banner102

Biden: 'Rusya enerjiyi diplomaside silah olarak kullandı’

Biden, tek kaynaklı enerjinin Avrupa için büyük problem teşkil ettiğini belirterek, 'Enerji güvenliğin sağlamak için Avrupa kendi kaynaklarını daha çeşitlendirmeli. Rusya yine oyuncu olmaya devam etmeli ama oyunun kurallarına uygun şekilde devam etmeli' dedi.

Biden: 'Rusya enerjiyi diplomaside silah olarak kullandı’
 ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Özel Oturumu’na katıldı.

Zirvede konuşan Biden, İstanbul’da olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu ile uzun zamandır tanıştıklarını söyleyen Biden, “Kendisi daha önce dışişleri bakanıydı. Şimdi başbakan oldu. Ben hala Başkan Yardımcısıyım. Ama beni hala seviyor, ben de onu seviyorum” diyerek salondakileri güldürdü.

“RUSYA’NIN UKRAYNA’DAKİ FAALİYETLERİ, KIRIM İŞGALİ KABUL EDİLEMEZ”

Enerji başlıklı bir konuşma yapan Biden, “Avrupa ve Asya’nın birleştiği, Orta Asya için çok önemli bölgedeyiz. Yeni Ukraynadan geldim. Burada Avrupalı ortaklar beraber çalışmaya devam ediyorlar. Burada amaçları Ukrayna’nın demokratik gelişimine katkıda bulunmak. Rusya’nın Ukrayna’daki faaliyetleri, Kırım bölgesindeki yasa dış işgali kabul edilemez . Buna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu bağlamda Avrupa’nın vizyonu çok önemli. Avrupa vizyonu gerçekten doğru bir vizyon fakat bu vizyona ulaşmak için çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız” diye konuştu.

“TEK KAYNAKLI ENERJİ AVRUPA İÇİN SORUN TEŞKİL EDİYOR”

Dünyanın ve Avrupa’nın enerji güvenliğinin çok önemli olduğunu söyleyen ve Rusya’dan örnekler veren Biden, “Rusya’nın geçmişte de enerjiyi diplomaside birazcık silah olarak kullandığını biliyoruz. Bunu yaparken çok temel ticari normlara karşı gelerek şimdiye kadar gerçekleştirdi. Avrupa enerji konusunda Rusya’ya büyük önemde bağlı. Ancak Avrupa şimdi çok önemli bir fırsat yakalamış bulunuyor. Avrupa artık gücü ele almalı. Enerji güvenliği Avrupa’nın pazar geliştirme sürecinden bir sonraki adım olmalı. Tek kaynaklı enerji uzun zamandır Avrupa için sorun teşkil ediyor. Şimdi harekete geçme zamanı. Ukrayna’da olanlar ne kadar acil bir durum olduğunu bir kez daha gösterdi. Rusya ithalatını tamamen durdursun demiyorum. Çünkü Rusya eminim çok önemli bir enerji kaynağı olmaya devam edecek dünya için. Buradaki önemli olan enerji güvenliği. Enerji güvenliğin sağlamak için Avrupa kendi kaynaklarını daha çeşitlendirmeli. Rusya yine oyuncu olmaya devam etmeli ama oyunun kurallarına uygun şekilde devam etmeli” şeklinde konuştu.

