banner102

Gaziantepli bakır ustaları Tokyo Üniversitesi'nde bakırcılık dersi verecek

Celal Açık, Amerika’da Indiana Üniversitesi’nden sonra şimdi de Tokyo Üniversitesi’nde bakırcılık öğreteceklerini söyledi.

Gaziantepli bakır ustaları Tokyo Üniversitesi'nde bakırcılık dersi verecek

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, Amerika’da Indiana Üniversitesi’nden sonra şimdi de Tokyo Üniversitesi’nde bakırcılık öğreteceklerini söyledi.Açık, konuyla ilgili olarak, “Indiana Üniversitesi'nde eğitmenlik yapıyoruz biliyorsunuz. Tokyo Üniversitesi’nde de bakırcılık ve sedefçilik dersi vermeyi düşünüyoruz.Şimdi hazırlıklarını Gaziantep Üniversitesi ile birlikte yürütüyoruz. Biz üniversiteden de uzman istedik. Tokyo Üniversitesi’nde bakırcılık bölümü varmış. Amerika’da yaptığımız gibi orada da eğitim vermeyi düşünüyoruz. Tarihimizi, kültürümüzü canlandırıyoruz. Lobi çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Bakırcılığın son günlerde gündemden düşmeyen bir konu olduğunu ancak en büyük sıkıntılarının eleman sıkıntısı olduğunu aktaran Açık, “Bakırcılık baya gündeme oturdu. Şimdi bakırcılık denildiğinde insanlık tarihine yansıyan bir zanaat. Son günlerde kurumlardan, belediyelerle ortak çalışmalarımızla dünyaya yayıldı bu meslek. Bakırcılar Odası olarak biliyorsunuz biz hep projeler üretiyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız eleman sıkıntısı. Bunu gidermek için İŞKUR’la projeler üretiyoruz. Yeni bir projemiz geçti 70 kişilik. 50 tanesi bayan olmak üzere. Biz bayanları işleme bölümünde değerlendiriyoruz. Bunlardan bir tanesini kazansak bile ne mutlu bize” ifadelerini kullandı.

'KALENİN KÖPRÜSÜNÜN BİR AN ÖNCE YAPILMASINI İSTİYORUZ'

Gaziantep Kalesi’nin köprüsünün bir buçuk yıl önce yıkıldığını ve hala yapılmadığını hatırlatan Celal Açık, turizmin canlanması için bir an önce kale köprüsünün yapılması gerektiğini söyledi. Açık, “Kalenin köprüsü yıkıldı. Bir buçuk sene oldu. Bir buçuk senede asma köprü yapılırdı. Burasının böyle olması esnafa çok zarar veriyor. Gelen turistler kaleden başlıyorlar gezmeye, bakırcılar çarşısına gidiyorlar. Uzmanlarla konuşuyoruz. Altta bir şeyler çıktığını söylüyorlar. Aksilik olabilir tabii ki buna bir şey demiyoruz. Ama bu sorunun bir an önce giderilmesini bekliyoruz. Çünkü kale burada esnafın can damarı. Bu bizim tarihimiz, kültürümüz. Bu meslek ne kadar canlanırsa Gaziantep o kadar tanınır. Bu ekip çalışmasıdır” diye konuştu.

'BU SENE İKİ KAT TURİST BEKLİYORUZ'

Yapılan tanıtım çalışmaları ile bu sene geçen senenin iki katı turist beklediklerini ifade eden Celal Açık, “Bu sene inşallah iki kat turist bekliyoruz. İnşallah ikiye katlarız diye düşünüyorum. Şimdi eleman sıkıntısının yanında en büyük sıkıntılarımızdan birisi de hammadde sıkıntısı. Şimdi hammadde bulamıyoruz. Bu sıkıntılarımızı giderirsek daha güzel çalışmalarımızın olacağına inanıyorum” açıklamasında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2014, 16:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0