“3 BİN 200 ÇOCUĞA KÖK HÜCRE NAKLİ YAPILDI”

Rakamları Açıkladı.

“3 BİN 200 ÇOCUĞA KÖK HÜCRE NAKLİ YAPILDI”
banner98
Türk Hematoloji Derneği'nin, Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi'nde konuşan Türk Hematoloji Derneği 2. Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi prof. Dr. Hale Ören, 3 bin 200 çocuğa ilik nakli yapıldığını söyledi.
Antalya’nın Serik ilçesi Belek beldesindeki Xanadu Otel'de bu yıl sekizincisinin düzenlendiği Türk Hematoloji Derneği'nin Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu Ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi’nde, Türk Hematoloji Derneği İkinci Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hale Ören ilik nakillerinin son durumu hakkında bir takı değerlendirme de bulundu.
KEMİK İLİĞİ NAKİLLERİ GELİŞTİ
Özellikle çocuklarda yapılan kemik iliği nakillerinin önemine değinen Ören, son yıllarda teknolojinin de gelişmeler göstermesiyle nakillerden olumlu sonuçlar alındığını belirtti. Hekime ulaşma sayısının son zamanlarda daha kolay hale geldiğini de belirten Ören, “Eskiden tanı almayan hastalıklar daha çoktu ve hekime ulaşmadan hasta kaybediliyordu. Şimdiler de hekime ulaşmak daha kolay tanı metotları da ilerledi. Çocuk kemik iliği nakilleri son yıllarda çok büyük gelişmeler gösterdi” dedi.
3 BİN 200 KÖK HÜCRE NAKLİ
Son yıllarda kemik iliği merkezi sayının da arttığına dikkat çeken Prof. Ören, 2014 yılında kemik iliği merkezi sayısının yirmiye ulaştığın olduğunu söyledi. Önceden çocukların ilik nakli sırasında beklerken hayatlarını kaybettiklerini de kaydeden Prof. Ören, son zamanlarda yapılan ilik nakli sayısının 3 bin 200 olduğunu ve bunların 400’ünün akraba dışı vericilerden alındığını söyledi.
Prof. Ören konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2014 yılında çocuk kemik iliği merkezi sayısı 20 oldu. Çocuklar ilik nakil sırasında beklerken hayatlarını kaybedebiliyordu. Akraba dışı donörden yapılan kök hücre sayısı azdı. Kısmı uyumlu kök hücre nakilleri de yapılmıyordu önceden. Ancak son zamanlarda yurt dışındaki iyi ilişkilerimiz ve akraba dışı donörlerden ilik nakli gelişti. Bugüne kadar 3 bin 200 çocuğa kök hücre nakli gerçekleştirildi. Bunlardan 400 kadarı akraba dışı vericiden yapılmış 150 kadarı da kısmi uyumlu kök hücre naklinden yapılmış. Bunlar çok önemli gelişmeler birkaç yıl önce bu türden hastalar kaybediliyordu”
Yapılan nakillerin başarı oranı hakkında da bilgi veren Ören, “Başarı oranı hastalığın duruma ve diğer faktörlere göre değişebilir ama yüzde 50 diyebiliriz. Tam uyumlu kök hücre nakillerinde bu oran daha yüksek ama burada temel hedefimiz sırada bekleyen hastayı kaybetmemek ve nakilden sonraki süreçte iyi koruyabilmek” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2014, 20:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0