banner102

Bir TIR dolusu 'umut' Kapıkule'yi geçemedi

Avrupa'ya gitme hayaliyle her türlü yolu deneyerek umut yolculuklarına çıkan Suriyeli mülteciler, bu kez de TIR dorsesinde Kapıkule'yi geçmek isterken yakalandı. Aralarında çok sayıda çocuk ve bebeğin bulunduğu sığınmacı grup, jandarma ekipleri tarafından havasız kalarak ölmekten son anda kurtarıldı.

Bir TIR dolusu 'umut' Kapıkule'yi geçemedi
 Akıllı telefonlarda kullandığımız akıl küpü uygulamalar kişisel bilgilerimizin toplandığı truva atına dönüşebiliyor. Kişisel verilerin gizliliği yasası, kalp ritmimizden bulunduğumuz konuma kadar pek çok bilginin taşındığı telefonlardan izinsiz veri toplayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Telefonlar akıllandıkça kullanıcılar hakkında daha kritik kişisel bilgiler taşımaya başladı. Alışveriş uygulamaları; kullanıcının adını, soyadını, konumunu, fotoğraflarınızı, telefon defterindeki kişi listesini elde ediyor. Sağlık uygulamaları; kilosu, cinsiyeti, her gün attığı adım, kalp ritmini bile akıllı telefonlarda tutuluyor. Masum gibi görülen güvenlik ya da alışveriş uygulama yazılımı kullanıcının isteği dışında yazılım kurulmasını, mikrofonun hatta kameranın açılıp kapatılmasını sağlıyor.

3 YIL HAPİS VAR 
Tüm bunlara karşılık 2014'ten bu yana beklenen kişisel verilerin gizliliği yasası onaylandı. Böylece yeni bir kurul oluşturularak kişisel verilerin gizliliği konusunda önemli bir adım atıldı. Bir cihazın, bilgisayar programı, şifresi veya sair güvenlik kodunun, bilişim sistemlerini araç olarak kullanarak işlenmesi durumunda, bunları imal ve ithal eden, sevk eden, nakleden, depolayan, satan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

YURTDIŞI YAZILIM 
Buna göre kişinin açık rızası olmaksızın bu bilgiler işlenemeyecek ve yurt dışına aktarılamayacak. İşlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde kişisel veriler silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek. Geleneksel medyada ve internette haber ve yoğun reklam kampanyalarıyla popülerlik kazanan bazı uygulama yazılımları ciddi risk içeriyor. Büyük kampanyaların fonlamasında bu yazılımlar kullanılıyor. Bu uygulamaların bir bölümü yurtdışı kaynaklı yazılımlardan oluşuyor. Verileri yurtdışına taşımanın ayrıca suç olarak tanımlandığı kanundan sonra konunun nasıl takip edileceği ve hayata geçirileceği de önem taşıyor.

TRUVA ATI NELER YAPAR?
Mevcut uygulamalar kamera ve mikrofonu isteğimiz dışında açıp kapatabilir. Kişiye özel fotoğraf arşivleriniz başkalarının eline geçebilir. Kötü niyetli kişiler isteğiniz dışında mikrofon ve kamera ile kayıt yapıp internette belirsiz bir adrese gönderebilir. Bir kişiyi sadece akıllı telefon aracılığıyla takip edebilirsiniz. Kötü niyetli yazılımlar gittiğimiz her yeri işaretleyip hareket haritamızı çıkarabilir. Bu kötü niyetli olmayan bir alışveriş yazılımı da olabilir. Ancak bu veriler üçüncü kişilere satılıyor olabilir veya ele geçirilebilir. Uygulamalar kurulup silinebilir. Kullanıcının isteği dışında yazılımlar akıllı telefona yüklenip silinebiliyor. Bu sayede kullanıcının bilgisi ve isteği olmadan her amaçlı yazılım kolayca telefona yüklenebiliyor. Herhangi bir zaman sadece trafik yaratmak için kullanıcının isteği dışında başka sitelere girme talebinde bulunur. Yani sahte trafik yaratmak için zombi cihaz olarak kullanılır. Bu ve benzeri işlemler sırasında veri paketiniz kullanılabilir.

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2016, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0