Özgür Savcı: 'HSYK Üyeleri Türk Halkından Özür Dilemelidir'

Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, adalet.org sitesindeki yazısında HSYK üyelerinin Türk halkından özür dilemesi gerektiğini belirtti.

Özgür Savcı: 'HSYK Üyeleri Türk Halkından Özür Dilemelidir'
banner98
 HSYK’nın eski bağımsız adaylarından Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, adalet.org sitesindeki bu haftaki yazısında HSYK’yı kaleme aldı. HSYK üyelerinin Türk halkından özür dilemesi gerektiğini ifade eden Savcı Kaya, “Kendimize yapılmasını istemediğimiz bir şeyi neden acaba başkalarına yapıtınız? Yargıda ayırımcılık ve haksızlık yapmak kadar tehlikeli bir şey yoktur. Ayırımcılık toplumsal barışın önünde en büyük engeldir. HSYK halktan ve meslektaşlarından özür dilemelidir. Çünkü Türk Halkına iyi bir adalet hizmeti sunamadılar. Halkın Adalete olan güvenini azalttılar. Yargı da teamülleri yok ederek liyakat ve ehliyeti bir tarafa bırakarak bir anlayışa yakın hakim ve savcıları unvanlı görevlere getirdiler. Yüksek yargıya üye atamaların da objektif kriterler getirmek için hiçbir çaba göstermediler. Tarafsız, çalışkan ve objektif hakim ve savcıların sicilini bozan tetikçi müfettişleri korudular. Cemaat veya başka güç unsurların HSYK’yı amaçlarına ulaşmaları için kullanmalarına bilerek veya bilmeyerek izin verdiler. Bazı önemli davalarda iyi niyetli hakim ve savcıları suistimal ederek kullandılar. Yargıda cemaatin kök salması için uygun zemin hazırladılar. Yargıdaki Cemaatin değirmenine su taşıdılar” dedi.
Toplum için en büyük tehlike olan ayırımcılığı yaygınlaştırdığını kaydeden Kaya, yazısını şöyle sürdürdü:
“Adalete yakışmayan karalara imza attılar. Yargıda mezhep ve cemaat düzeyinde ayırımcılık yaparak Anayasaya aykırı davrandılar. Kanun önünde eşit olduğumuz halde Yargıda cinsiyet ayırımcılığına devam ettiler. Kadın ve erkeğin önce insan olduğunu unuttular. Bir kadın başsavcı bile atamaktan çekindiler. Yargıda teftişi çoğunlukla farklı olanları yükselmelerini engellemek, bezdirmek (mobing), susturmak, tayinini çıkartmak ve cezalandırma aracı olarak kulandılar. Yargıda kalıcı hasarlara neden oldular. HSYK üyeleri İyi bir adalet hizmeti sunamadıkları için adalet bekleyen halktan, mağdur ettikleri hakim ve savcılardan, cinsiyet ayırımcılığına maruz bırakılan kadın hakim ve savcılardan özür dilemeleri gerekir. Bu toplum özür dileyenleri affetmesini bilir. Özür dilemek insanı küçültmez, aksine dileyen kişinin gözünde yüceltir. İşte keyfiliğin hakim olduğu, ayırımcılığın ve haksızlıklarının dayandığı mağduriyetlerin yaşandığı olayların tanığıyız. Keşke biz bunları hiç yaşamasaydık. Hepimiz değişik nedenlerle yaptıklarınıza kırıldık. Adalet adamı olarak yapılanları hoş göremeyiz ve içimize sindiremeyiz. Yapılanlar HSYK için ağır bir hizmet kusurudur. Çünkü HSYK’nın Adaletten uzaklaşmanın sıkıntısını herkes çekti. HSYK üyeleri yargıda ki ayırım ve haksızlıklardan sorumlu olduklarını hatırlatıyoruz”.
Yargının heba olan 4 yılının özetinin bu olduğunu anlatan Kaya, “Yargının yükünü çeken onurlu, çalışkan ve fedakâr bir kısım yargı mensupları küstürüldü ve ötekileştirdiler. Bunların hiç birini adalet için yapmadılar. Eğer HSYK Mevcut yasalara ve etik değerlere uysalardı sonun kadar yanların da olurduk. Bu nedenle, Adaleti savunacak ve uygulayacak HSYK acil ihtiyaç vardır. Belli grup ve anlayışın maşası olan bir HSYK istemiyoruz” dedi.
Kaya, yeni seçilecek HSYK üyelerine ise, “2014 HSYK seçimleri ile seçilecek olan meslektaşlarımızın bunlardan ders çıkartmaları gerekir. Aynı yanlışları yapmamalarını tavsiye ederiz. Bir gün yaptıkları ve yapmadıkları her şeyin hesabı sorulur. En kısa zamanda evvela kalıcı, sağlıklı, özgürlükçü, demokratik ve istikrarlı bir yargı kültürü oluşturmaları zorunludur. İleride haklı eleştirilere maruz kalmamaları için yargıda objektif kurallar koymalarını ve buna sıkı bir şekilde uymalarını bekliyoruz. HSYK seçmeni olarak seçim sürecini sahiplendik ve takipçisi olacağız” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2014, 12:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0