banner101

Mülteci Ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Merkez’de düzenlendikleri basın toplantısında “CHP Mülteci ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu” ile ilgili bilgi verdi.CHP Genel Başkan...

Mülteci Ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Merkez’de düzenlendikleri basın toplantısında “CHP Mülteci ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu” ile ilgili bilgi verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla oluşturulan ve 7 Eylül 2015 Pazartesi günü çalışmalarına başlayacak olan “CHP Mülteci ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu” hakkında bilgi verdi.
Büyük devletin büyük söz söylemekle olmayacağını belirten Özel, “Büyük devlet, büyük sorunlara akılcı çözümler, vicdanlı çözümler, çağdaş çözümler üretmekle oluyor. Bugün Türkiye, tüm dünyaya ve tüm Türkiye’ye dış politikasındaki yaptığı hataların bir ülkenin iç güvenliğine, toplumsal huzuruna, kendi ülkesindeki insanlar kadar komşularına ne kadar zarar verebileceğini de gösterir durumda. Evrensel bir gerçek var ki her türlü savaş ve çatışma hali en çok da çocuklara zarar veriyor. Geçmişte Suriye’deki diktatörün adı Esat iken ve dost iken, daha sonra düşman oldu ve ismini değiştirdiler, Esed dediler. Esat ile zamanında el ele mavi yolculuklara çıkılan sahillere, bugün Esed’den kaçtığı söylenen çocukların cansız bedenleri vurmaya başladı” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN GÖÇMEN POLİTİKASINDA, SIĞINMACI VE MÜLTECİ POLİTİKASINDA ÇOK ÖNEMLİ EKSİKLİKLER VAR”
Özel, şunları kaydetti:
“Geçtiğmiz yıl 2 Ekim 2014 tarihinde Sayın Genel başkanımız Kobani’ye özel bir tezkere çıkaralım, IŞİD’i püskürtelim ve hem ülkemiz için güvenlik zaafından kurtulalım, hem de oradaki insanların göçe zorlanmasına engelleyelim derken, Sayın Başbakan Davutoğlu Genel Başkanımıza ’Sizin aklınıza ihtiyacımız yok, sen sus yeter. Bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti ne yapacağını bilir, devletimiz kudretlidir’ demişti. O kudretin sonunda bugün Sayın Başbakan’ın toleransla yaklaştığı, Ortadoğu’nun öfkesi birikmiş gençlerinden kaçan küçücük çocuklar ve aileleri, Türkiye’deki ’Biz tüm Suriyelilere kucak açıyoruz’ söylemleri bir yanda dururken önce Suriye’den Türkiye’ye kaçtılar, ama şimdi Türkiye’den ölümü göze alarak, ölüme rağmen bütün dünyaya, Avrupa’ya ulaşmak için gecenin bir saatinde botlara, şambrellere binerek Türkiye’den ayrılmaya çalışıyorlar . Çünkü Türkiye’nin göçmen politikasında, sığınmacı ve mülteci politikasında çok önemli eksiklikler var.”
CHP olarak konuyla ilgili komisyonda, iki genel başkan yardımcısı ve toplam 6 milletvekilinden oluştuğunu bildiren Özel, “Komisyonumuzda Sayın Veli Ağbaba (Yerel ve Sayın Sezgin Tanrıkulu, Nurettin Demir(Muğla Milletvekili-Hekim), Selina Doğan (İstanbul Milletvekili-Hukukçu, Sığınmacı Sorunları ve Azınlık Hakları ile ilgili yaptığı çalışmalarla tanınıyor), Elif Doğan Türkmen (Adana Milletvelili-Hukukçu, Suriyeli sığınmacılarla ilgili yaptığı çalışmalar var) ve Özcan Purçu(İzmir Milletvekili-İzmir’deki Suriyeli sığınmacıların sorunları ile yakından ilgilenen Milletvekilimiz)” dedi.
“TÜRKİYE, DERHAL DIŞ POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMELİDİR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba ise şöyle konuştu:
“Aslında çok önemli ve can yakıcı bir sorun olan, ancak Aylan’ın küçük bedeninin Bodrum sahiline vurmasıyla birlikte dünya kamuoyunun gündemine gelen bu mesele hepimiz açısından önemli. CHP olarak bu konuyla ilgili birkaç aydan beri çalışıyoruz. 2011 yılında 400 kişiyle başlayan şimdi milyonlar olan sığınmacı sorunuyla ilgili ilk olarak CHP, 2011 yılında bu konuyla ilgili bir çalışma başlatmış konunun uzmanlarıyla birlikte İstanbul’da bir konferans düzenlemişti. Hem Arap Baharı hem de bugün karşımıza çıkan Suriye meselesi orada da konuşulmuştu. Bizler, bu meselenin çözümüyle ilgili belediyelerimizin yapacağı şeyler var ama önce Türkiye’nin yapması gereken şeyler, atılması gereken birkaç adım var. Türkiye, derhal dış politikasını değiştirmelidir. Ortadoğu’daki akan kandan, Suriye’deki göçmenlerin Türkiye’ye gelmesindeki en önemli sorumluluk, maalesef Türkiye’nin izlemiş olduğu politikadan kaynaklanmaktadır.”
