HDP’den Barış Mitingi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yollara düşerek, barışın kıymetini anlatacaklarını belirterek, “Önümüzdeki birkaç gün çok kıymetlidir. Türkiye’nin her yerinde barış sesi yükselirse daha güçlü bir şekilde yeni bir sayfa...

HDP’den Barış Mitingi
banner98
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yollara düşerek, barışın kıymetini anlatacaklarını belirterek, “Önümüzdeki birkaç gün çok kıymetlidir. Türkiye’nin her yerinde barış sesi yükselirse daha güçlü bir şekilde yeni bir sayfa açılacak. İşte o zaman o sayfanın bir kez daha kapanmaması için güçlü bir şekilde sürece sahip çıkacağız” dedi.
HDP Van İl Eş Başkanlığı tarafından organize edilen ve Milli Egemenlik Caddesi üzerinde yapılan mitinge katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AK Parti’yi sert eleştirilerde bulundu. 7 Haziran seçimlerinde partilerine yönelik kirli oyunların yürütüldüğünü ifade eden Demirtaş, tüm bunlara rağmen halkın desteği ile başarıya ulaştıklarını kaydetti. Tüm provokasyonlar rağmen barış mesajları verdiklerini vurgulayan Demirtaş, “Bugün HDP savaş istiyor diyenler var ya bakın onlara sesleniyorum benim yoldaşlarım benim arkadaşlarım, benim kardeşlerim gözümün önünde parçalanmış cesetleri, yanmış cesetleri gözümün önünde miting alanında götürülürken ben onların acısını yüreğime gömerek, çıkıp kardeşlik mesajları verdim. Birinizin başına bu gelse bütün ülkeyi kan revan yerine döndürürsünüz alçaklar. Bundan daha büyük alçaklık var mı o saldırılara rağmen sandıkta barışı çıkardık. Bu ülke barış olacaksa böyle olacak dedik. İşte HDP’de bir araya geldiğimiz gibi Kürt, Türk demeden Alevi, Sünni demeden Arap, Azeri demeden kardeş olacağız. Özgürlüğü böyle sağlayacağız dedik ve sandıkta yüzde 13 gibi oy çıkardık hazmedemedikleri budur, içlerine sindiremedikleri budur. Çünkü şöyle düşündüler bu kadar paraya imkana rağmen bunları ezmediksek bunlar sandıkta çıkmayı başardılarsa tek yol kaldı savaş. Yüzde 13 almamıza bedeli olarak ülkede savaş ilen ettiler. Bakın yıllardır söylemlerine bakın ne diyor AKP sözcüleri ‘süreç neden bitti biliyor musunuz’ diyorlar bunlar yüzde 13 aldı o yüzden bitti bundan sonra sürecin filmini çekerler. Bunlar demedi mi süreci bunlar bitirmediler mi Dolmabahçe’deki masayı bunlar devirmediler mi. ‘Budan sonra görüşme olmayacak’ diyen ben miyim yoksa Cumhurbaşkanı mı? Kimse İmralı ile aramıza girmeyecek diyen ben miyim yoksa Cumhurbaşkanımı HDP süreci nerede bitirmiş şimdi utanmadan sıkılmadan biri çıkmış diyor ki HDP’liler Öclalan’ı aldattılar kandırdılar. İmralı’nın tutanakları yok mu. Devletin resmi tutanağı da var bizimde var. Uzun süreden beri şunu savunuyorum İmralı’daki görüşmeler şeffaf olmalı heyetimiz Sayın Öcalan ile ne görüşüyorsa bunu kamuoyu bilmeli. HDP başından beri bunu yapıyor. Şimdi çağrı yapıyorum İmralı’da ne konuşmuşuz ne tartışmışız resmi devlet tutanaklarından açıklayalım. Kim neyin sözünü vermiş, kim İmralı’da geri adım atmış, kim dürüst davranmış bunu açıklayalım bunun gizlisi saklısı olmaz. Yok eğer tutanaklara güvenmiyorsanız o halde bir gözlemci heyet ile vicdanına aklına güvendiğimiz devlet heyeti ve HDP heyeti buyursunlar İmralı’ya gitsinler orada açık açık tartışılsın, bir bakalım kim kimi kandırmış” dedi.
