banner102

Komşuda buruk bayram

Razaman Bayramı Avrupa'daki Müslümanlar tarafından tarafından sevinçle karşılandı. Kosova'da, Paris'te, Milano'da ve Budapeşte’de Müslümanlar ibadethanelerde bayram namazlarını kılarken, cami bulunmayan tek AB başkenti olan Atina'da ise buruk şekilde geçti.

Komşuda buruk bayram
 KOMŞUDA BURUK BAYRAM

Yunanistan’da yaşayan Müslümanlar başkent Atina’da cami bulunmaması nedeniyle bayram namazını mescit olarak kullanılan otopark ve depolarda kıldı. 

Atina’ya bağlı Neos Kosmos semtinde bir araya gelen yüzlerce Müslüman bayram namazını kıldıktan sonra yakınları ve aileleri ile bayramlaştı. Müslüman Dernekleri Başkan Yardımcısı olan Filistin asıllı Mazen Rasas namaz sonrası yaptığı açıklamada otoparkta namaz kıldıklarını ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirterek, “Bayram namazımızı kıldık. Her sene olduğu gibi cami olmadığından namazımızı bu eski otopark olan ama şimdi cami olarak kullandığımız yerde kıldık. Bu bizim için sorun oluşturuyor. Yunan parlamentosu cami inşasını kabul etti ve bekliyoruz. Ancak esas sorunumuz Müslüman mezarlığının olmaması. Ölülerimiz gömecek yerimiz yok” dedi.
Filistinli bir başka Müslüman Mahmud ise “Bugün hem bayram hem de Filistin’deki kardeşlerimiz için dua ettik. Cami olmaması bizi üzüyor ancak mezarlık eksikliği daha büyük. Ben bugün ölsem beni ya Trakya’daki mezarlığa ya da Filistin’e gömebilirler” dedi
Avrupa’da Müslümanların ibadet edebileceği caminin olmadığı tek başkent olan Atina’da cami inşaatı projesi yıllarca geciktirildi. Geçen Mayıs ayına yapılan ihale sonucu şimdi yapım çalışmalarının başlanması beklenmekte.  

PARİS’TEKİ MÜSLÜMANLAR BAYRAM NAMAZINDA GAZZE İÇİN DUA ETTİ

Paris’te, camilerde toplanan yüzlerce gurbetçi İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırıların durması için dua etti.

Sabah namazının ardından yer bulabilmek için camide bekleyen vatandaşlar bayram namazının tarifini yapmasının ardından hep birlikte saf tutarak bayram namazını kıldı. Vatandaşlar namaz öncesi Gazze’de hayatını kaybedenler için ve bir an önce saldırıların sona ermesi için dua etti. Selimiye Camisi imamı İbrahim Akan namaz sonrası yaptığı açıklamada tüm İslam aleminin bayramını kutlayarak, “Fransa’da yaşayan tüm Türk ve Müslüman kardeşlerimizin bayramlarını tebrik ediyorum. Bayramın İslam alemi için bütün özellikle vatanımız için, İslam alemindeki kanayan yaralar için de hayırlara vesile olmasını diliyorum. Camimizde cemaatin kalabalığın olmasından dolayı 2’şer defa bayram namazı kılındı. Bu sefer hem gerek Türk cemaatimizin izine gitmesinden hem de buradaki bazı Paris camisinin saat 9’da bayram namazını kılacağız diye deklare etmesinden dolayı cemaatimle bir defa kıldık. Ama ikinci hocamız da mevcut. Eğer cemaat gelirse ikinci bayram namazını da kılacak durumdayız. Bütün İslam aleminin bayramını tebrik ediyoruz” dedi.

Fransa’da yaşayan Mustafa Aslan ise Gazze’de yaşananların bir an önce sona ermesi gerektiğini belirterek, “Allah nasip ederse kurban bayramında Türkiye’ye gideceğim. Giden arkadaşlara hayırlı bayram dilerim. Tüm ümmeti Muhammed’e hayırlı bayramlar dilerim. İnşallah Allah herkese, bütün İslam din kardeşlerimize sağlık versin. İnşallah bu savaşlar bitsin. Filistin’deki kardeşlerimize yardım edilsin” dedi.
Fransa’daki Müslümanlar alınan kararla bu yıl Ramazan Bayramı’nı aynı gün kutladı. Paris’te Diyanet’in himayesindeki Camiiler bayram namazını yerel saatle 7’de kılarken, Kuzey Afrikalı Müslümanlar ile Paris Büyük Camii, bayram namazı saatini 9.00 olarak açıkladı. Yapılan iki açıklama sonucu Türk vatandaşlarıyla devamlı bayram namazını kılan diğer ülke vatandaşları bayram namazına yetişemediler. Bayram namazında, Gazze’de Suriye’de Irak’ta ve diğer Müslüman ülkelerde hayatını kaybedenler için dualar edildi. Namazın bitiminde ise vatandaşlar birbirleriyle bayramlaştı.