“IŞİD’E KARŞI TÜRKİYE’DE GEREKEN HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINMALIDIR”
"Aylan Kobani’den kaçıp gelmişti” diyen Ağbaba, “Kobani’deki bugün gelinen noktada maalesef bu coğrafyaya gelmiş bin yılın en barbar örgütü IŞİD’in katkısı büyüktür, IŞİD sayesindedir. Geçtiğimiz haftalarda açıkladığımız IŞİD Raporu ile birlikte, IŞİD’in büyümesinde Türkiye’nin çok önemli rolü olduğunu da görmekteyiz. Derhal Suriye politikası değiştirilmeli, IŞİD ile aramıza derhal bir mesafe konulmalı ve IŞİD’e karşı Türkiye’de gereken her türlü önlem alınmalıdır. Maalesef şimdiye kadar Türkiye’de IŞİD’le ilgili yeterli önlem alınmamıştır. Bugün dahi hala açılmış bir iki küçük soruşturmanın dışında IŞİD’le ilgili açılmış bir soruşturma yoktur. Herkes tarafından bilinen, mahallelerinde, köylerinde, şehirlerinde IŞİD militanı olduğu bilinen, Suriye’de savaştığı bilinen insanların hala Türkiye’de cirit attığını hep beraber biliyoruz. Bunu da geçtiğimiz haftalarda yayınladığımız raporda söyledik. Mutlak surette Kobani’den IŞİD yüzünden kaçıp küçük bedeni Bodrum’a vuran Aylan’ın sorumluluğunda herkesin payı vardır, ama bugünkü bu politikaları belirleyen hükümetin çok daha fazla payı vardır. Burada kurulan komisyon ile birlikte pazartesi gününden itibaren çalışmalarımıza başlayacağız. Bu meselenin sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir mesele olmadığını biliyoruz. Gerekirse Avrupa ülkelerinin de bu konuda uyarılmasını sağlayacağız. Çünkü Avrupa ülkeleri de maalesef bu konuda doğru bir politika izlemiyor. Biz, yapacağımız çalışmaları rapor olarak toparlayarak, çözüm önerilerimizle birlikte hem genel başkanımızla hem de kamuoyuyla paylaşacağız. Hızlı bir şekilde, önümüzdeki hafta başından itibaren bu 4 ilde, ihtiyaç duyulursa başka illerde de bu göçmen yardım masalarını kurarak, şehrin en işlek yerinde hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.
"BÖLGEYE GÖREVLENDİRME İLE YENİ BİR HEYET GÖNDERME GÜNDEMİMİZDE"
Özel ve Ağbaba, basın mensuplarının sorularını da cevapladı. “Cizre’de sokağa çıkma yasağı var. CHP takip ediyor mu” sorusuna Özel, “Geçen hafta bölgede 3 milletvekilimiz bir çalışma yapmıştı daha dün raporlarını açıkladılar. Dün gece saat 12’ye doğru da komisyondaki milletvekillerimizden Ceyhun İrgil, Cizre’deki sivil toplum kuruluşlarından ve temsilcilerinden gelen kaygıları ve son durumu bana aktardı. Ben de İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sezgin Tanrıkulu’yla paylaştım. Sezgin Bey, gece yarısından sonra sayın bakanı aradı, sayın bakana ulaşamadı telefonla, ancak müsteşarı döndü Sezgin Bey’e. Sezgin Bey konu hakkında bilgi aldı, bize de bilgi verdi. Müsteşar Bey’e CHP’nin konuyu yakından takip ettiğini, geçen hafta yaptığımız ziyaret sırasında zaten endişeyi, bölgedeki kaygıları dile getirdiğimizi, dün akşam sokağa çıkma yasağının olduğu sırada güvenlik güçlerinin topyekun harekatının çok ciddi bir tedirginliğe sebebiyet verdiği aktarıldı. Ve oradaki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerinin CHP tarafından yakından takip edildiğini ve tüm endişelerimizi sayın müsteşara aktardı. Biz de konuyu dikkatle takip etmeye devam ediyoruz. Yine önümüzdeki günlerde veya saatlerde bölgeye görevlendirme ile yeni bir heyet gönderme gündemimizde” yanıtını verdi.
Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2015, 17:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0