Geçici hükümet, geçici Başbakan ve sarayın sahibinin HDP’ye öfkeli olduğunu da belirten Demirtaş, “Bizden Sayın Öcalan’ı kandırmamızı, aldatmamızı istediler. Biz barış sürecinde ne hükümeti ne Kandili, ne İmralı’yı ne de halkımızı yanılttık. Ne konuştuysak onu söyledik. Barışa dürüst yaklaşırsan ulaşabilirsin dedik ve bunun çok şükür hakkını verdik. Kimseyi aldatmadan kandırmadan alnımızın akıyla buraya geldik. Sizler halk olarak bütün bu olup bitenlerin bir iktidar sevdasından kaynaklandığını gittiğini görüyorsunuz bunu durdurmak mümkündür. HDP Türkiye’nin her yerinde halkın gönlünde taht kurdu. HDP’nin iktidara yürüyüşünden korktukları için işte bir savaş başlattılar. Bu kanı HDP’nin yüzüne sıçratmayı düşünüyorlar. Bugün Van’da yaşamını yitiren bir askerin ailesine gittim, yaşamını yitiren YJP’nin ailesine gittim. İkisi de bizim kardeşimiz ikisi de bizim insanımız ikisi de bizim acımız. Bizim üzerimize kan sıçratmaya çalışanlar bütün bu gençlerin kanını HDP’ye sıçratmaya çalışanlar bize bunu söyleyen sizler var ya sizler o Ankara’da oturan tuzu kurular siz boğazınıza kadar değil alnınıza kadar kana bulaşmışsınız. Kan ile beslenip yüzünüze can verirsiniz sizler. O kadar heyecanlılar ki onlara yakın gazeteciler çıkıp utanmadan sıkılmadan diyorlar ki oylarımız biraz arttı ama henüz yeterli değil. Cenazeler hala onlara yeterli gelmemiş biraz daha kana ihtiyaçları varmış, biraz daha gençleri genç bedenleri tabutların omuzlarda taşınmasına görüntülerine ihtiyaçları varmış. Bu savaştan beslenenler günlerdir bir çağrı yaparken sessiz kalanlar var. Silahlar sussun diyoruz. Onlar hayır diyorlar, sonuna kadar son terörist kalıncaya kadar operasyonlar durmayacak diyorlar. Ben küçük bir çocuktum bu lafları o zamanların başbakanları genelkurmayları söylüyorlardı. 80’lerden beri bu lafları duyuyoruz. Kökünü kazıyacağız, bitireceğiz, efenim şunu yapacağız, ya Allah aşkına bak biz büyüdük milletvekili olduk. 80 milletvekili ile parlamentoya girdik. Senin bitireceğiz dediklerin bittimi? Halkı bitireceksiniz. İnsan biraz yakın geçmişinden utanır. Yazık değimli bu insanlara. Ya askerin anasının eli yüreğinde, polisin annesinin eli yüreğinde, gerillanın annesinin eli yüreğinde bizim ne hakkımız var bu acıyı annelere çektirmeye. Her biri gece uykusuz, her biri gece huzursuz. Çünkü üniforması ne olursa olsun her biri insan, her biri Anadolu evladıdır" şeklinde konuştu.
Siyasetçilerin bu ana baba evlatları üzerinde kendi koltuklarını düşünmesi alçaklığın en büyüğü olduğunu ifade eden Demirtaş, "Biz böyle bir alçaklığa bir siyasete prim vermiyoruz. Koltuklarımız batsın, makamımız, mevkimiz batsın. Ama tek bir insanımız dahi ölmesin. Dertleri barajdır, dertleri HDP’yi baraj altında bırakıp tek başına başarının keyfini sürmektir. Ama bilsek ki bu ülkeye barış gelecek, bilsek ki çözüm olacak, bilsek özgürlük olacak, biz seçime bile girmeyiz. Bizim için barış daha önemlidir, özgürlük daha önemlidir deriz. Biz sizin gibi koltukları uğruna haysiyetlerini pazarlayanlardan değiliz. Biz koltukları uğruna halkı geleceğini ülkenin geleceğini felakete sürükleyecek kadar ucuz politikaya atacak parti değiliz. Milletvekilliğin dokunulmazı olmaz. Sizler dokunulmazlığınızı kaldırırsınız kaldırmazsınız fak etmez. Bu mücadele halkın içinde başladı. Benimle başlamadı benimle bitmez. Ama milyonların dokunulmazlığını nasıl kaldıracaksınız. Milyonları nasıl kapatacaksınız. Birazcık aklınız kalmışsa bu felaketin kıyısından dönmek için geç değil" ifadelerine yer verdi.
