banner101

Muhtar ve müftülere nikah kıyma yetkisi

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, köy muhtarları ve müftülere nikah kıyma yetkisi verileceğini açıkladı.

Muhtar ve müftülere nikah kıyma yetkisi
 Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, “İsrail ile Mavi Marmara olayından bu yana kesilmiş olan diplomatik ilişkiler iki ülke arasında varılan mutabakatla normalleşme sürecine girmiş bulunuyor. 31 Mayıs 2010 Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi'nde İsrail askerlerinin baskını sonucu hayatlarını kaybeden şehitlerimizi, vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyorum. Bu mutabakat kolay olmadı. Üç tane önemli şartımız vardı. Özür, tazminat ve Gazze’ye erişimin Türkiye’nin kontrolünde kolaylaştırılması. 2013 yılında İsrail resmen özür diledi. Mutabakatın diğer iki şartı da dün yapılan son görüşmelerle tamamlanmış oldu. Bugün imzalar atıldı. Öncelikle Mavi Marmara şehitleri için tazminat talebi karşılanmış oldu. Nihayet uzun ve yorucu görüşmeler sonucu varılan mutabakatla Türkiye öncülüğünde artık Filistinli kardeşlerimiz nefes alacak. Gazze’deki çile sona erecek. Bu çerçevede mutabakatın ilk semeresi de bu Cuma günü göndereceğimiz insani yardım gemisidir. Mersin’den hareket edecek gemi 10 bin tonun üzerinde insani yardımı inşallah Aşdod Limanı'na oradan da Gazze’ye ulaştırmış olacağız. Kaba inşaatı biten 200 yataklı Filistin Türkiye dostluk hastanesini de süratle tamamlayıp yaraları saracağız. TOKİ başladığı konut projelerini süratle tamamlayacak. Cenin bölgesinde organize sanayi kurma çalışmalarını da bu mutabakatla hızlandırmış olacağız. En temel ihtiyaç olan su, elektrik sorununu da bu mutabakatla birlikte çözmenin yolunu da açmış bulunuyoruz. İki ülke arasında varılan bu mutabakat Filistinli kardeşlerimizin sıkıntıları önemli ölçüde giderecek yaşam şartlarını iyileştirecek” diye konuştu.

“KANAYAN BİR YARA DURMUŞ, SÜREGELEN BİR SORUN ÇÖZÜME KAVUŞTURULMUŞTUR”
Mutabakatla ilgili görüşmelerin bütün süreçlerinde Filistin halkı ve Filistinli liderlerle devamlı iletişim halinde olduklarını ve süreçleri kendileriyle paylaştıklarını kaydeden Yıldırım, “Gelinen bu noktadan memnunuz. Kanayan bir yara durmuş, süregelen bir sorun çözüme kavuşturulmuştur. Türkiye, Filistin halkının haklı davasının geçmişte olduğu gibi gelecekte de her zaman yanında olacaktır. 14 yıllık iktidarımızda bunu her vesilesiyle söylem ve eylemlerimizle ortaya koyduk” dedi.

“KARŞILIKLI YAZIŞMALAR TÜRKİYE VE RUSYA ARASINDAKİ BUZLARIN ÇÖZÜLMESİNİ SAĞLAMIŞ GÖZÜKÜYOR”
“Türkiye olarak temel prensibimiz kendimiz için istediğimizi başkaları içinde istemektir” ifadesini kullanan Yıldırım, şunları kaydetti:
“Herkes için barış, huzur ve esenlik diliyoruz. Lakin zamanın akışı bazen olağanüstü gelişmeleri de gündeme getirebiliyor. Ülkeleri yönetenler, uluslar arası ilişkileri yürütenler ise son tahlilde olağanüstü olayları olağana çevirmek gibi bir mükellefiyetleri var. Kriz istisna normalleşme esastır. Tıpkı İsrail’le varılan mutabakat gibi Rusya federasyonuyla son dönemde atılan karşılıklı adımlarda bizim normalleşme kararlılığımızın bir başka göstergesidir. Rusya ile yaşanan sorunun çözümü yönünde bugünlerde önemli gelişmeler olduğunu milletimle paylaşmak isterim. Biz baştan beri hem ekonomik, hem tarihi derinliği olan ilişkilerimizdeki talihsiz gerilimin biran önce sona erdirilmesi için hep yapıcı bir tutum izledik. Her iki lider arasında bir süreden beri devam eden dolaylı temasla nihayet sonuç vermiş bulunuyor. Karşılıklı yazışmalar Türkiye ve Rusya arasındaki buzların çözülmesini sağlamış gözüküyor. Böylece Türkiye ile Rusya arasında normalleşme sürecinin başladığını söyleyebiliriz. Her iki ülke halkı için hayırlı uğurlu olsun. İşlerin bu noktaya gelmesinde birçok gayret, emek var. Özellikle kardeşlerimiz Kazakistan, Azerbaycan ve bölge ülkelerinin liderlerinin bu konudaki yoğun çabaları için şükranlarımızı sunuyoruz. Bu dönem başta bir şey söyledik. Dostlarımızı arttıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız. Bu doğrultuda çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Sadece Rusya ve Mısır ile sınırlı değil, Akdeniz ve Karadeniz’i çevreleyen bütün komşularımızla dostane ilişkilerimizi geliştirmek en önemli hedefimiz olacak.”

"MALİ VE BÜTÇESEL HÜKÜMLER FASLI HOLLANDA DÖNEM BAŞKANLIĞI DOLMADAN AYIN 30’UNDA MÜZAKEREYE AÇILACAKTIR"
Uluslararası camiada yoğun bir gündem olduğuna değinen Başbakan Yıldırım, “Geçtiğimiz günlerde İngiliz halkı AB’den çıkma kararı bu yoğun gündemin önemli bir başlığını oluşturuyor. Bu kararla birlikte AB yeni ve zorlu bir döneme girdi. Birleşik Krallık’ın ayrılışı AB tarihinde ilk ve önemli bir dönüm noktasıdır. Son yıllarda kendi değerlerinden uzaklaşan AB şimdi bunun bedelini ödemeye başlamıştır. AB’nin alınan bu karardaki mesajı iyi okuyarak bundan sonra kucaklayıcı bir vizyon ve gelecek arayışında olması hayati önem taşıyor. Biz Türkiye olarak her zaman birliğin güçlenerek devamından yana olduk. Güçlü bir AB’nin yolu ise daha kapsayıcı hoşgörülü farklılıklara tahammülü olan bir vizyondan geçiyor. İngiltere’deki referandum kampanyasında birlikten çıkmak isteyenlerde kalmak isteyenlerde sık sık Türkiye üzerinden ayrımcı söylemleri ihmal etmediler. AB’deki bu sapmalar bırakın uzun vadeyi kısa vadede bile olumsuzlukları daha da derinleştirecektir. AB’yi var eden değerlerin düşmanı olan ırkçılık, İslam düşmanlığı, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık gibi aşırılıklara karşı mücadele çok daha duyarlı bir şekilde sürdürülmelidir. Bu konuda AB ne yazık ki yalnız değildir. Dünyanın çeşitli yerlerinde ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı giderek zemin kazanmaktadır. ABD’deki seçimler öncesinde de sıkça gördüğümüz İslam karşıtı söylemlerden de rahatsız olduğumuzu ifade etmek isterim. 18 Mart’ta yapılan AB Zirvesi'nde 33 nolu mali ve bütçesel hükümler faslı Hollanda dönem başkanlığı dolmadan ayın 30’unda müzakereye açılacaktır. Bunun kararı verilmiştir” açıklamasında bulundu. 

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2016, 12:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0