banner102

Yıldız: 'Önemli bir eşik noktası aşıldı'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman’ın Ermenek ilçesinde madende mahsur kalan 18 işçinin kurtarılması için yapılan çalışmalarda önemli bir eşik noktasına gelindiğini söyledi.

Yıldız: 'Önemli bir eşik noktası aşıldı'
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ortak açıklama yaparak madendeki kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Yıldız, madende suyun tahliyesinin hızlandığını ve önceliklerinin tahkimat ve malzemelerin dışarı çıkarılmasının olduğunu belirtti. Bakan Yıldız, “Su öncelikler arasında kalmadı, tahkimat ve oradaki malzemelerin çıkarılması. Ve o malzemelerin çıkarılmasında da sabaha kadar da arkadaşlarımız vardiyalı olarak çalıştılar. Bundan sonra su seviyesi 800 metrenin altına düştüğü için daha hassas davranmamız gereken bir nokta var. Ola ki, 780’den daha sonra herhangi bir karbondioksitle alakalı gaz deşarjı olmasın, kurtarma ekipleri ile alakalı herhangi bir risk oluşmasın. Bütün bunların detaylarını arkadaşlarımızla planladık” dedi.

"YER ALTINDA ÇALIŞMALARI GÖRDÜK"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, yer altına inerek çalışmaları yerinde gördüklerini anlattı. Bakan Çelik, "Bakanlar olarak yaklaşık 200 metrenin üzerindeki çalışma yapılan bir alana indik ve bizzat orada çalışmaları görme imkanı bulduk. Vardiya sistemine göre çalışma yapılıyor. 10 dakikada vagon dolduruluyor ve tekrar yerin altına iniyor. Tahkimat için gerekli bütün imkanlar sağlandı ve anında bunlar yer altına ulaştırıldı ve tahkimat gerçekleştiriliyor, mesafe almaya çalışıyor kardeşlerimiz. Bizde üzerimize düşen ne ise işlerin seri olarak yürümesi noktasında gece gündüz onlarla beraberiz. İnşallah göçük dediğimiz alanların biran önce kalkması, su şu an sorun teşkil etmiyor. Nefeslik dediğimiz yerden yoğun bir su tahliyesi gerçekleşiyor ama muhtemel gelişmelere karşı teknik arkadaşlar görevinin başında. İnşallah hızlı bir şekilde yer altındaki kardeşlerimize ulaşırız" diye konuştu.

"SU TAHLİYESİ DÜZENE OTURDU"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, su tahliye sisteminin düzene girdiğini söyledi. Bakan Elvan, “Su tahliyesinde hızlanma söz konusu ve su tahliye sistemi düzene oturmuş durumda. Özellikle nefeslik tarafından yapılan tahliye hızlı bir şekilde yürütülüyor. Bu sabah desandreden indik aşağıya. Aşağı yukarı 15 metrelik bir mesafe var, su seviyesi ile molozların olduğu bölüm arasında. Hem molozların dışarı atılması hem de tahkimat yapımına yönelik çalışma devam ediyor. Su çekme işleminde problem görünmüyor ve hızla devam ediyor. Ancak ağırlıklı olarak tahkimat ve molozların dışarı atılması işlemleri önem arz ediyor. Dün gece itibariyle sürecin daha da hızlandığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

"ÖNEMLİ BİR EŞİK NOKTASI AŞILDI"

Sorular üzerine söz alan Bakan Taner Yıldız, işçilere ulaşmak için önemli bir eşik noktasının aşıldığını dile getirdi. Bakan Yıldız, “800 kodun altına inildi, bizim için önemli bir eşik noktasıydı. Bundan sonra her metre su çekildikçe karşımıza hangi tablonun çıkacağını bilmiyoruz. Ama su çekme işi artık desandreden değil nefeslik kısmına aktarıldı. Her iki tarafın da olası su çekme ihtimaline karşı güçleri artırıldı. Şuanda bir önceki gün gibi önceliğimizin su olmadığını, bundan sonra tahkimat ve malzeme dışarı çıkarılmasının önceliğimiz olduğunu söylemek isterim. İlk amacımız 777-780 koduna gelmek, eğer orada bir tahkimat bozulması, malzeme kayması yoksa daha hızlı ilerleyebiliriz. Bizim orada son metreküp suya varıncaya kadar hepsini çıkarmamız gerekiyor. MTA’dan gelen üçüncü girişi yapmak isteğimiz sondaj için montaja başlandı. 172 metre kadar aşağıya inecek maden ocağını en dip noktasında ne varsa çekecek. Hangisi daha önce bu suyu çekerse oradan dip noktaya ulaşmış olacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Son denetim raporunun ortaya çıktığı, 8 ayrı aykırılıktan bahsedildiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, gündemlerinin işçilerin dışarı çıkarılması olduğunu ve daha sonra bütün detaylarına kadar her bilginin kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti.

"DÜZENLEMEYE HERKES UYMAK ZORUNDA"

Bir soru üzerine konuşan Bakan Faruk Çelik ise, madenlerle ilgili çıkarılan yeni yasada varsa eksikliklerin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından giderileceğini söyledi. Bakan Çelik sözlerine şöyle devam etti:

“Torba Yasa’da olan önemli konu başlıklarından bir tanesi madencilerin emeklilik yaşının aşağıya çekilmesi, çalışma saatleri ile ilgili yeni düzenlemeler. Bir düzenleme yapıyor TBMM. Bu düzenlemeye herkes uymak zorunda ama daha önceki sözleşmelerin karşılığında bu yeni düzenleme bir işletme açısından olumsuzluk oluşturuyorsa bunu da yine düzeltecek olan TBMM’dir. Burada garip olan henüz işletme sahipleri yeni yasaya göre, bir tek maaşı dahi ödemeden işi durdurma gibi uygulamaları kabul edilebilir değil. Bununla ilgili sözleşme gereği bir fark oluyorsa bunu gidermek kamunun görevidir. Bu konu bahane edilerek bir maaş dahi ödemeden ocakların kapalı tutulması doğru değildir.”

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2014, 13:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0