Enerji güvenliğini sağlaman iç in Avrupa’nın önemli kararlar alması gerektiğini savunan Biden, “Avrupa’da üç önemli enerji krizi yaşandı. Rusya Avrupa’ya giden enerji kaynağını kesti fakat bu noktada gerekli adımlar atıldı. Ukrayna’dan gelen gaz kesildiğinde Slovakya’da büyük şok yaşandı. Fakat böyle bir şey olacağı düşünülmüyordu. Ama çok çabuk şeklide bu duruma adapte oldu Slovakya, Çek Cumhuriyeti’nden 24 sat içinde kendilerine kaynak sağlandı. Bu kışa artık herhangi bir tehdit bile yoktu. Bu gelişmeyi gösteriyor. ABD ve AB çok güçlü bir enerji diplomasisini ortaya koydu. 2009 krizi sonrasında. Artık burada ters akış sağlandı Ukrayna’ya doğru. Diplomatik çalışmalar ilk sonuçlarını verdi. Haziran ayında kesinti olduğunda Polonya, Macaristan ve Slovakya çok hızlı şekilde yardım ettiler. Avrupa’daki bu uzlaşma süreci başarılı yönetilmesiyle artık güzel bir anlaşma sağlandı. Çok önemli gelişmeler gördük aynı şeklide. Litvanya’da yakın zamanda sıvılaştırılmış doğalgaz terminali kuruldu. Avrupa ve İskandinav ülkeleri bir araya geldikleri zaman bu şebekeleri birbirine bağlıyorlar. Artık burası büyük bir gelime gösteriyor. Eskiden bu bölge tamamen Rusya’ya bağlıyken artık kendi kaynaklarını ele alınarak daha başarılı bir şekilde enerji güvenliği sağlıyorlar” ifadelerini kullandı.

“KIBRIS’TA KOMŞULARI İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ENERJİ KAYNAKLARININ GELİŞTİRME GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİM”

Geçtiğimiz dönemde Kıbrıs’a da ziyarette bulunduğunu hatırlatan Biden, “Bölgede 50 yıldır en üst düzey ABD ziyareti gerçekleşmiş oldu. Kıbırs’ta da onların da komşuları ile işbirliği içinde enerji kaynaklarını geliştirmeleri gerektiğini söyledim. Akdeniz bir araya gelerek çalışabilirse önemli bir doğalgaz piyasası olabilir. Enerji güvenliği için Romanya’ya da ziyaret gerçekleştirdim. Onlar da çok önemli bir konuma sahip. Hırvatistan da bölgesel enerji merkezi olma potansiyeline sahip bir ülke” dedi.

“BÜTÜN DEVLETLER KENDİ BAŞLARINA HAREKET EDERSE HEPSİ YİNE ZAYIF BİR KONUMDA OLMAYA DEVAM EDER”

Enerji alanında kritik altyapı projelerinin hayata geçirilmesinin önemine değinen Biden, “Avrupa ülkeleri arasında bağlantı sağlamamız lazım. Yenilebilir enerji kaynaklarının bulunması lazım. Bunlar uzun süreli projeler. Uzun süre sonunda ticari dönüş sağlanabiliyor. Hükümetler açısından bu kadar uzun vadeli yatırımlar tercih edilmeyebilir ama liderlik bu noktada devreye giriyor. Bugün aldığınız kararlar size daha güvenli bir gelecek getirecek diye düşünerek bu adımları atmanız gerekiyor. Bütün devletler kendi başlarına hareket ederse hepsi yine zayıf bir konumda olmaya devam eder” şeklinde konuştu .
Türkiye’nin doğalgaz konusunda daha büyük bir rol oynamaya hazırlandığını söyleyen Biden, yakın zamanda Bağdat ile yapılan anlaşmanın ve Bakü Tiflis Ceylan boru hattının bu açıdan önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin enerji potansiyelini yerine getirebilmesi için ABD’nin de elinden geleni yapmaya hazır olduğuna dikkat çeken Biden, “Tabi burada altyapını geliştirilmesi ve Türkiye’nin de doğalgaz merkezi olabilmesi için çalışmaya devam etmesi gerekiyor. Yenilebilir enerji konusunda ABD ve Türkiye çalışmaya devam ediyor. Gözümüzü ufukta tutmalıyız Enerjiyi işbirliği aracı olarak düşünmeliyiz ayrılma aracı olarak değil. Bun gerçekleştirirsek dünyanın enerji güvenliğin sağlamış oluruz. Hepimiz için bu faydalı olacaktır. Hep beraber bunu gerçekleştirelim” dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2014, 13:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0