banner102

Uzmanından dolar uyarısı

Dolardaki inanılmaz yükselişle ilgili açıklamalrada bulunan KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Fazıl Kırkbir, "Benim vatandaşlarımıza tavsiyem; siz siz olun bu oyuna gelmeyin. Elinizdeki dolarlar çok kötü patlayabilir. Benden uyarması” ifadelerini kullandı.

Uzmanından dolar uyarısı
 Dolardaki son dönemdeki inanılmaz yükselişin ekonomik olarak açıklamanın pek mümkün olmadığı belirtildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim üyesi Doç. Dr. Fazıl Kırkbir, geçtiğimiz Kasım ayında 2,20 TL’ler civarında olan doların 3-4 ay gibi bir sürede 2,60’lara çıkmasının ekonomik olarak açıklamanın pek mümkün olmadığını söyledi. Kırkbir “Fiyatın serbest piyasada arz talep dengesi ile belirlendiği söylenir. Tabi ki bu özellikle ülke paralarının değerini belirlemede tek unsur değildir. Ancak sonuçta yapılan işlem budur. Yani normalde bir ülkenin parası o ülkenin ekonomik gücü ölçüsünde ekonomik verileri (GSMH, Ödemeler dengesi, cari açık vb.) doğrultusunda talep görür ve talep o paranın değerinin belirlenmesine sebep olur. Bu arada paranın basılma miktarı ise kağıt üzerinde en önemli konudur. Çünkü profesöründen lise talebesine kadar herkes bilir ki karşılıksız para basılması paranın değerini düşürür” dedi.

"DOLARIN SON GÜNLERDEKİ ÇIKIŞI ÇOK KARMAŞIK"
“Ancak tüm bu iktisat kanunları mevzu bahis dolar olunca nedense işlemiyor” diyen Doç. Dr. Fazıl Kırkbir “Yıllık basılan dolar miktarında bile piyasada çok değişik rakamlar telaffuz ediliyor. Diğer taraftan cari açığı dünyada en çok olan ülkelerden biri ABD. Türkiye’nin bir yıllık cari açığı onların bir aylık cari açıklarına dek geliyor nerdeyse. Borçlanma durumu ise çok kötü durumda. Ama tüm bu kötü durumlara rağmen dolar uluslararası piyasada değer kazanıyor. Bunun en büyük sebebi altın gibi hemen hemen tüm dünyada itibar görmesidir. Son günlerdeki çıkış ise çok daha karmaşık” şeklinde konuştu.

“ELİNİZDEKİ DOLARLAR ÇOK KÖTÜ PATLAYABİLİR”
Rusya’nın petrol fiyatları ile cezalandırılmaya çalışıldığını ve bundan Rus ekonomisinin büyük yara aldığını hatırlatan Kırkbir “Eğer Putin’e yani Rusya’ya olan baskı biraz daha devam ederse intikamını çok kötü alabilir. İlişkileri iyi olan Çin’in Merkez Bankası rezervlerini dolardan Euro’ya dönüştürme sinyali vermesi hatta düşündüğünü söylemesi bile doların tepe taklak olmasına sebep olabilir. Tabi bu açıklamayı yapmadan önce elindeki dolarların büyük kısmını elden çıkarmış yada yasal olmayan yollardan risk swapı yaptırmış olmalılar. Belki de öyle bir şey var ve sırf yüksek fiyattan ellerindeki doları elden çıkarmak için şişiriyorlar. Benim vatandaşlarımıza tavsiyem; siz siz olun bu oyuna gelmeyin. Elinizdeki dolarlar çok kötü patlayabilir. Benden uyarması” ifadelerini kullandı.

"DAĞI TANIYAN NASIL TANIMAZ UÇURUMU, MADEMKİ YÜKSELİŞ VAR, İNİŞ OLMAZ OLUR MU?"
Uyarılarına ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek’ün 2 satırlık ‘Mantık’ şiiri ile devam eden Kırkbir “Üstad, ‘Dağı tanıyan nasıl tanımaz uçurumu. Mademki yükseliş var, iniş olmaz olur mu?’ diyor. Yani dolardaki bir çıkışın mutlaka bir inişi olacaktır, bu kaçınılmazdır. Vatan millet sevgisi olan birinin şu ortamda mecbur olmayıp da dolar alması biraz manidar. Hatırlıyorum 90’lı yıllarda bir ülkede doların ateşini düşürmek için halk seferber olmuştu; çocuklar bile 1 dolar azdır bile demeyip bulabildikleri dolarları döviz bürolarına götürüyordu. Bu hareket bir seferberlik ilanı gibiydi ve döviz büroları önünde kuyruk olan resimler basında çıkıyordu. Sonuçta bu eylem, o ülkede doların ateşinin düşmesine sebep olmuştu” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2015, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0