Aile Hekimlerine Akılcı Antibiyotik Kullanımı Eğitimi

Akılcı antibiyotik kullanımı konusunda farkındalığın oluşturulması amacıyla il genelinde aile hekimlerine verilen ‘Enfeksiyon Hastalıklarında Akılcı Antibiyotik Kullanımı’ konulu eğitimlerin sonuncusu yapıldı.

Aile Hekimlerine Akılcı Antibiyotik Kullanımı Eğitimi
banner98

İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen eğitimde konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, yürütülen kampanyanın başarıya ulaşmasında vatandaşla bu konuda en fazla karşılaşan aile hekimlerine büyük görevler düştüğünü belirtti.Antibiyotiklerin gelişigüzel kullanılmasının insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştığını belirten Dr. Akan, “ Antibiyotiklerin rastgele kullanılması sonucunda artık insan vücudu antibiyotiklere karşı direnç geliştirmekte ve sıklıkla istenmeyen yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Buna karşı yeni antibiyotiklerin keşfi de çok kolay olmamaktadır. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı bu şekilde devam ederse önümüzdeki yıllar içerisinde hastalarımızı tedavi edemez noktaya ulaşacağız” dedi.

Antibiyotiklerin ihtiyaç halinde kullanılması gerektiğini ifade eden Dr. Akan, “Antibiyotik kullanılacağı zaman gereken miktar ve dozajlarda kullanılmalıdır. Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve ilacın gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır. Dünyada en fazla antibiyotik reçete edilen ülkeler sıralamasında üst sıralarda olmamız bu konuda ciddi adımlar atılması gerekliliğini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

Hedef Yarı Yarıya Azaltmak

Yapılan çalışmalar ile antibiyotik kullanım oranlarında azalma beklediklerini ifade eden Dr. Akan, “ 10 oturum halinde düzenlenen bu eğitimimiz ile il genelindeki yaklaşık 800 aile hekimimize akılcı antibiyotik kullanımı konusunu aktarmış olduk. Bir yandan aile hekimlerimizi eğitirken, diğer yandan vatandaşlarımızı, hastanelerde çalışan uzman hekimlerimizi, diş hekimlerimizi, özel sektördeki sağlık çalışanlarımızı ve eczacılarımızı akılcı ilaç kullanımı konusunda bilgilendirmeye devam ediyoruz. İlimiz antibiyotik reçete edilme oranlarında yüzde 28’lerde seyrediyor. Öncelikli hedefimiz bu oranları yarı yarıya düşürebilmek.  İnşallah yıl sonuna kadar da 10’lu rakamları görmeyi diliyoruz” şeklinde konuştu.

Çalışmalar ile Bursa’yı akılcı ilaç kullanımı konusunda örnek bir il haline getirmek istediklerini vurgulayan Dr. Akan, aile hekimlerine sık sık ziyaretler gerçekleştirerek konu hakkında da görüş ve düşüncelerini alacaklarını belirtti. 
Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2017, 18:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0