banner102

İş sağlığı ve güvenliği kurulları

 İş sağlığı ve güvenliği kanunu ve bu kanuna dayalı çıkarılan iş sağlığı ve güvenliği kurulları hakkındaki yönetmeliğin ikinci bölümünün dördüncü maddesinde 50 ve daha fazla çalışanı olan işverenlerin isg kurulu oluşturması emredilmektedir.

Genel olarak işverenlerimiz ve yöneticileri bu görevi iş güvenliği uzmanın görevi olarak algılamakta ve uzmanların bu işi yapmasını beklemektedir. İş güvenliği uzmanları da iş yerlerindeki çalışmalarında bu görevi de yerine getirmektedirler.

İş sağlığı ve güvenliği kurulları oluşturulduktan sonra da kurul toplama, kurul kararlarını takip etme ve yerine getirme işlerinin de iş güvenliği uzmanlarına delege edildiği bir gerçektir.

Kurulun ne için oluşturulduğu, görevinin ne olduğu, hangi sorunların çözümüne katkı koyacağı vb. soruların cevabının işveren ve vekili tarafından bilinmediğinden önemsiz, gereksiz ve formalite bir çalışma olarak algılanmaktadır. Haliyle, kurul toplantılarının yapılması da gereksiz bir talep olmaktan öteye geçmemektedir.

Kurul toplanmamasından yakınan iş güvenliği uzmanı arkadaşlar, harcadıkları emeklerinin karşılığını alamamanın verdiği üzüntüyü yaşamaktalar. Bu konuda zaman zaman şahsıma sorular sorulmakta, kurul toplantılarını yapamadıklarını, neden bunların yaşandığını, işveren ya da işveren vekillerini kurul toplantılarına sıcak bakmadıklarını anlatmaktalar.

Ben onlara bu konuda kendi çalışmamı anlatarak, bilgi vermeye çalışıyorum. Bu konunun gereği gibi yapılabilmesi için, işin başında bu konu hakkındaki yasal mevzuatın işveren ya da işveren vekillerine anlatılması gerekir. Kurulun oluşturulması, toplanması, alınan kararların takibinden işverenin sorumlu olduğunun bilgisi verilerek, aksi takdirde idari para cezalarının kesileceğini net olarak anlatılmalı. Daha sonra kurulun üyelerinin kimler olacağı bilgisi verildikten sonra işverenden kurulun oluşturulması beklenmelidir. İş güvenliği uzmanı, mevzuat hakkında bilgi vermekle görevlidir. İşveren ya da işveren vekili konuya ve önemine vakıf olduktan sonra gerekeni yapacaktır.

Aksi takdirde iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının tümünden sen sorumlusun, öyleyse kendi görevini yap moduna girecektir. Kurul senin işin, üretim benim işim diyecek, kurul toplantısı için ne eleman gönderecek, ne de zaman ayıracaktır. Çünkü kendisine göre üretim kaybı olacaktır.

Ayrıca kurulun ilk toplantısında iş güvenliği uzmanı, kurulun çalışma usul ve esasları, başkanın görev ve sorumlulukları ile üyelerin görev ve sorumlulukları hakkında kurula eğitim vermelidir.

Böyle kurulan ve ilk toplantısını bu şekilde yapan kurullar daha sağlıklı çalışacaklardır.

YORUM EKLE

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0