İş Sağlığı Ve Güvenliği Yasasında Değişiklik Yapan Yasa

 

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasasında değişikler yapan yasa, 04.04.2015 günü mecliste kabul edildi. Ancak, yazımı yayına hazırladığım şu ana kadar resmi gazetede yayımlanmadı. Ben de, konu ile ilgili, basına yansıyan yazıların hemen hemen hepsini okuyarak, gazete haberlerinin ortak verilerine dayanarak yazımı kaleme alıyorum. Kanunun metni resmen yayınlandığında farklılıklar oluşursa şimdiden kusura bakmayın.

Kanunda yapılan değişiklikleri satır başları ile aktaracağım.

  • İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, iş yerinde tespit ettiği acil durdurmayı gerektiren tehlikeleri öneri defterine yazacak ve işverenden bu konuda tedbir almasını talep edecektir. Bu görev zaten iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının yasal görevleri arasındadır. Bu kanun değişikliğinde, acil durdurmayı gerektirecek konuda işverenin tedbir almaması halinde, işverenin Bakanlığa şikâyet edilmesi isteniyor. Şikâyet etmeyen uzman ve hekimin yetkilerinin askıya alınmasını birincide üç ay, ikincide ise altı ay olarak belirlenmiş.

  • İşverene ise, şikâyetçi olan işyeri hekiminin ya da iş güvenliği uzmanının sözleşmesini sona erdiremezsin demiş. Arkasından da, aksi durumlarda yani sözleşmenin feshi durumunda ise bir yıllık ücretten az olmamak kaydı ile tazminat cezası uygulanır denmiş.

Ben bu konuda, yasa tasarısının yayımlanmasından hemen sonra yazdığım yazılarımda görüşümü belirtmiştim. Görüşüm değişmemiştir.  Bana göre, piyasada uygulaması çok zayıf bir olgudur. Gerekçeleri önceki yazılarımda vardır. Aynı şeyleri tekrar etmeyeceğim. İsteyen arşivden okuyabilir.

  • İş yerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecektir.

  • Ölümlü iş kazası meydana gelen maden işyerlerinde, kusuru yargı kararıyla tespit edilen işveren, 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanacaktır.

  • Maden işyerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceği ve bu odaların teknik özelliklerine dair usul ve esaslar Bakanlıkça bir yıl içerisinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek. Bu teknik özellikler, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak belirlenecek. Bu konu hala net değil. Bir yıl içinde netleşecek. Bekleyeceğiz. İnşallah yönetmelikler gecikmeden çıkar ve bu arada ciddi bir maden kazası da yaşamayız.

  • İdari para cezalarında 500.00TL. gibi bir rakamdan bahsediliyor. Eski kanunda 1000.00TL.’nin altında idari para cezası yoktu. Bunu anlayamadım. Neden gerek görüldü. Bu konuda resmi gazete ilamından sonra yazacağım.

  • Uygulanacak idari para cezaları, Bakanlık tarafından çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde kullanılacak denilmektedir.

  • Bu yasa değişikliğinde, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü 1 Ocak 2018, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü 1 Ocak 2017'ye kadar yerine getirilecek denmektedir. Uzmanların ve işverenlerin bu konuya dikkat edeceklerini umuyorum.

  • Bu yasa değişikliğinde önemli bir yenilik, mesleki yeterlilik eğitimi konusudur. Yasada tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, standardı yayımlanan ve tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak. Bu kişileri çalıştıranlara her bir çalışan için 500 lira idari para cezası verilecek denmektedir. İşverenler bunu göz ardı etmesinler.

Bu yasa değişiklikleri ile yazmaya önümüzdeki hafta devam edeceğim. Belki resmi gazetede de yayımlanır daha net bilgiler aktarma fırsatımız olur. Yasa değişikliğinin herkese hayırlı olmasını dilerim.


YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0