MACARİSTAN'DAKİ TÜRKLER BAYRAM NAMAZINDA BİR ARAYA GELDİ

Macaristan’da yaşayan Türk vatandaşları, Budapeşte’deki Macaristan Türk İslam ve Kültür Derneği Mescidi'nde toplanarak bayram namazını birlikte kıldı. 

Budapeşte’nin 10. bölgesinde bulunan ve yaklaşık 8 yıldan bu yana hizmet veren 3 katlı Türk İslam ve Kültür Derneği Mescidi'nde toplanan yaklaşık 100 kişiden oluşan Türk cemaati, Hasan Hüseyin Doğan hocanın verdiği vaazdan sonra hep birlikte bayram namazlarını eda etti. Namazın ardından bayramlaşan cemaat daha sonra hep birlikte mescidin bahçesinde kahvaltı etti. Bayram namazına çocuklarıyla birlikte gelen bazı Türk vatandaşlarının, gurbet ellerde bayram namazını kılmanın huzuru içinde oldukları adeta gözlerinden okundu. Macaristan Türk İslam ve Kültür Derneği’nin hocalığını yapan Hasan Hüseyin Doğan yaptığı açıklamada, “Bayramımız çok iyi geçiyor. Yaklaşık 100’ü aşkın bir cemaatimizle Allah’ımıza hamdolsun bayram namazımızı kıldık, bayramlaştık. Şimdi de cemaatimizle beraber Budapeşte’de yaşayan Türklerle beraber kahvaltımızı yapıyoruz. Burada birlik berberlik içerisinde kardeşlik içerisinde çok güzel bayramlar geçiyoruz” dedi. Doğan ayrıca, İslam aleminin bayramını tebrik ettiğini dile getirdi.

Macaristan’da yaşayan Türk işadamı Ali Seçgin ise, Ramazan ayının çok güzel, dayanışma içinde geçtiğini ifade etti. Seçgin ayrıca bütün Müslümanlarla birlikte bayramı geçirdiklerini ve bayramı kutladıklarını dile getirdi. Seçgin tüm İslam aleminin de bayramını kutladığını kaydetti.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu da bayramın gayet güzel geçtiğini belirterek, çok güzel kılınan bayram namazının ardından vatandaşlarla birlikte bayramın coşkusunu yaşadıklarını belirtti. İnceoğlu ayrıca, “Önümüzdeki günlerde seçim dönemi var ve biz burada yaşayan halkımızı oy kullanmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle bayramın daha iyi geçeceğini ve seçime de yansıyacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

MİLANO'DA MÜSLÜMANLAR BAYRAM NAMAZINI TÜRK İSLAM BİRLİĞİ CAMİİ'NDE KILDI

Milano ve çevre kentlerdeki vatandaşlar bayram namazını DİTİP (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) Milano Diyanet Camii'nde kıldı.

Dualar edilip kılınan namazdan sonra bayramlaşan vatandaşlara daha sonra baklava ve çay ikram edildi. Yaklaşık 1,5 sene önce faaliyete geçen DİTİP Milano Derneği içinde hizmet veren Milano Diyanet Camii'nin imamı İsmail Sofoğlu bütün Müslümanların bayramını kutladı ve “Bayramımız beklediğimizin üzerinde bir katılımla gerçekleşti. Milano'da bulunan kardeşlerimizin yanı sıra başka ülkelerden de kardeşlerimizin camimize gelmesi ve hep beraber bayramı kutlamamız bizim için çok daha anlamlı oldu” dedi.

DİTİP Milano Derneği'nin cami işlevi dışında kültür faaliyetlerine de önem verdiğini belirten Sofoğlu, dernek binasında Ramazan ayından beri 25 Suriyeli mültecinin barınma ve yiyecek ihtiyaçlarının karşılandığını ifade etti. Sofoğlu ayrıca, “Halen burada kalan Suriyeli kardeşlerimiz zaman zaman özellikle bir Türk camisinde kalmaktan duydukları memnuniyeti dile getiriyorlar. Bayramı da beraber kutladık, biz de bunun mutluluğu içerisindeyiz” dedi. Her türlü caminin hizmeti yanı sıra piknik, pazar kahvaltısı ve aile buluşmaları gibi etkinlikler de düzenlediklerinin altını çizen İsmail Sofoğlu, derneğe üye olan vatandaşlara cenaze hizmetleri ve hac organizasyonu yaptıklarını belirtti.

