banner102

Gaziantep ve Kilis Nobel Barış Ödülüne aday

Nüfusundan fazla mülteci barındıran Kilis ve Gaziantep illerimiz Nobel Barış Ödülüne aday gösterildi.Vatandaşlar ise bu haberi sevinçle karşıladı.

Gaziantep ve Kilis Nobel Barış Ödülüne aday
 Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kent için hazırlanan yeni logonun tanıtımını yaptığı toplantıda, Gaziantep'in de Nobel Barış Ödülü'ne aday olduğunu duyurdu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği, sanayi ve ticaret odaları ile önemli paydaşların dahil edilerek yapılan logonun tanıtımına, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurlu Başkanı Asil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, SANKO Üniversitesi Rektörü Ahmet Sınav'ın yanı sıra birçok vatandaş katıldı. Gaziantep için hazırlanan yeni logonun tanıtımı, Gaziantep Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep için hazırlanan yeni logonun tanıtımı yaptığı toplantıda, Nobel Barış Ödülü için imza verdiklerini duyurdu. Yeni logosunda Gaziantep, ’Türkiye’nin üretken insanları, görülesi, yaşanılası ve daha üretken bir şehir’ olarak konumlandırılırken, kentin tarih boyunca her zaman üretken olduğuna dikkat çekildi. Büyükşehir Belediyesi başkanlığında, valilik, sanayi ve ticaret odaları ile önemli paydaşların tümünün dahil edilerek hazırlanan logo, havaalanı terminalinde, tramvay ve otobüslerde Büyükşehir Belediyesinin projelerinde ve yerel meslek odalarının tanıtımında kullanılabilmesi amacıyla 8 farklı şekilde tasarlandı.

"GAZİANTEP NOBEL'İ HAK EDİYOR"
Hazırlanan logoların içerisinde, Antep fıstığı, baklava, hayvanat bahçesi, ulaşım, kebap, Gaziantep aşkı, el sanatı, organik simgeler de yer alıyor.
Gaziantep'in yeni logosunun tanıtımında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu şehrin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yeni bir yolculuğa çıktığını söyledi. Gaziantep'in de Nobel Barış Ödülü'ne adaylığını açıklayan Fatma Şahin, "Bize ait bir rengimiz olsun. bize ait bir logomuz olsun. Bize ait, bir müziğimiz olsun. Bizim zaten büyük hikayemiz var. Bunun filmi olsun dedik. Daha önce UNESCO mutfak ödlünü aldık. Dünyada uluslararası bir gazete, diyor ki Gaziantep, yedi büyük rekabet eden şehri, hem de dünyanın en eski yirmi şehirlerindendir. O yüzden, Sayın Valimle bütün hemşehrilerimle, 2 milyonun sorumluluğunu alarak, ensarlık muhacir noktasında, büyük bir sınavdan geçtik. Bugün Sayın Valimle beraber, yeni bir şeye imza attık. bu rakamda sizin zaferiniz. Suriyeli çocukları eğer Suriye'de okusaydı, eğitim oranları, yüzde 85 olacaktı. Siz, çocuklarınızı Suriyeli çocuklarla aynı okula gönderdiniz. Biz bugün Nobel'e başvurduk. Gaziantep, Nobel'i hakkediyor dedik. Allah'ın izniyle, bu sene olmazsa, seneye aynen Gastronomi gibi, Nobel'le ilgili de hedefimize ulaşacağız. Çünkü, bizim yetişmiş insanımız var" ifadelerini kullandı.

"DÜNYA TARİHİ YENİDEN YAZILIYOR"
"Gaziantep'in bütün gazilerinin ruhları şad olsun" diyen Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise 95 yıl önce Gaziantep'e gazilik unvanı verildiğini anımsatarak, bugünün adına anlamlı bir duruşa imza attıklarını vurguladı. Vali Yerlikaya, "Bir yıldan beri Büyükşehir Belediye Başkanımız, Valilik, ilçe belediye başkanlarımız, oda başkanlarımız ve Sivil Toplum kuruluşlarımızla beraber, bu şehrin dünyaya nasıl daha iyi tanıtırız diye mücadele veriyoruz. 201 yılı, bu noktada son derece bereketli bir yıl oldu. Ben Mart'ta geldim. Nisan ayında, Cumhurbaşkanımızın elinden Gaziantep' marka şehri ödülü verildi. Gastronomi alanında UNESCO, dünyada 8. en özel mutfak ödülü verdi. Sanayimizle övünürken, dilimizde tüy bitti. Bizim tacirliğimiz, bizim esnaflığımız, bizim misafirperverliğimiz. Dünya tarihi yeniden yazılıyor arkadaşlar. Komşumuz Göbeklitepe'den sonra, az önce Başkanımız söyledi. Dünyada bilinen şehirler arasında, bu coğrafya tarihini değiştirdi. Gaziantep'i dünyada bir marka olarak, sembol olarak, renk olarak, müzik olarak öyle bir anlatalım ki o anlatışımızda bir marka olsun. Bu yolda, yol almak isteyen şehirler de Gaziantep'i örnek alsın, duruşuyla yola çıkıldı. Dünyada 23 tane gelişmiş ülke 47 tane ise gelişmekte olan ülke var. En rekabetçi 7 şehirden birisi de biziz. Artık, ülkelerin rekabeti değil, şehirlerin rekabetinden söz ediyoruz. Dünyada nüfusu 1 milyonun üzerinde, beş yüz tane vilayet var. bu şehirlerden bir tanesi de biziz. bizi yerimizde duramayan, kabına sığamayan, tarihinden de öyle bir özgüvenle, öyle bir onurla söz eden bir şehiriz ki, dünya bunun farkına varsın istiyoruz. marifet, iltifata tabidir diyoruz" diye konuştu.