"SURİYE’DE ÇILGIN BİR HÜKÜMET, ÇILGIN BİR DEVLET BAŞKANI HALKIN TALEPLERİNİ GÖRMEZDEN GELDİ"
Suriye’deki iç savaşa değinen Demirtaş, "Suriye’de iç savaşı böyle başlattılar. Çılgın bir hükümet çılgın bir devlet başkanı halkın taleplerini görmezden geldi. Halkın taleplerine bomba ile karşılık verdi. Bir baktık ki Suriye’nin her eyerinde iç savaş başlamış. Bugün harabe topraklara dönüştü. Zannediyorlar ki iç savaş başladığında birileri kazanır. Hayır hepimiz kaybederiz. Bütün ülke kaybederiz. Bu yüzden silahlar susmalı diyoruz. Uzatmadan hükümet müzakereye hazır olduğunu ilan etmelidir. İmralı’da kurulan müzakere masası halkın barış umududur. HDP parlamentoda daha güçlü elbette ki. Çözümün muhatabıdır. Bizler müzakerenin sonuçlarını parlamentoda getirip orada kalıcı yasal anayasal reformlarla bir daha savaşın olmayacağı, bir daha çatışma ihtimalinin olmayacağı kesin bir çözümü 15-20 gün içerisinde hazırlayabiliriz. Yeter ki halkımız barış istemiyoruz desinler. Yeter ki Türkiye’nin her yerinde kim varsa bu ülkede her birimiz bulunduğumuz yerde biz savaş istemiyoruz derseniz iki günde barış gelir. Bu ülkeye bu çocukların ölümünü durdururuz o zaman. Siyasetçiler olarak, barış isteyenler olarak elimiz güçlenmiş olur. Bugün Van üzerine düşeni yapıyor. Van sorumluluğunu yerine getiriyor. Yarın İstanbul’da da on binlere barışı haykıracağız. Yarın Van’ın sesi İstanbul’da yankılanacak. İstanbul Van kardeşliği, barış kardeşliğine dönüşürse onlara savaş yaptırmayacağız. Barışa dair asla udunuzu yitirmeyen. Bu savaş bir gün bitecek, bir gün son bulacak. Bizler barışta ne kadar ısrarcı olursak o kadar insanımızı kurtaracağız. Yarın barışı sağlarsak, yarın ölme ihtimali olanları kurtaracağız. Bizim işimiz budur, siyasetçinin görevi budur. Siyasetçi göz göre insanlar ölürken, göz göre göre tabutlar Türkiye’nin her yerine giderken, gencecik insanlar ölürken sessiz kalamaz. Siz bunun için bize oy verdiniz. O nedenle her yerde o desteği bize sundunuz, bizde sizin iradenizin arkasında duracağız. Bunun kesinlikle bu savaşın kimsenin hayrına olmadığını sadece hepimize zarar vereceğini bütün dünyaya göstereceğiz" dedi.
İl il mahalle mahalle vekiller ile belediye başkanları ile barış anneleri ile tüm ekiple yollarda olacağını ifade eden Demirtaş, "Barışın kıymetini anlatacağız. Önümüzdeki birkaç gün çok kıymetlidir. Türkiye’nin her yerinde barış sesi yükselirse, daha güçlü bir şekilde yeni bir sayfa açılacak. İşte o zaman o sayfanın bir kez daha kapanmaması için güçlü bir şekilde sürece sahip çıkacağız. Birilerinin iktidar hırsına, koltuk hırsına bu süreci heba etmelerine müsaade etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.
"EĞER BİZ GERÇEKTEN OY SEVDALISI, KOLTUK SEVDALISI OLSAYDIK YERİMİZDE OTURDUK"
Erken seçime de değinen Demirtaş, "Erken seçimi gitmek istiyoruz. Buyur gitsinler. Eğer biz gerçekten oy sevdalısı, koltuk sevdalısı olsaydık yerimizde oturduk. AKP kendi savaşında kendini bitirecek. AKP bu ülkenin evlatlarını feda ettikçe göreceksiniz halk onu sandıkta cezalandıracak. Ama bizim derdimiz sandık değil, bugün bu barış olsun bugün. Erken seçime kadar değil bugün olsun istiyoruz. Yoksa bu savaş AKP’yi bitirecek, bu toplum aptal değil. Bu savaşın neden yapıldığını biliyorlar. Bu vatan, bu ülke tehdit altındaymış gibi bir savaşa giriştiler. Daha önce söyledim tekrarlıyorum. Bu vatan hepimizin vatanıdır. Eğer ülkemiz, vatanımız tehdit altında olursa biz göğsümüzü gere gere mücadele etmeye hazırız. Kürdü, Türk’ü ile ele verip ülkemizi, vatanımızı savunmaya hazırız. Bunu ülke savunması diyenlerin oyununa gelmeyeceğiz. O yüzden bu savaşı bitirmek, biran önce ateşkes koşullarını dönülmek için daha fazla çalışmak için barış haykıracağız. Barışı haykıran diller, barışı haykıran bütün gönüller. Dualarınız barış için olsun diye elleriniz semaya, Yaradan’a açanlar. Sizler eğer gönülden bunu istiyorsanız barış olacak. Bundan başka yolu yok. Bizde size Van’dan bu sözü vererek ayrılacağız. Burayı dolduran binler on binler bilsin ki ne yaparlarsa yapsınlar tahrik etmeye, provoke etmeye çalışacaklar, hakaret etmeye çalışacaklar, katliamlar yapacaklar. Sizler inatla sabırla boyun bükmeden dimdik durarak asla onurunu çiğnetmeden barış savunucusu olacaksınız. Böyle olursak kazanacağız. Böyle olursak bunlara savaş yaptırmayacağı. Ve bir kez daha halkların umudu olan HDP’nin rüzgarı ile bunlardan kurtulacağız" şeklinde konuşmasını sonlandırdı.
Konuşmaların ardından Demirtaş ve beraberindekiler barış güvercini uçurdu. Miting olaysın sonu buldu.
Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2015, 06:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0