Oyuncu Abdullah Şahin: “Türkiye’de Kültürel Yozlaşma Var”

İZMİR (İHA) – Tiyatro oyuncusu Abdullah Şahin, “Türkiye’de kültürel bir yozlaşma var. Televizyon, magazin gibi gereksiz gördüğüm işlere fazlaca vakit ayrılıyor. Gerçek anlamda sanattan ve tiyatrodan uzaklaşma söz konusu” dedi."Komik-i...

Oyuncu Abdullah Şahin: “Türkiye’de Kültürel Yozlaşma Var”
banner98
İZMİR (İHA) – Tiyatro oyuncusu Abdullah Şahin, “Türkiye’de kültürel bir yozlaşma var. Televizyon, magazin gibi gereksiz gördüğüm işlere fazlaca vakit ayrılıyor. Gerçek anlamda sanattan ve tiyatrodan uzaklaşma söz konusu” dedi.
"Komik-i Meşhur Dümbüllü" adlı tiyatro oyununu sergilemek üzere Aliağa’ya gelen oyuncu Abdullah Şahin, Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Sosyal Tesisleri’nde moderatörlüğünü Atilla Arcan’ın üstlendiği söyleşiye konuk oldu. Şahin, "Geleneksel Türk tiyatrosuna da sahip çıkmalıyız. Türkiye’de hala bir geleneksel Türk tiyatrosu konservatuarı yok" dedi.
Geleneksel Türk tiyatrosunun büyük ustalarından İsmail Dümbüllü’nün Türk tiyatrosunu bugünlere taşıyan isim olduğunu belirten Şahin, "Gençlerimiz İsmail Dümbüllü’yü pek bilmiyor. Ama İsmail Dümbüllü Türk tiyatrosu için büyük bir değerdir. Dünya tarafından takdir edilmiş bir sanatçıdır. Dünyaca ünlü oyun yazarı Bertolt Brecht bile İsmail Dümbüllü’yü kendisine örnek almıştır. İsmail Dümbüllü’nün yaktığı meşale hiçbir zaman söndürülmemelidir" diyerek, geleneksel Türk tiyatrosu’un yaşatılması gerektiğini kaydetti.
"TİYATROYU HAMAMA ÇEVİRENLER VAR"
Günümüzde Türk tiyatrosunu değerlendiren Şahin, tiyatroda başarılı işler yapıldığını ancak günümüz seyircisinin tiyatrodan uzaklaştığını belirtti. Şahin şunları söyledi:
"Seyirci tiyatrodan maalesef her geçen gün biraz daha uzaklaşıyor. Çünkü ekonomik koşullar insanları zorluyor. İstanbul’dan örnek vermek gerekirse İstanbul çok büyük bir şehir, bir yerden bir yere gitmek bir facia haline geldi. İstanbul’da yaşayan bir insan tiyatroya gidebilmesi için bütün gününü ayırması ya da tiyatro salonuna çok yakın bir yerde oturuyor olması lazım. Bunun dışında Türkiye’de kültürel bir yozlaşma da var. Televizyon, magazin gibi gereksiz gördüğüm işlere fazlaca vakit ayrılıyor. Gerçek anlamda sanattan ve tiyatrodan uzaklaşma söz konusu. Öte yandan Türkiye’de bazı yerlerde tiyatro salonları kapatıldı. Zamanında oynadığım tiyatro salonlarına tekrar gidip baktığımda başka bir faaliyet alanına dönüştürülmüş. Bir bakıyorum ki zamanında tiyatro olarak kullanılan yer hamama dönüştürülmüş. Bunları görünce çok üzülüyorum. Ama yine de şunu söylemeliyim ki tiyatro hiçbir zaman ölmez."
Söyleşi sonrası sahneye çıkarak usta oyuncu Abdullah Şahin’e teşekkür eden Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt, Şahin’e Aliağa’nın simgelerinden olan Kyme Antik Kenti’ne ait sikkelerin turası ile işlemeli cam bir tabak hediye etti.
Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2015, 22:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0