banner101

Dağın ortasında elektriğini güneşten alıyor

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde besicilik yapan Ethem Akar, dağın ortasındaki alanda enerji hattı bulunmayan ağılının elektrik sorununu Orman ve Köy İlişkileri Genel Müdürlüğünün (ORKÖY) köylere güneş enerjisi götürme uygulamasıyla çözdü.

Dağın ortasında elektriğini güneşten alıyor
 Akar, yıllardır dağın ortasında bulunan ağılının elektrik problemini çözmek için mücadele veriyor. ORKÖY’ün uygulamasıyla bir güneş enerjisi firmasıyla anlaşan Akar, yıllardır jeneratörden aküye kadar bir türlü elektrik sorununa çözüm bulamadığını anlattı.

Ağılında yaklaşık 600 hayvanı olduğunu ve kurulan sistemden çok memnun kaldığını belirten Akar, “Daha öncelerden löküz lamba ve jeneratör kullandık. Onlardan memnun kalmadık ve bu enerjiyi taktırmaya karar verdik. Kurulan sistemde 15 tane lamba, 1 televizyon, 1 buzdolabı çalışıyor. Sistemden memnunuz. Bu sistem sayesinde enerjimizin tamamını güneşten alıyoruz. Ayrıca bu sistemle birlikte çevreyi de korumuş oluyoruz. Kullandığımız bu sistemi herkese tavsiye ediyoruz” dedi.

Sarıcailyas Mahalle Muhtarı Salih Er ise, köylünün güneş enerjisi sistemini ORKÖY’ün uygulaması kapsamında kurdurduğunu kaydetti. Muhtar Er, “Çok memnun. Elektriğini güneş enerjisinden sağlıyor. 500-600 tane havyanın barındığı ağılın bütün ışıkları yanıyor. Ayrıca televizyonu ve buzdolabı da çalışıyor” diye konuştu.

“BU SİSTEM SAYESİNDE BESİCİMİZ SOSYAL YAŞANTIDAN KOPMAMIŞ OLUYOR”
Firma yetkilisi Ümit Mete de şu anda köyde güneş enerjisiyle elektrik üretim sistemlerinin de kullanılmaya başlandığına dikkat çekti.

“Köyümüz besicilerinden bir ağabeyimizin sayasına böyle bir sistem taktık” diyen Mete, şöyle devam etti:

“Sosyal yaşantıdan kopmamış oluyor, haberini izlemiş oluyor. Aydınlatma ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyorlardı.

Özellikle akşamları kuzulama döneminde çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlardı. Şu an bu sıkıntıları çözmüş bulunuyorlar. Hatta köy içerisindeki hayvanları da yaylaya götürdüler. Şimdi ciddi anlamda faydalanıyorlar. Darısı diğer çiftçilerimizin ve besici arkadaşlarımıza.”

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2014, 10:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0