"AVRUPA ÜLKELERİ SİLAH KULLANALIM MI, KULLANMAYALIM MI TARTIŞMASINDA"
Vali Yerlikaya şunları kaydetti:

"Az önce başkanımız da bahsetti. komşu vilayetimiz, kendi nüfusu kadar bir nüfusu, muhacir etmekle ilgili başvurdu. Daha doğrusu kendisi başvurmadı. birileri, onların o hizmetlerini onur etmek için, dünyaya haykırmak için başvurdu. Şimdi Avrupa ülkelerinde, bunlar geçerken, artık silah kullanalım mı, kullanmayalım mı, tartışmasını yapıyor. Biz ise komşuluk hukuku gereği, devletimiz, hükümetimizin almış olduğu politika gereği, şu anda şehrimizde 350 bin nüfusluk Suriyeli kardeşlerimiz var. Biz şu anda ensarlık görevimizi yerine getiriyoruz. Bizde şöyle bir farkındalık oluşturduk. Bizim şehrimizde, ilkokul, ortaokul, lise ve okuyan muhacir çocuklarını, Suriyeli yavruların yüzde 60'ına yakın 4. sene bitmeden, okullaştırdık. Ama bunlar içerisinde ilkokul birinci sınıfa başlama oranı, az önce başkanımız 3 rakam eksik söyledi. yüzde 98'dir. Bu rakam Özgür Suriye Ordusunun Başbakanı yapmış olduğumuz toplantıda el kaldırdı. Buyurun dedim. Dedi ki bizim ülkemizde, ilkokuldaki, okullaşma oranı en son, yüzde 85'ti dedi. Biz bunu nasıl başardık, Biz bunu birileri bize aferin desin Nobel versin diye yapmadık. Allah için yaptık. Allah razı olsun diye yaptık. Dolayısıyla, 48 okulumuzu paylaştık. öğleden önce, sabahleyin erken saatlerinde,bizim çocuklarımızı, öğleden sonra Suriyeli çocukları okullara gönderdik. Yarısı benim, yarısı senin. 2016'da daha iddialıyız. hedefimiz, amacımız daha büyük. Hükumetimiz, o çocukların okullarda tam gün eğitim yapması için para gönderiyor."
Gaziantep'in logo tanıtım programı, Türk Sanat Müziği şarkıcısı Esra İçöz ve Müzisyen İhsan Güvenç'in verdiği konserle devam etti. 

KİLİS DE NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNE ADAY

Nüfusundan fazla mülteci barındıran Kilis’in Nobel barış ödülüne aday gösterilmesi vatandaşlar tarafından olumlu karşılandı. Vatandaşlar, nüfuslarından fazla Suriyeli barındırdıklarını ifade ederek, “Bu ödülü Kilisliler olarak hak ediyoruz. Bu ödül bizim hakkımız, Suriyelilere kucak açtık, ekmeğimizi bölüştük. Nüfusumuzdan fazla Suriyeli var. Bu ödül tüm Kilislilerin olacaktır. Ensar muhacir ilişkisi içerisinde Suriyelilere yaklaşıyoruz. Bu yaptığımız fedakarlığın karşılığı olacaktır, Nobel barış ödülü, Kilis olarak bu ödülü hak ettik, ödülün verilmesini istiyoruz” diye konuştular.

Kilis Belediye Başkan Yardımcısı Cuma Özdemir, Kilis merkezin nüfusunun 90 bin olduğunu, Suriyelilerin nüfusunun ise 120 bin olduğunu ifade ederek, "2011 yılından itibaren Suriyeliler, peyderpey Kilis’te misafir ediyoruz. 2011 yılından önce nüfusumuz alt yapı üst yapı 90 bin kişiye göre hazırlanmıştı. Bir anda nüfusumuz iki katına çıkmış oldu. 2011 yılından beri ensar muhacir kardeşliğinin en iyi şekilde yaşadığımızı inanıyorum. Çevremize baktığımızda herhangi bir olayın olmadığı Kilis’i tek il olarak söyleyebiliriz. Halkımız, kardeşlerimizin zor zamanında sıkıntılı zamanlarında yanında oldu. Hiçbir problem çıkarmadan beraber yaşıyoruz. Kilis’in kadir şinas bu misafirperverliği için Nobel barış ödülüne aday gösterilmesi güzel bir şey. Tabi hizmetlerimizi yaparken, ev sahipliğimizi, misafirperverliğimizi yaparken, her hangi bir ödül için belge için kupa için yapmadık. Biz ecdadımızdan kültürümüzden, örgümüzden aldığımız gelenekten dolayı yaptık, yapmaya da devam ediyoruz” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2016, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0