KİŞİSEL YAYINCILIKTA SIKÇA YAPILAN VE KAÇINILMASI GEREKEN 5 HATA

Gün geçtikçe daha çok sayıda insan yazdıklarını kitlelere ulaştırmak için kişisel yayıncılığı tercih ediyor. Bowker raporlarına göre 2014-2015 yılları arasında kişisel yayıncılık oranı % 21 artarken, ISBN kayıtlarının sayısına bakıldığında kendi kitabını yayınlayanların oranında %375’lik bir artış olduğu gözleniyor. Bu yöntemi tercih edenlerin sayısı giderek arttığına göre kişisel yayıncılıkta sıkça yapılan hataların neler olduğunu bilmek ve bunlardan kaçınmanın yollarını öğrenmek de önem kazanıyor.

KİŞİSEL YAYINCILIKTA SIKÇA YAPILAN VE KAÇINILMASI GEREKEN 5 HATA
banner98

Kitabını kendi imkanlarıyla bastıran kişilerin çoğu zaman büyük bir hayal kırıklığı yaşadığına dair hikayeleri hepimiz duymuşuzdur. Büyük bir emek ve heyecan ile ortaya çıkan kitabın baskı aşaması, aslında bir kitabı kitap yapan aşamaların en kolay ve en sorunsuz olanıdır. Oysa yazarın kendisinin finanse ettiği kitaplar için daha önemli olan süreç baskı aşamasından çok kitap basıldıktan sonraki süreçtir. Burada kitabın doğru adreslere dağıtabilmesi, yaygın bir dağıtım ağına dahil olması, internet üzerinde önemli sitelerde online satışının yapılabilmesi ve elbette e-kitap olarak da ulaşabiliyor olması bir yazarın, kişisel yayıncılıkta dikkat etmesi gereken en önemli ayrıntılar. Diğer yandan kişisel yayıncılıkla büyük başarı yakalayanların yanı sıra tam tersi örnekler de mevcut. Başarısız örneklerin nedeni çoğunlukla, sık yapılan hataların bir veya daha fazlasının gözden kaçırılması. Bu olası tuzaklardan haberdar olmak ve onları göz önünde bulundurarak kişisel yayıncılık alanında servis veren bir yayınevi ile çalışarak profesyonel destek almak, başarıyı da arttıracaktır.         

Yazardan Direkt kurucuları Sedef Kutlubay ve Gürhan Demirkan en sık yapılan ve kaçınılması gereken 5 hatayı ve onlardan uzak durmanın yollarını şöyle anlatıyorlar.

1. Pazarlama: Kitabını yalnızca satışa sunmuş olmakla onun satacağını varsayanlara kötü bir haberimiz var. Kitabı okura sunmadan önce bir pazarlama planına sahip olmak oldukça önemli. Bir kitabın başarılı olması ancak onu pazarlamayla destekleyerek mümkün.

2. Profesyonellik: Profesyonelliği gözden kaçırmak bir kitaba öldürücü darbeyi vurabilir. Kitabın son okumasının, imla kontrollerinin ve kapak tasarımının kalitesi kitabın ve dolayısıyla yazarın da niteliğini belirleyecektir. Bunlar, okur tarafından hızla fark edilebilecek ve bir kitabın başarısını etkileyecek temel etkenlerdir. Tüm bu başlıklarda işinin ehli kişilerle çalışmak bir kitabın nitelikli görünmesini ve içeriğinin de o şekilde algılanmasını sağlar.

3. İsimlendirme: Kitaba etkili olmayan bir isim seçilmesi satışları sabote edebilir. Her ne kadar insanların bir kitabı kapağına göre değerlendirmesi yanlış olsa da ne yazık ki bir kitabın ismi, kararlarda sıklıkla  belirleyici bir rol oynar. Bu kapak tasarımının yanı sıra kitabın ismi için de geçerlidir. Etkili bir isim, kitabın fark edilmesini ve ilgi çekmesini sağlayacaktır.

4. Kitle Oluşturma: Kitap basılmadan önce ona ilgi duyacak kişilerin yer aldığı bir kitle oluşturmaya zaman ayırmamak beraberinde büyük bir hayal kırıklığı getirebilir. Yayın tarihinden çok önce blog, sosyal medya ve diğer platformlar aracılığıyla bir ön tanıtım çalışması yapmak gerekir. Bu, kitabın doğru bir hedef kitleye ulaştırılmasını ve okuyucusuyla buluşmasını sağlar.

5. Odaklanma: Kitap yayınlandıktan sonra devamlı olarak satış rakamlarına odaklanmak büyük bir hata olabilir. Bu yaklaşım çok fazla enerjinizi alacağı gibi

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2018, 20:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0