Türk Telekom’dan Kablosuz Genişbant Teknolojilerinde Bir İlk

Türk Telekom, Nokia iş birliği ile ev ve işyerlerine kablosuz teknoloji ile fiber hızında sabit internet imkânı sunan Wireless PON (Kablosuz Pasif Optik Ağ) çözümünü Türkiye’de deneyen ilk operatör oldu.

Türk Telekom’dan Kablosuz Genişbant Teknolojilerinde Bir İlk
banner98
  • Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “Bu yeni çözüm; üniversite, hastane, havalimanı gibi büyük yerleşkeler için sunulan fiber internet hizmet alanını daha da genişleterek müşteri deneyimini iyileştirecek” dedi.

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, kablosuz ağ üzerinden fiber hızında sabit internet çözümü sunan WPON (Wireless Passive Optical Network - Kablosuz Pasif Optik Ağ) teknolojisini Türkiye’de ilk kez deneyen operatör oldu. Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, Türk Telekom olarak Nokia ile kablosuz genişbant bağlantısı sağlayan Wireless PON teknolojisini Türkiye’de ilk kez denediklerini açıkladı.

Müşteri deneyimini iyileştirecek ve operasyonel açıdan maliyet tasarrufu sağlayacak yeni teknoloji hakkında bilgi veren Kıraç, “Nokia ile ülkemizde ilk kez gerçekleştirmiş olduğumuz yüksek hızlı Wireless PON denemelerinde, 60 GHz milimetre dalga frekansında yeni nesil sabit kablosuz genişbant teknolojisi kullanarak yakın mesafelerde 5G ve Fiber transfer hızlarına ulaşmayı başardık” diye konuştu.

Kablosuz sabit bağlantıda 5G ve Fiber teknolojilerinde olduğu gibi yüksek hızlara erişildi

Elde ettikleri sonuçların son derece tatmin edici olduğunu aktaran Kıraç, Kablosuz WPON çözümünün Türk Telekom’un yaygın ve yüksek kapasiteli fiber gücü ile birleşmesi sonucundaFiber hızlarına ulaştıklarını belirterek “Böylelikle özellikle üniversite, hastane, havalimanı gibi büyük yerleşkelerde sunduğumuz sabit fiber genişbant hizmetini yaymak amacıyla benzer teknolojilerin kullanımının önünü açmış bulunuyoruz” dedi.

WPON teknolojisinin çalışma prensibi hakkında da bilgi veren Kıraç, sabit fiber hatta bağlı bir kablosuz erişim noktası tarafından 60 GHz frekansı üzerinden iletilen sinyal ile kablosuz internet erişimi sağlandığını söyledi. Ankara’daki yeni Genel Müdürlük binasında bulunan Türk Telekom İnovasyon Merkezi’nde yapmış oldukları testlerde, 2,46 Gbps’e varan bağlantı hızına ulaştıklarını kaydeden Kıraç, “Ulaşmış olduğumuz hızlar, tüm cihazlardan Ultra HD çözünürlükte filmler gibi büyük boyutlu dosyaları eşzamanlı olarak indirmeye ve 8K kalitesinde TV izlemeye olanak tanıyor. Aynı zamanda da akıllı ev uygulamaları, bulut hizmetleri ve çevrimiçi oyun gibi yoğun bant genişliği ihtiyacı duyan yeni servisleri rahatlıkla kaldıracak kapasitede” diye aktardı.

Türk Telekom’un fiber yatırımı tüm hızıyla sürüyor

Türkiye’nin dijital dönüşümünü tamamlamak amacıyla Türk Telekom’un fiber yatırımlarını hız kesmeden sürdürdüğünü dile getiren Kıraç, 282 bin kilometreyi geçen mevcut fiber ağ uzunluğu ile Türk Telekom’un Türkiye’nin fiber altyapısının yüzde 80’lik kısmını tek başına döşediğini belirtti. Hiçbir ayrım yapmadan ülkenin her yerine fiber hizmet götürdüklerinin de altını çizen Kıraç, 2018 yılı içinde 2,4 milyona yakın haneyi fiber altyapılarıyla kapsadıklarını vurguladı.

