Lunaparklarda Can Güvenliği

 Okullar kapanınca şehirlerde lunaparklar faaliyete geçer. Anne ve babalar çocuklarını lunaparklarda eğlendirerek adeta ödüllendirir. Gençler ve kendini genç hissedenlerin de uğrak yerleridir lunaparklar.

Bu kadar çok cazibe merkezi olan bu eğlence yerleri oldukça kalabalık toplulukları ağırlar. Her yaşa hitap eden, çok değişik eğlence istasyonlarına ve araçlara sahiptir. Ayrıca gıda stantları ile de takviye edilirler. 

Ne yazık ki bu eğlence merkezleri, her yıl ölümlü kazalara da ev sahipliği yapmaktadır. Yazılı ve görsel medyada acı haberler duyurulmaktadır. Ne yazık ki buna rağmen hiçbir denetim yapılmamakta, hiçbir tedbir alınmamaktadır.Bu mekânlara kimler nasıl çalışma ruhsatı vermekte, bu yerlerin can güvenliğini sağlamak için kimler denetim yapmaktadır? Maalesef bu alanda başıbozukluk kol gezmekte, alanın denetimi yapılmamaktadır.
Sonuç olarak ta her sene kazalar sonucu ölümler yaşanmaktadır. 

Bir söz vardır” aynı şeyi yaparsanız aynı sonucu alırsınız” diye. Kazalı lunapark geçici olarak kapatılır, bir günah keçisi cezalandırılır ve olay kapatılır. Seneye bir başka şehirde bir lunaparkta ölümlü kazayı bekleriz.

Konuyu başka bir açıdan ele alacağım. Bu eğlence merkezi iş yeri açmak için ilgili yetkili kurumlara müracaat ediyorlar mı? Çalışma ruhsatları mevzuatlara uygunsa veriliyor mu? Tabi ki bu prosedür yapılıyor. 

Öyleyse burası bir işyeridir. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasına göre;
“Madde 2 –Bu Kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.” emrine göre burası da yasa kapsamındadır. Nasıl diğer işyerlerinde uygulamaya geçilmiş ise buralarda da yasa maddesi uygulanmalıdır.

İş müfettişlerince denetimleri yapılmalı gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.

10.08.2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren “İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” gereğince, her işyeri için ruhsat almanın ayrı ayrı kriterleri belirlenmiştir. 

Bu yönetmeliğin 4. Maddesi yetili mercileri de belirlemiştir. Buna göre;
“Yetkili idare: Belediye sınırları ve mücavir alanlar dışı ile kanunlarda münhasıran il özel idaresine yetki verilen hususlarda il özel idaresini; büyükşehir belediyesi sınırları ve mücavir alanlar içinde büyükşehir belediyesinin yetkili olduğu konularda büyükşehir belediyesini, bunların dışında kalan hususlarda büyükşehir ilçe veya ilk kademe belediyesini; belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediyeyi ve organize sanayi bölgesi sınırları içinde organize sanayi bölgesi tüzel kişiliği,” olarak tanımlanmaktadır.

Yönetmeliğin ekinde de Sıhhî Müesseseler İçin Sınıflarına Ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler bölümünde Sirkler ve lunaparklarda aranacak nitelikler şöyle sıralanmaktadır;
1- Sirk ve lunaparkta bulunan oyun ve eğlence makinelerinin kontrol ve bakımından sorumlu olmak üzere, teknik bilgi ve yeterliğe sahip en az bir mühendis ve bir teknisyen bulunacaktır.

2-
Hareket eden makine ve oyun araçlarında emniyet kemeri bulundurulacaktır.

3-
Can ve mal emniyeti için gerekli tedbirler alınacaktır.

4-
Elektrik kesilmesinde otomatik devreye girecek yeterli kapasiteye sahip jeneratör bulunacaktır. 

Peki, bu kriterler aranıyor mu? Aranmıyorsa neden aranmıyor? Aransa bu kazalar yaşanır mı? Ne zamana kadar denetimsiz çalışacaklar? 

Yönetmeliğin görevlendirdiği yetkili kurumlar görevlerini yapmadıkları için ne zaman sorumlu tutulacaktır?
İş teftiş müfettişleri bu alanları ne zaman denetleyecektir? Tüm bu sorular cevabını bulunca lunaparklarda can güvenliği sağlanmış olacaktır.
YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0