Dünyada bir ilk!

Dünyada ilk defa Down sendromlu bir birey, bir derneğin kurucu üyeleri arasında yerini aldı.

Dünyada bir ilk!
banner98
 Down sendromlu çocuklara sahip 7 annenin yanında 8. renk olan üniversite mezunu Down sendromlu Ayçe Karagöz, İzmir Down Sendromu Derneği’nin kurucu üyesi olarak hiçbir şeyin imkansız olmadığını gösterdi.

Down sendromu hakkında farkındalığı artırmak, Down sendromlu birey ve ailelerine bilgilendirmelerde bulunmak, eğitim kampları düzenlemek ve istihdam sorunlarına çözüm bulmak gibi amaçlar taşıyan İzmir Down Sendromu Derneği, bir aylık mazisiyle tarih yazdı. Üniversite mezunu 23 yaşındaki Ayçe Karagöz, kendi annesinin de aralarında bulunduğu Down sendromlu çocuğa sahip 7 kadınla birlikte derneğin kurucu üyesi oldu.

İzmir Üniversitesi Turizm Otelcilik Bölümü’nden geçen yıl mezun olan, şimdilerde İngilizce ve Almancasını ilerletmek için eğitim alan Karagöz, yanık tedavisi için gittiği doktorun ‘ailenize yıldırım düşmüş, vah başınıza gelene’ sözlerine ve daha pek çok dışlanma hikayesine aldırış etmeden, başarısını kurdukları dernekle taçlandırdı. İzmir Down Sendromu Derneği çatısı altında 7 anne ile çeşitli faaliyetler yürüten Karagöz’ün ilk icraatı çeşitli etkinliklerin düzenleneceği Down Kafe olacak.

“İŞ İMKANI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”
Dünyada ilk defa Down sendromlu biri olarak dernek kurduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Ayşe Karagöz, “İlk olarak Down Kafe açmayı planlıyoruz. Gençlerimiz için eğitim kampları yapmayı planlıyoruz. Gençlerimize iş imkanı sağlamayı hedefliyoruz. Şuan eğitimimi tamamlıyorum. İngilizce ve Almanca biliyorum. İş konusu şuan askıda. İlk önce dernek işlerini yapacağız” dedi.

“DÜNYADA İLK DEFA”
Kızı Ayçe’nin üniversite sıralarından dernek kurma yolculuğuna kadar geçen süreci anlatan anne Seray İlkmen de, şunları söyledi: “7 arkadaşız ve hepimizin Down sendromlu çocuğu var. Hep birlikte İzmir Down Sendromu Derneği’ni kurduk. Kızım da o derneğin kurucu üyelerinden oldu. Böylece dünyada ilk defa Down sendromlu bir üye, dernek kurumunda aktif rol oynadı ve kurucu üyesi oldu. Anne olarak çok mutlu ve gururluyum. Önemli olan, çocuklarımızın iyi eğitim alması. Aileler doğdukları andan itibaren çocuklarını sahiplenip iyi bir eğitim verirlerse çocukları hak ettikleri yere gelecek. Ama en önemlisi toplumun bizim çocuklarımızı kabul etme algısının değişmesi. Onlar bizim çocuklarımıza farklı gözle bakarlarsa biz ne kadar uğraşırsak uğraşalım, toplumdan gelen ters tepkiler bizi olumsuz etkileyebiliyor” diye konuştu.

İSTİHDAM İÇİN OTELLE ANLAŞACAKLAR
Dernek olarak çeşitli etkinliklerin düzenleneceği Down Kafe açmayı planladıklarını kaydeden İlkmen, derneğin faaliyetlerini şu sözlerle anlattı: “Festivallere katılıp farkındalığımızı topluma anlatmayı hedefliyoruz. Kuşadası’nda bir otelle çalışmamız var. Burada Down sendromluları hizmet sektöründe çalıştırmayı hedefliyoruz. İstihdam için elimizden geleni yapacağız. Çünkü çocuklarımız her işi yapabilir. Öğretildiği takdirde verilen görevi hakkıyla yerine getirirler.”

“DOKTOR, ‘AİLENİZE YILDIRIM DÜŞMÜŞ’ DEDİ”
İlkmen, Down Sendromlu çocuğa sahip bir anne olarak bugüne dek pek çok dışlanmaya maruz kaldıklarını ancak bunun kendilerini daha da hırslandırdığını ifade etti. İlkmen, yaşadıkları anıları şöyle anlattı: “Bir gün Ayçe’nin üzerine çay döküldü ve büyük yanık oluştu. Edremit’te bir doktora gittik. Doktor, ‘ailenize yıldırım düşmüş, vah başınıza gelene’ diyerek acıdı. Biz ondan yanık tedavisi isterken böyle bir tabloyla karşılaşmamız bizi üzmüştü. Okulda istenmedik, okul değiştirmek zorunda kaldık. Veliler çocuklarını bizim çocuklarımızdan uzaklaştırmak için ellerinden gelen gayreti gösterdi. Öğretmenler ‘bu çocuk yapamaz, yeri burası değil’ dedi. İmza kampanyaları topladılar ama onlar öyle yaptıkça ben daha çok hırslandım ve ben çocuğumun okuyacağına inandığım için elimizden gelen azmi göstererek buraya ulaştık. Bu durum bize hiçbir şeyin imkansız olmadığını gösterdi.” 

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2015, 18:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0