Mesleği Güçlendirmede Özel Dal Hemşirelerinin Rolü” başlıklı panelde Onkoloji Hemşireleri Derneği’nden Hemşire Figen Bay, Diyabet Hemşireleri Derneği’nden Dr. Semra Erdoğan, Kadın Sağlığı Hemşireliği Derneği’nden Dr. Nevin Hotun Şahin, Yara, Ostomi, İnkontinans Hemşireleri Derneği’nden Dr. Zehra Göçmen Baykara, Türk Yoğun Bakım Hemşireliği Derneği’nden Uzman Hemşire Ebru Kıraner de konuşmacı olarak yer aldı.



Prof. Dr. Judith Shamian hakkında: Uluslararası Hemşireler Konseyi'nin (ICN) bir önceki dönem başkanı, Kanada'daki en büyük evde bakım kurumu olan Viktorya Dönemi Hemşireler Örgütünün (VON) eski Başkanı ve CEO'sudur. Kanada Federal Hükümeti Sağlık Bakanlığı Hemşirelik Politikası Ofisi'nin kurucu direktörüdür. Ayrıca, Kanada’da Toronto Universitesi, Lawrence S. Bloomberg hemşirelik Fakültesinde profesör olan Shamina, dört fahri doktora ve uluslararası bir çok ödülün sahibidir. Yakın geçmişte, Dr. Shamian Birleşmiş Milletler Sağlık Komisyonu’nda “Sağlık İstihdam ve Ekonomik Büyüme” alnında hizmet vermiştir. Dr. Shamian özellikle son yıllarda, uluslararası düzeyde sağlık politikalarına yön vermede güçlü bir ses olmaya devam etmektedir.


Doç. Dr. Nichola Ashby hakkında: RGN, ENB, BSc (hons), MSc, PGCHE, SFHEA, Royal College of Nursing’de Acil, Akut ve yoğun bakım hemşireliği bölümünün direktörü ve Nottingham Üniversitesi'nde Yetişkin Hemşireliği alanında Doçent olarak görev yapmaktadır. Uzun yıllar Yoğun bakım, Akut ve Travma Bakımı alanında klinik kariyerinin ardından, şu anda bu alanlarda lisansüstü dersleri ve çeşitli araştırmalar yürütmektedir. Royal College of Nursing, İngiltere’de hemşireleri ve hemşireliği temsil etmek, sağlık politikalarını şekillendirmek ve uygulamada mükemmelliği yakalamayı amaçlayan bir kurumdur. Dr. Ashby, Acil, Akut ve yoğun bakım hemşireliği alanında, İngiltere’de ulusal düzeyde hemşireleri temsil etmek ve sağlık politikaların geliştirilmesinde diğer Kraliyet Kolejleri ve sağlık kurumları ile işbirliği içinde çalışmaktadır.


Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2018, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0