banner102

Türkiye kızdı, Yavru Vatan'ın vanasını kapadı

KKTC hükümetinin, Türkiye’den gönderilen suyun özel şirket tarafından yönetilmesi önerisini kabul etmemesine Türkiye’nin tepkisi sert oldu. Türkiye vanayı kapatarak su akışını durdurdu. Türkiye, yatırımlar için para akışını da durdurdu

Türkiye kızdı, Yavru Vatan'ın vanasını kapadı
 Vatan Gazetesi'nin haberine göre KKTC hükümetinin, Mersin Anamur’dan gönderilen suyun yönetilmesi konusunda Türkiye’nin ‘özelleştirme’ önerisini kabul etmeyerek belediyelerin yetkilendirilmesi konusunda ısrar etmesi Türkiye’nin su akışını durdurmasına neden oldu. Anamur’daki vanayı kapatan Türkiye, KKTC’deki Geçitköy barajına su akışının yanı sıra, yatırımlar için para akışını da durdurdu. Bu uygulama nedeniyle, bazı belediyelerin ve bakanlıkların yatırım projeleri askıya alındı. VATAN’ın ulaştığı Geçitköy Muhtarı Bayram Avcı bir haftadır su akışının durduğunu doğrulayarak, “Siyasiler krize çözüm üretmeli” dedi.

YATIRIM BÜTÇELERİ DURDU

Türkiye’nin KKTC hükümetine tepki olarak yatırım bütçeleri için öngörülen parayı göndermemesi de ciddi sıkıntılara yol açtı. Bakanlıkların yanı sıra belediyelerin birçok projesi parasızlık yüzünden askıya alındı. Türkiye’nin bu hamlesiyle “Madem ki herşeyi yönetebiliyorsunuz, o zaman yol, kaldırım, yağmur direnaj gibi sorunlarınızı da kendi olanaklarınla çözünüz” mesajı verdiğini belirten yetkililer beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesinin yaşandığı KKTC’de Anamur suyunun tek umut olduğuna dikkat çekti.

HÜKÜMET ORTAKLARI TOPLANDI

Bu arada ‘su krizi’ hükümet ortaklarından Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde masaya yatırıldı. Başbakan Ömer Kalyoncu ve bazı bakanların yanı sıra CTP Başkanı Mehmet Ali Talat ile hükümet ortağı Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile bazı bakanlar da toplantıya katıldı. Toplantı sonrası çözüm için AK Parti hükümeti ile diyaloğa geçilerek sorunun çözülmesi kararlaştırıldı.

YÖNETİM SORUNU

Edinilen bilgiye göre Türkiye projenin idame ettirilebilmesi için bu konuda uzman mühendisler yetiştirdi ve suyun bu kişiler tarafından yönetilmesini istiyor. KKTC hükümeti ise halkın özelleştirmeye sıcak bakmadığı gerekçesiyle, sorumluluğu belediyelerin üstlenmesinde ısrar ediyor. 2012 yılında Türkiye ile KKTC devleti arasında imzalanan Ekonomik Program’da suyun yönetimine ilişkin, yap-işlet-devret, yap-işlet ve kamu özel ortaklığı modelleri öngörülmüştü. Türkiye kanadı bu maddeyi göz önünde bulundurarak suyu özel bir şirketin yönetmesini talep ediyor. KKTC hükümetinin ortaya koyduğu model ise Ekonomik Program ile çakışıyor.

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2015, 08:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0