Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kabul etmemiz mümkün değil'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümünde kararlılıklarının sürdüğünü belirterek, “Önümüze bizim adil olmayan projelerle gelenler şunu bilsin böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kabul etmemiz mümkün değil'
banner98
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümünde kararlılıklarının sürdüğünü belirterek, “Önümüze bizim adil olmayan projelerle gelenler şunu bilsin ki böyle bir projeyi kabul etmek bizim tarihimizi reddetmek olur ki bizim böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini KKTC’ye düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu’yla gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Kıbrıs sorununu enine boyuna değerlendirdiklerini belirterek, “Cumhurbaşkanı seçilmem sonrasında ilk yurtdışı ziyaretimi KKTC’ye yapıyorum ve bugün Sayın Cumhurbaşkanıyla ikili görüşmelerimizi yaptık. Az önce Bakanlar Kurulu üyeleriyle bir araya gelme imkânımız oldu. Cumhurbaşkanı Sayın Eroğlu ile çalışma yemeğinde ağırlıklı olarak tabi Kıbrıs sorununu ele almak suretiyle bunu enine boyuna değerlendirme fırsatımız oldu. Geçmişi çok çok uzun ama o günden bu güne gerçekten sabırla hareket eden ve bu sabrının karşılığını da şu ana kadar göremeyen bir Kıbrıs Türk halkı var” dedi.

“KIBRIS SORUNUNDA KARARLILIĞIMIZ DEVAM EDİYOR”
Kıbrıs sorununun çözümünde kararlılıklarının sürdüğünü belirten Erdoğan, “Kararlılığımız aynen devam ediyor. Temenni ederim ki sabrın sonu selamettir sözü gerçekleşir. Baştan beri hep şunu söyledik, adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yanayız dedik. Önümüze bizim adil olmayan projelerle gelenler şunu bilsin ki böyle bir projeyi kabul etmek bizim tarihimizi reddetmek olur ki bizim böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Bu bakımdan garantör ülkeler olarak bizim samimi gayretlerimizi aynen Yunanistan’ın da ortaya koyması lazım, aynen İngiltere’nin de ortaya koyması lazım. Ve bunların dışında garantör ülke veya garantör uluslararası kuruluş arama gayreti içerisine girenler de boşuna bu tür gayretlerin içerisine girmiş olurlar, böyle bir şeye evet dememiz de asla mümkün değildir. Biz bu iyi niyet ve çözümden, uzlaşmadan yana yaklaşımımızı koruyoruz. Hedefimiz halen devam etmekte olan müzakere sürecinin bir an evvel eş zamanlı referandumların yapılması aşamasına getirilmesidir” dedi.

Kıbrıs’ta birleşmenin yaşanması için dönemin BM Genel Sekreteri Annan ile birçok müzakere gerçekleştirdiklerini hatırlatan Erdoğan, “Sayın Annan’ın BM Genel Sekreterliği döneminde Davos’ta kendisine bir sözümüz olmuştu. Dedim ki ‘Bu süreci başlatalım Türkiye ve Türkler KKTC, her zaman Rumların bir adım önünde olacağız’. ‘Ben yaptığım her girişimde maalesef başarısız oldum artık buna bir daha giremem’ demişti. Israr edince bu defa bana dedi ki ‘Bana biraz müddet. Şöyle bir görüşmelerimi yapayım, size kararımı bildireyim’. Daha sonra kararı bildirdi, tamam başlayalım dedi. Biliyorsunuz en sonunda İsviçre’de odadan dumanı çıkartalım, Dışişleri Bakanım, şahsım bütün teknokrat, bürokratlar orada çalışmalarımızı yaptık ne yazık ki o gün orada zorla Sayın Annan’ın da ağırlığını koymasıyla referandum kararı çıktı” dedi.

“KIBRIS MESELESİNDE SAMİMİ GAYRETLERİMİZİN KARŞILIK BULMASINI BEKLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorunu ile ilgili Türkiye’nin gayretlerine karşı samimi bir karşılık bulmak istediklerini ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile düzenlediği basın toplantısında KKTC ve Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünde her zaman istekli ve samimi olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “KKTC referandumda onuruna, gururuna düşeni yaptı ama Güney Kıbrıs orada maalesef aynı yanlışı yaptı ve orada da ters bir kararlı Burgerstein’daki çalışmaları adeta boşa çıkardı. Fakat burada tarihi bir gerçeği daha sizlerle paylaşacağım. Kimin samimi, kimin samimi olmadığını ortaya koyması bakımından bu önemlidir. AB orada aynen şunu söylemişti. ‘Biz bu noktada referandumda KKTC’nin gösterdiği tavrın yanında olacağız’ demişti. Ve mali, idari süreçle ilgili bile bu adımları AB hala atamamıştır, atmamıştır. Aynı şekilde BM Güvenlik Konseyi de bu noktada başta genel sekreterlik olarak bu konuda önemli adımı atmadıkları gibi bu arada tabi biliyorsunuz Güney Kıbrıs’ı bir de AB’ye almışlardır” dedi.

“GÜNEY KIBRIS’IN AB’YE ALINMASINA SONRADAN ‘SİYASİ KARARDI’ DEDİLER”
Güney Kıbrıs’ın AB’ye alınmasını da eleştiren Erdoğan, “O zaman 15 tane AB ülkesi vardı. Bir hamlede Güney Kıbrıs’ı ki bunu daha sonra liderler bu ‘Bu bir siyasi karardır. Yoksa Güney Kıbrıs AB’ye AB müktesebatına layık olduğu için buraya alınmış değildir’ demişlerdir. Yazdıkları eserlerinde de bu zaten vardır. Eğer bunları yakından takip edenler varsa bunu gayet yakından bilirler. Biz tabi samimi gayretlerin karşılık bulmasını hala bekliyoruz. Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması adadaki her 2 tarafa da önemli getiriler kazandıracağı gibi bölge açısından da huzur, istikrar ve refaha bir katkı sağlayacaktır. Meseleye çözüm bulunması Doğu Akdeniz’in bir barış, istikrar ve işbirliği sahasına dönüşmesi açısından da önemli bir adım olacaktır. Bizler gerek Türkiye’de gerek KKTC’de pek çok hükümetin hayali olan KKTC’nin verimli topraklarına anavatandan hayat suyu getirilmesi çalışmalarını yapıyoruz. Bildiğiniz gibi şu anda çalışmalar hızla devam ediyor. Tahmin ediyorum ki 2-3 ay içerisinde hayat suyu Türkiye’den KKTC’ye ulaşmış olacak. Baraj çalışmaları bitmiş durumda. Bunun yanında bir de enerji elektrik enerjisiyle ilgili çalışmalar devam ediyor, inşallah onu da süratle elektrik enerjisini KKTC’ye getirmek suretiyle buradaki hava kirliliğine yönelik olayı da ortadan kaldırmak suretiyle Kuzey Kıbrıs halkına, kardeşlerimize hem daha ucuz, hem de hava kirliliğinden uzak çevreci bir enerjiyi sağlamış olacağız” dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2014, 18:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0