Bilişim suçları uzmanı bile dolandırıldı!

‘Ortam Sanal Suç Gerçek’ isimli kitabın yazarı Bilişim Suçları Uzmanı İsa Altun’un ATM’ye koyulan düzenekle kredi kartı bilgilerini ele geçiren kişiler, Altun’un hesabından 3 bin 450 TL çekerek kayıplara karıştı.

Bilişim suçları uzmanı bile dolandırıldı!
banner98
 ATM’ye koyulan düzenekle kredi kartı bilgileri ele geçirilerek, hesabından 3 bin 450 TL çekilen, ‘Ortam Sanal Suç Gerçek’ isimli kitabın yazarı emekli polis ve Bilişim Suçları Uzmanı İsa Altun, ”Hırsızlar artık kapı ve pencereyi kullanmıyor. Hırsızlar boyut değiştirdi. Artık ekrandan giriyor. Hırsızlar teknolojinin önünde, çok profesyoneller. Sıkı bir şekilde denetim gerekiyor”dedi.

4 Ekim günü bankadan işlem yapmak için ATM’ye giden İsa Altun’un kredi kartı, dolandırıcılar tarafından ATM’ye yerleştirilen sahte düzenekle kopyalandı ve Altun’un hesabından 2 defa bin 500 TL nakit olarak ise 450 TL çekildi. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunan Altun, emekli maaşından avans çekmek üzere geldiği banka ATM’sine, kartının takar takmaz yutulduğunu söyledi. Ardından görevlilerle görüştüğünü aktaran Altun, “Bana denildi ki, ‘Sizin kartınız usulsüz şekilde kopyalanmış ve para çekilmiş, havale yapılmış'. Banka mağduriyetimi giderdi. Kendilerinin kusuru olduğunu beyan ettiler ve paramın 1 hafta içinde hesabıma yatıracaklarını ilettiler” dedi.

Yaklaşık 10 ilde bilişimle ilgili istismarları anlattığını aktaran Altun “Fakat benim bu konuda mağdur olacağım hayatta aklıma gelmezdi. Ben bile bu konuda mağdur olabiliyorsam. Çünkü ben sahte düzeneği aparatları bilen bir kişiyim. Böyle bir şeye düşeceğim hayatta aklıma gelmezdi. Vatandaşlarıma şu uyarıyı yapıyorum. Bizim gibi bu işte profesyonel insanları bile aparatı düzenleme aşamasında mağdur edebiliyorlarsa vay vatandaşın haline. Bazı bankaların bu konunda duyarlı olduğunu biliyorum. Cihazları aparatı sökülemiyor. Bankalarda bu konu da duyarlı olsun” diye konuştu.

“ÇOK PROFOSYONEL ÇALIŞIYORLAR”
Bankanın işlem yapılmasının ardından hemen müşteriye kısa mesajla bildirim yapması gerektiğini dile getiren Altun, “ Tesadüfen olayı 4 gün sonra öğrendim. Bankaya girip işlem yapmasaydım, bugün bile durumu öğrenemeyecektim. Yüklü param olsa haberim olmayacak. Her ilde binlerce kişiye seminer verdim. 360 sayfalık ‘Ortam Sanal, Suç Gerçek’ kitabını yazdım. Ben bile mağdur oldum. Çok profosyonel çalışıyorlar” diye konuştu.

“HACKERLER KARTIMI KOPYALAMIŞ OLABİLİR”

Çok çeşitli kart kopyalama sistemleri olduğunun altını çizen Altun, “Tahminin düzeneği güzel bir şekilde söktüler. Klavyeyi ayarladılar. Siz elinizi üzerinize kapatsanız bile klavye şifreyi kaydediyor. Benim kartım bir şekilde kopyalandı. Bunu hackerlerin yaptığını zannediyorum. Etrafta kamera da yoktu. Vatandaşımız işlem yaparken elleri ile şifrelerini kapatsınlar, kamera çekmesin. Yoksa mağdur olurlar. Tanımadığınız mailler açılmamalı. Restoranda bile kartınızı verirken çok dikkat edin. Post cihazınızı yanınıza isteyin kimseye şifrenizi söylemeyin. Banka görevlisi dahi olsa şifrenizi, anne kızlık soyadınızı söylemeyin” dedi.
Emeklilerin maaşlarını çekerken yanlarına yardım amaçlı gelen kişilere itibar etmemesi gerektiğini ifade eden Altun, “Kimseden yardım istemeden işlemlerini yapsınlar. ATM’ye kart yutturulduğu zaman ATM başından ayrılmayın. Mutlaka bankanın görevlisinin gelmesi beklenmelidir. Çünkü bu düzeneği kuran kişiler, kartı sıkıştırıyor. Şifrenizi giriyorsunuz, parayı çekmeden ayrılıyorsunuz. O kişiler bir süre sonra gelip, sizin kartınızdan işlem yapıyor. Bugün Türkiye’de herkeste kart var. Çok dikkat etmek gerekir. Polis, savcı olarak tanıtanlar, borcunuz yapılandıralım diyenler, hesabınız ele geçirildi diyenler oluyor. Hiçbir polis savcı sizi arayıp rahatsız etmez. Adli ya da idari işleminiz varsa size mutlaka tebligat gelir” şeklinde konuştu.

“HIRSIZLIK BOYUT DEĞİŞTİRDİ”
‘Ortam Sanal Suç Gerçek’ kitabı hakkında da bilgiler veren Altun, “Kitapta sosyal medyanın dolandırıcılar için bir cennet olduğunu, sosyal medyayı kullandıklarını, insanları çok kolay bir şekilde dolandırabildiklerini, hırsızların kapı pencereden değil de, ekrandan girdiğini anlatılıyor. Hırsızlar artık kapı ve pencereyi kullanmıyor. Ekrandan giriyor. Sanal alemden gelen bilinmeyen mailler çok riskli. cinsel sitelerde yüklü bir virüs programı var. Bilgiler çalınabiliyor. Kapı ve pencerelerimizi güvenli tutacağız. Gerekli tedbirleri alacağız. Ama artık hırsızlar boyut değiştirdi. Hırsızlar teknolojinin önünde, çok profesyoneller. Sıkı bir şekilde denetim gerekir. Artık bilgi teknolojileri dersi her okula verilmelidir. Dünya çok küçüldü,cep telefonlarına sığmaya başladı. Bankacılık işlemlerinde mutlaka şifre kullanmalıyız” ifadelerini kullandı.
ATM'den işlem yapan Sanem Dinçer de, dolandırıcılık hakkında bilgisi olduğunu belirterek, "Kendimizce önlemler almaya çalışıyoruz. Şifremi klavyede elimle kapatarak giriyorum. Kart yuvasını kontrol ediyorum. Kameraya bakmıyordum. Bundan sonra ona da dikkat edeceğim" diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2015, 16:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0