Nokia Türkiye, Orta Avrupa ve Orta Asya Başkanı Mikko Lavanti ise "Türk Telekom iş birliği ile Kablosuz PON servisimizi Türkiye’de denemiş olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. WPON çözümümüz, belli noktalarda Türk Telekom’un altyapı maliyetlerini düşüreceği gibi, evde ve işte internet aboneleri için yüksek hızda sabit internet erişimi sağlayarak son noktada ihtiyaç duyulan esnekliği sağlayacak” diye konuştu.

Detaylı Bilgi ve İletişim için:

Fatma Kaytez

Tel: 0212 249 4546

[email protected]

Melih Kocagil

Tel: 0554 190 0641

[email protected]

Türk Telekom Grubu hakkında

178 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Türk Telekom, Türkiye’nin ilk entegre telekomünikasyon operatörüdür. Müşterilerin hızla değişen iletişim ve teknoloji ihtiyaçlarına en güçlü ve en doğru şekilde cevap verebilmek amacıyla 2015 yılında Türk Telekomünikasyon A.Ş., TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş. ve TTNET A.Ş. tüzel kişiliklerini mevcut şekliyle muhafaza ederek ve tabi oldukları mevzuat ve regülasyonlara tamamen uyarak, “müşteri odaklı” ve entegre bir yapıya geçmiştir. Bireysel ve kurumsal hizmetler alanında geniş hizmet ağı ve zengin ürün çeşitliliğine sahip olan Türk Telekom, Ocak 2016 itibarıyla mobil, internet, telefon ve TV ürün ve hizmetlerini ‘Türk Telekom’ tek marka çatısı altında bir araya getirmiştir.

“Türkiye’nin Çoklu Oyuncusu” Türk Telekom, 31 Aralık 2018 itibarıyla 14,4 milyon sabit erişim hattı, 10,9 milyon genişbant, 3,6 milyon TV ve 21,5 milyon mobil aboneye hizmet vermektedir. Türk Telekom Grubu şirketleri Türkiye’yi yeni teknolojilerle buluşturma ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecini hızlandırma vizyonuyla, 81 ilde 33.417 çalışanıyla hizmet vermektedir.

Türk Telekomünikasyon A.Ş., PSTN ve toptan genişbant hizmetlerini sunmakta olup, mobil operatör TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş., perakende internet hizmeti, IPTV, Uydu TV, Web TV, Mobile TV, Smart TV Hizmetleri sağlayıcısı TTNET A.Ş., yakınsama teknolojileri şirketi Argela Yazılım ve Bilişim Teknolojileri A.Ş., BT çözüm sağlayıcısı Innova Bilişim Çözümleri A.Ş., çevrimiçi eğitim yazılımları şirketi Sebit Eğitim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş., çağrı merkezi şirketi AssisTT Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri A.Ş., proje geliştirme ve kurumsal risk sermayesi şirketi TT Ventures Proje Geliştirme A.Ş., elektrik tedarik ve satış şirketi TTES Elektrik Tedarik Satış A.Ş.’nin, toptan veri ve kapasite servis sağlayıcısı Türk Telekom International’ın doğrudan; Türk Telekom International iştiraklerinin, Televizyon yayıncılığı ile isteğe bağlı yayıncılık (VOD) hizmetleri sağlayıcısı Net Ekran şirketlerinin, cihaz satış şirketi TT Satış ve Dağıtım Hizmetleri A.Ş.’nin ve ödeme hizmetleri şirketi TT Ödeme Hizmetleri A.Ş.’nin ve rehberlik hizmetleri şirketi 11818 Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri A.Ş.’nin ise dolaylı olarak %100’üne sahiptir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0