banner101

Kapıköy Doğu’yu şahlandıracak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından 70 milyon lira yatırımla modernize edilecek olan Kapıköy gümrük sınır kapısı bölge ekonomisinin canlanmasına katkı sağlayacak.

Kapıköy Doğu’yu şahlandıracak
 Türkiye’nin İran sınırında bölgeyi şahlandıracak gümrük kapısının temelleri atıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 70 milyon lira yatırımla modernize edilecek olan Kapıköy gümrük sınır kapısı, Türkiye’nin İran ve Orta Asya pazarına açılan kapısı olacak. Yaklaşık 63 bin metrekarelik alana yapılacak tesisin temel atma törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve bölgeden 500’ün üzerinde iş adamı katıldı. Modernizasyon çalışmalarının yap-işlet-devret modeliyle TOBB Turizm İşletmeleri A.Ş. tarafından gerçekleştirileceğini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Kapıköy için 70 milyon lira yatırım harcaması yapacağız. Global ticarete uygun şekilde tasarlanan yani kapıda en son teknoloji x-ray, kamera ve geçiş sistemleri bulunacak. İnşallah 2017 sonunda kapı faaliyete başlayacak. Burası Anadolu’nun İran’a ve Orta Asya’ya açılan kapısı olacak. Van zenginleşecek. Van Gölü’nü bütün bu coğrafya için bir buluşma yeri, turizm merkezi hâline getireceğiz. İhracatımızın yaklaşık yüzde 40’ını kara yoluyla gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllardır sınır kapılarımızı ihmal etmiştik. İhracat yapan müteşebbisimizin kamyonları kilometrelerce kuyruk oluşturuyordu. Hükümetimizin olumlu yaklaşımı ve onayıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Kara gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye başladık. Bunu yaparken devlete tek kuruş maliyet yüklemedik. Tersine daha etkin ve hacimli çalışan kapılar sayesinde devletin vergi gelirleri katlanarak arttı” dedi.

GEÇİŞLER 4 KAT ARTTI

Bugüne kadar 10 sınır kapısını en ileri teknolojiyi kullanarak yenilediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Modernize ettiğimiz kapılarda bekleme süreleri yarı yarıya azaldı. Geçiş işlemi 4 katına çıktı. Bütün bunları yapmak için, oda-borsa camiası olarak tam 725 milyon liralık yatırım yaptık. Yani devleti 725 milyon lira harcamaktan kurtardık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de devlete 372 milyon lira vergi ödedik. Demek ki oda-borsa camiası olarak devletimizin kasasına toplam 1 milyar liradan fazla nakit para aktarmış olduk. Bakanlığımızın yaptığı bir çalışmaya göre, modernizasyon sonucu mal taşıyan tırların bekleme süreleri kısaldığı için, özel sektör navlun masrafından yıllık 410 milyon lira tasarruf etti” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2016, 08:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0