Milano'da yapılacak Expo 2015 öncesi şehirde büyük bir cami olmaması konusuna da değinen Sofoğlu “Milano'da Expo'ya hazırlık olarak büyük bir cami projesi vardı. Ancak son gelinen aşamada Diyanet İşleri Ateşemizden aldığımız bilgiye göre Milano Belediyesi'nin 4 yere cami ve kültür merkezi için yer belirleyeceğini ve cami yapımına yardımcı olacağını öğrendik. Expo'yu ziyaret edecek misafirlerimiz için burada nezih, ferah, güzel ve geniş bir camiye ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Sizin de gördüğünüz gibi bayram namazında cemaatimiz bizim camimize sığmadı, bir kısmını alt ve üst katlara almak durumunda kaldık” dedi.

ALMANYA'DAKİ GURBETÇİLER BAYRAMI COŞKUYLA KUTLADI

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan gurbetçi vatandaşlar bayram namazını Berlin Türk Şehitliği Camii’nde kıldı. Namaz sonrası bayramlaşan gurbetçiler savaşların sona ermesi ve tüm Müslümanların barış içerisinde yaşaması için dua etti. 

Berlin’deki Türk Şehitliği Camii’ni dolduran gurbetçiler bayram namazı coşkusunu doyasıya yaşadı. Namaz sonrası açıklamalarda bulunan Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen tüm Müslüman aleminin barış ve huzur içerisinde yaşaması dileğinde bulunarak, “Ramazan ayını tamamladık. Bayramımıza ulaştık. Tabii ki bayrama ulaşmanın coşkusu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ama bu arada İslam dünyasındaki istikrarsızlıklar, savaşlar, cinayetler, katliamlar da bizleri çok üzüyor. Bütün bunlara rağmen görev bölgemizdeki vatandaşların bayramını kutluyorum. Nice bayramlara daha huzurlu, daha mutlu barış dolu bayramlara hep birlikte ulaşmayı Cenab-ı Hak’tan diliyorum” dedi.

Almanya’da yaşayan gurbetçi vatandaş Metin Çamcı ise bayramın güzel geçmesine rağmen memleketlerindeki gibi olmadığını ifade ederek, “Sabah erkenden kalktık. Çocuklarla beraber bayram namazına geldik. Önce sabah namazına, sonra bayram namazına. Hava çok güzeldi, çok kalabalıktı. Her ne kadar burada bayramlarımız çok güzel geçse de memleketimizdeki gibi olmuyor. Burada biraz buruk geçiyor çünkü genelde akrabalarımız eş dost çoğunluk memlekette olduğu için. Ama yine de bugünlere kavuşturan yüce Mevlaya hamdolsun. Bütün Müslümanların bayramının güzel geçmesini dileriz. Ama bildiğiniz malum dünyada olup bitenler. Allah'ım inşallah bütün Müslümanların barış ve huzur içerisinde yaşamasını nasip etsin” diye konuştu. 

Bir başka gurbetçi vatandaş ise “Müslüman aleminin bayramı mübarek olsun. Allah’ın Müslüman ülkelerine selamet ve barış getirmesini temenni ederim” dedi.

KOSOVALI MÜSLÜMANLAR BAYRAM NAMAZINDA CAMİLERE AKIN ETTİ

Ramazan Bayramı, Kosova’da bu yıl da coşkuyla kutlandı. Kosovalı Müslümanlar bayram namazı için camilere akın etti. 

Camilerin tümü Müslümanlarla dolup taşarken, Ramazan ayını oruç, ibadet ve dualarla uğurlayan Kosovalı Müslümanlar, Ramazan Bayramı’nı hayırlara vesile olması dileğiyle karşıladı. Bayram dolayısıyla yapılan kutlamaların merkezi, başkent Priştine’nin en eski camilerinden Osmanlı döneminden kalan Fatih Sultan Camii oldu. Yüzlerce Müslüman, TİKA tarafından restore edilen camiye sığmayınca bayram namazını cami avlusu ile cami yanındaki trafiğe kapatılan caddede kıldı. Fatih Camii’nde Kosova Müftüsü Naim Ternava tarafından kıldırılan namaza çok sayıda mümin katıldı. Namaz öncesi ve sonrasında Kur’an-ı Kerim’den ayetler okundu. Ardından okunan bayram mesajında, birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi, kin ve nefret duygularından uzak durulması gereğine vurgu yapıldı.

Huşu içinde kılınan namazın ardından Kosovalılar birbirlerinin bayramını kutladı.

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2014, 17:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0