banner102

Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler İçin Toplandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sağlıklı Şehirler Ağı 25. Yıl Atina Konferansı´nda konuşan DSÖ Avrupa Masası Şefi Dr. Agis Tsouros, ülkelerde yaşanan krizlerden dolayı uygulanan zorunlu tasarrufların insan sağlığını dolayısıyla tüm şehirlerin sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler İçin Toplandı
 Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Ağı 25. Yıl Konferansı ‘21. Yüzyılda Sağlıklı Yaşamak’ başlığı ile Yunanistan´ın başkenti Atina´da yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin başkanlığını yürüttüğü Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyeleriyle birlikte Sağlıklı Şehirler Ağı´na üye 35 ülkeden 100´e yakın şehrin temsilcisinin katıldığı 5 yılda bir gerçekleştirilen 6. fazın ilk konferansının açılışında konuşan DSÖ Avrupa Masası Şefi Dr. Agis Tsouros, Sağlıklı Şehirler Ağı´nın geçen 25 yılda oluşturduğu politikalar ile birçok şehrin yaşanabilirlik oranının yükseldiğini söyledi.
Özellikle son dönemde birçok Avrupa ülkesinin ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Dr. Tsouros, "Biliyoruz ki ekonomik sıkıntı yaşanan ülkelerde yapılan kemer sıkma politikaları o ülkedeki şehirlerin yaşanabilirlik düzeyini aşağıya çekiyor. Eğitimde yapılan zorunlu tasarruflar sağlık alanını etkiliyor. Sağlık alanında yapılan kısıtlamalar da kentte yaşayanları bunalıma sürüklüyor. Buna en yakın örnek konferansımıza ev sahipliği yapan Yunanistan. Krizden dolayı sağlık alanında önemli deformasyonlar yaşandı. Hastalar ihtiyaç duyduğu ilaçlarını alamaz hale geldi. Erken fark edilen bu deformasyon birkaç önemle en aza indirildi. Öte yandan işsizlik çığ gibi büyüyen bir problem haline geldi. Bugün Yunanistan´da yüzde 50´lerin üzerinde genç işsiz nüfustan söz ediliyor" diye konuştu.
Krizden etkilenerek sağlıksızlaşan şehirlerin yeniden yaşanabilir olması sürecinde de Sağlıklı Şehirler Ağı´nın öneminin büyük olduğuna vurgu yapan Dr. Tsouros, Sağlıklı Şehirler Ağı´nın 25 yıllık birikimi ile oluşturduğu politikaların bu kentleri içinde bulundukları durumdan kurtarmayı hedeflediğini kaydetti. Dr. Tsouros, bu nedenle harekete üye tüm kentlerin yönetici ve temsilcilerinin yeni politikalar ve uygulamalar üretmekten vazgeçmeyerek, Sağlıklı Şehir Ağı´nın ülkelerin kent sağlığı politikalarında daha etkin rol almasını sağlamaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Dünya Sağlık Örgütü Danışmanı Evelyne de Leeuw de Sağlıklı Şehirler Ağı´nın 25 yılını anlattığı sunumunda sağlıklı şehir politikaların üretmenin bu hareketin temel bir değeri olduğunu ifade etti. Sağlıklı Şehirler Ağı tarafından üretilen politikaların, yöneticilerin Tarafından iyi uygulandığı kentlerde kriz anlarında dahi eşitliğin bozulmadığını tespit ettiklerini anlatan Leeuw, "İyi yönetişim sayesinde belediyeler sağlık alanında iyi politikalar üretiyorlar. Bunlardan biri de kentsel tasarım. Belediyeler artık şehirlerin tasarlanmasını planlamasını sağlıkla ilişkilendiriyor. Şehirler artık insan sağlığının da yaşadıkları ortam ve ekonomiyle ilişkili olduğunu biliyorlar. 25 yıl önce Küçük kapalı alanlardan başlayan Sağlıklı Şehirler Ağı bugün toplumsal bir hareket haline geldi" dedi.
Konferansta ikinci gün oturumunu yöneten Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanvekili Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş de Sağlıklı Şehirler Ağı´nın üyesi olan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği´nin çalışmalarını anlattı. Birlik tarafından Kent Sağlık Göstergeleri ile Türkiye´deki şehirlerin her açından röntgeninin çekildiğini belirten Ellibeş, Sağlıklı Şehirler Ağı´nın politikalarına paralel yönetilen kentlerin diğerlerine göre daha yaşanabilir olduğunun tespit edildiğini kaydetti.
Bu arada Sağlıklı Şehirler Ağı´na Üyeliği 3. fazdan bu yana devam eden Bursa Büyükşehir Belediyesi 6. Faz´ın da ilk üyesi oldu. Konferansta Türkiye´yi 40´ın üzerinde farklı şehirden katılımcılar temsil etti.
Atina´dan yapılan 5 günlük konferansta 25 yılda sağlıklı Şehirlerde yaşanan tecrübeler, yönetişim, liderlik, geri dönüşüm, sağlıklı kentsel tasarım, yaşanabilir çevreler oluşturulabilmesi, sosyal medyada sağlıklı şehirlerin etkisi, kentsel çevre sağlığı, halk sağlığı hizmetleri ve kapasiteleri ile göçle yaşanan kentsel değişim gibi konular ele alındı.
Sağlıklı Şehirler Ağı Bursa Proje Koordinatörü Nalan Fidan´ın da Kentsel Tasarım ve Sağlıklı Çevre konulu oturuma başkanlığı yaptığı konferansta Bursa´yı temsilen Sağlık Kentler Birliği yönetici, danışman ve temsilcileri ile Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri de hazır bulundu.
Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2014, 15:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0