banner101

Başbakan Davutoğlu’ndan Ada’da barış çağrısı

İlk resmi yurt dışı ziyaretini KKTC’ye düzenleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ada için barış çağrısı yaptı.

Başbakan Davutoğlu’ndan Ada’da barış çağrısı
 Davutoğlu, "Gelin bu barışı bir an önce, yarın değil bugün, gelecek hafta değil bu hafta, gelecek yıl değil bu yıl yapalım" dedi.

Türkiye’de 62’nci hükümetin kurulmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, basın toplantısında, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi ilk resmi yurt dışı ziyaretini KKTC’ye yaparak gereken mesajı tüm dünyaya verdiğine işaret etti. Kıbrıs Türk halkının tarihsel süreçte hep barıştan ve uzlaşmadan yana olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, uzlaşmadan yana olan tavırlarının devam etmekte olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu’nun Kıbrıs konusunu çok yakından takip eden ve iyi bilen biri olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Konusunda yeni hareketlenme öncesinde yine burada olmasının kendilerini mutlu ettiğini ve Milli davayı birlikte omuz omuza götürmeye devam edeceklerini kaydetti.

“Beklentimiz ve dileğimiz Rum komşularımızın Maksimalist yaklaşımlarından biran önce vazgeçmeleri ve Kıbrıs konusunda bir anlaşma noktasına gelinmesidir” diye konuşan Eroğlu, Kıbrıs halkının haklı olmasına, barışçı anlaşmadan yana olduğunun göstermesine rağmen verilen sözlerin tutulmadığını ve Kıbrıs Türk halkının izolasyonlar ve ambargolar altına olmasının haksızlık olduğunu kaydetti.

Kıbrıs konusunun çözümünün Kıbrıs Türk halkına ve bölgeye önemli katkı sağlayacağına işaret eden Eroğlu, “ancak bu sadece bize bağlı değildir. Dolayısıyla her şeyi gelişmemizi kalkınmamızı Kıbrıs konusunun çözümüne bağlamamız doğru değildir. Yapılması gerekenin, var olan ekonomik sıkıntıları özellikler gençlerin istihdam sorununun çözmek ve halkımızı mutlu etmektir bunu yaparsak dünyada da masada da Kıbrıs konusunu görüşürken daha güçlü oluruz” dedi.

AHMET DAVUTOĞLU

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ise, KKTC’ye yaptığı ziyaretinin 3 ana çerçevesi bulunduğunu ifade ederek, birincisi İlk resmi yurt dışı ziyaretlerini sembolik olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yaptıkları bu ziyaretin sembolik olarak öneminin Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’yi devlet olarak tanıdığının mesajını vermek olduğuna işaret etti.

İkinci boyutunun KKTC’nin ve halkının esenlik ve refahı ve Türkiye’nin bağlılığını adaya getirmek olduğunu belirten Davutoğlu, üçüncü boyutunun da 50 yıldır süren Kıbrıs sorunun çözümünde hep Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanında olduklarını ve yanında olmaya devam edeceklerinin dünyaya gösterilmesi olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, Anavatan Türkiye’nin, KKTC’nin ekonomisinin güçlenmesi için yetkililerle daha sıkı görüşmeler yapılacağına işaret ederek, KKTC’nin refahının yükseltilmesi çerçevesinde Türkiye’den KKTC’ye suyun getirileceğini kaydetti. Davutoğlu, Anavatan Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne olan bağlılığını; Ferhat’ın Şirin’e duyduğu sevda gibi olduğuna vurgu yaptı.

Davutoğlu, Kıbrıs görüşmelerinde barışa ulaşılmasında Kıbrıs Türk halkının Annan Planı öncesinde de sonrasında da üstüne düşeni yaptığını ancak, bunun bir kader olmayacağını ifade ederek, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e seslenerek; Kıbrıs sorununun çözümünün artık ertelenmeden çözüme ulaştırılması çağrısında bulundu. Müzakerelerin gecikmesinin zaman kaybı olduğunu ifade ederek, “artık bu adaya barış huzur Doğu Akdeniz’e bir istikrar gelsin” diyen Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’a çağrıda bulunarak, "Sayın Yunanistan Başbakanı hazırsa birlikte önce Güney’e gidelim, birlikte çay içelim, sohbet edelim. Sonra Kuzey’e gelelim, yine birlikte olalım. Akdeniz, birçok medeniyetlerin, birçok milletlerin ortak denizi olmuştur. Gelin beraber burada barışı inşa edelim" dedi.

"BATI’DAN IŞİD’A KATILIM DAHA FAZLA"

Batı medyasında genç Türklerin IŞİD’e katıldığı iddialarının yer aldığının ifade edilmesi üzerine ise Davutoğlu, “Batı’dan IŞİD’e katılım çok daha fazla. Batı medyasında Türkiye ile ilgili çok fazla yanlış bilgi var” dedi.

Davutoğlu’na su projesi ve Rumların doğalgaz arama çalışmaları da soruldu. Su projesinin dünyada bir ilk olduğunu, asma borularla suyun Kuzey Kıbrıs’a getirileceğini kaydeden Davutoğlu, “Doğalgaz adanın malıdır. Doğalgaz konusunda Rum kesimi yanlış yapıyor” diye konuştu. Davutoğlu Ada’ya gelecek suyu Rumlara da verebileceklerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2014, 18:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0