İmo Bursa şube ve İmsiad'tan sektördeki krize karşı işbirliği

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulunu, inşaat sektörünün krizden en az hasarı alarak çıkması için işbirliği yapma sözü verdi.

İmo Bursa şube ve İmsiad'tan sektördeki krize karşı işbirliği
banner98

İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutafa Andıç, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Çiçek ve Yönetim Kurulu üyeleri Olgun Altun, Murat Ay ve Ercan Özer’i, BAOB Yerleşkesi’ndeki hizmet binasında ağırladı. Ziyarette konuşan İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, ülke ekonomisinin ve inşaat sektörünün çok zor günlerden geçtiğini belirterek, yeni mezun birçok inşaat mühendisinin iş bulmakta zorlandığını ve işten çıkartmaların çok fazla yaşandığını söyledi. Türkiye’deki ekonomik krizin yanı sıra Deprem Yönetmeliğinde, Yapı Denetim Sistemindeki değişiklik ve kentsel dönüşüm sorunun arka arkaya yaşandığını aktaran Başkan Albayrak, “Her şey yeniden başlayacağı için bundan sonra ilk adımları doğru şekilde atmak gerekli. Yapı Denetim kuruluşları, müteahhitler ve ilgili Odalar bir araya gelmeli. Yeni dönemde nasıl ilerleneceğinin belirlemesi yeni ve doğru bir başlangıç için adım olabilir. Problemlerimizi ortaya koymak, tespit ekmek gerekli” dedi.

ALBAYRAK: “NİLÜFER’DEKİ KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ SORUNLARLA KARŞILAŞILABİLİR”

Başkan Albayrak, ayrıca Nilüfer’de kentsel dönüşüme giren fakat ruhsat alamayan yapılar içinde uyarıda bulundu. Uygulanmaya başlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile birlikte 5 katın üzerinde asmolen yapı projelendirilemeyeceğini hatırlatan Başkan Albayrak, ruhsat alınması sırasında yeni engeller çıkabileceğine ve Bursa’nın gündemine yeni bir sorunun daha eklenebileceğine dikkat çekti. 

ALBAYRAK: “DENETİM ÖNEMLİ”

Yeni Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile birlikte uygulamada bazı değişiklikler yaşanacağını kaydeden İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, projelerin teknik bir denetimden geçmesinin önemine vurgu yaptı. Albayrak, “Şube olarak projelerin Yönetmeliklere uygun ve doğru üretilmesi için Oda denetiminden geçmesinden yanayız. Teknik bir denetim, ikinci bir göz hataları azaltacak ve daha sağlıklı yapıların yapılmasını sağlayacaktır bu da kamu kurumlarımızın, müteahhitlerimizin, konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın ve sanayicimizin yararına olacaktır” diye konuştu.

ANDIÇ: “BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ”

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutafa Andıç da, ekonomik sıkıntılar nedeniyle konut satışlarının azalması ve maliyetlerin artışı ile müteahhitlerin zor durumda olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Müteahhitliğin disiplin altına alınması gerekli. Eğer bu yasa çıkmış olsaydı inşaat sektöründeki hasar daha az yaşanabilirdi. Müteahhitler şuan iş yapamaz durumda, satışlar konut kredilerinin yüksek olması nedeniyle ciddi oranda düştü. Konuta ihtiyaç tükenmeyecek fakat iyileşme süreci daha yavaş olacaktır. Şuan sektörde işten çıkartmalar var. Kriz daha da derinleşirse işten çıkartmalar artacaktır.  Başkanımızın da dediği gibi bu dönemi birlikte hareket ederek daha sağlıklı şekilde geçirmemiz gerekli. Şerden hayır çıkartmak için kendimize çeki düzen vermeliyiz. Yeni bir başlangıç için bu dönem fırsat olabilir. Bu dönemi içimize kapanarak değil birlikte çalışarak geçirmeliyiz.”

ANDIÇ: “YENİDEN DÖNÜŞECEK YAPILAR BIRAKMAMALIYIZ”

Bursa’da yaşanan kentsel dönüşüm krizinin çözümü için çalıştıklarını dile getiren İMSİAD Başkanı Andıç, “Çocuklarımıza, torunlarımıza yeniden dönüşecek yapılar bırakmamalıyız. Teknik altyapı kullanılarak doğru dönüşüm yapmalıyız. Ayrıca dönüşüme sadece konut odaklı bakıyoruz. Sanayi açısından hiç bakılmadı. Milyonlarca liralık makineler ve binlerce çalışan bu yapıların içerisinde. Sanayicinin de depremi yaşamadan dönüşüm için harekete geçmesi gerekli.” şeklinde konuştu.    

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0