banner102

BANGLADEŞ’TEN TESİAD’A ZİYARET

Bangladeş Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu MohammadMonirul İslam, TESİAD Genel Başkanı M.İlyas Bozkurt’u makamında ziyaret etti.

BANGLADEŞ’TEN TESİAD’A ZİYARET

TESİAD’ın Genel MerkezineBangladeş Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu MohammadMonirul İslam ziyaret gerçekleştirdi.

Türkiye Allah’ın Bir Hediyesi

Türkiye’ye 8 ay önce geldiğini söyleyen İslam, Türk halkının çok misafirperver olduğunu , Türkiye’nin çok güzel bir ülke olduğunu; doğasıyla, insanıyla adeta “Allah’ın bir hediyesi” gibi gördüğünü dile getirdi.

Atatürk’e Hayranız

Bangladeş ile Türkiye’nin coğrafi olarak uzak ülkeler olmasına rağmen çok güçlü manevi bağları olduğundan bahseden İslam sözlerine şöyle devam etti. “Sizin Kurtuluş Savaşınızda ve bu devletin kuruluşunda Atatürk’e hayran kaldık ve biz de bağımsızlık mücadelemizde onu örnek aldık.Hayranlığımızdan 2 caddeye Atatürk ismini verdik. İzmir ve Ankara ismiyle caddelerimizde var çünkü tüm halk olarak Türkiye’yi ve Atatürk’ü seviyoruz.

Ticaret Hacmimizi Artırmalıyız

Türkiye ve Bangladeş birbirini daha çok tanımalı, kardeşliğimiz eğitim ve ticaretimize de yansımalı 1.2 milyar dolar olan ticaret hacmimizi potansiyelimiz olan 6 milyar dolara çıkarmalıyız. Şuan sadece 500 öğrenci Türkiye’de eğitim görüyor, eğitim etkileşimimizi artırmalıyız. Gençlerimizin etkileşimi nekadar iyi olursa gelecekte de ilişkilerimiz o kadar iyi olur. Kültür işbirliği açısından turizme de çok önem veriyoruz, bu bağlamda önümüzdeki aylarda turizm organizasyonu ve işadamları buluşması organize edeceğiz.”

İslam Dünyasının Kurtuluşu Seküler Laiklik

Türkiye ve Bangladeş’in ticaret hacminin çok düşük olduğunu ve mutlaka artırılması gerektiğini söyleyen Bozkurt, Ticaret hacminin artırılmasının yanında önem verilmesi gereken diğer bir konunun da eğitim işbirliğinin güçlendirilmesi olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye laiklik ve İslam’ı doğru bir şekilde sentezlemeyi başarmış bir ülkedir. Bunu seküler laikliği uygulayarak başardık çünkü  Jakoben laiklik her zaman radikal anlayışların beslenmesine ve kutuplaşmalara sebep olmuştur.

İslam dünyasının bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtulması için Türkiye’deki gibi İslam ile seküler laiklik sentezini başarabilmesi gerekir. Bu nedenle İslam dünyasından öğrenciler Türkiye’ye gelmeli burada eğitim almalı ve memleketlerine döndüklerinde Rönesans ve Reformu devam ettirmelidirler. Bu çerçevede 2018 yılında TESAM olarak yabancı öğrencileri de destek kapsamına almaya karar verdik.”

Arakan Konusundaki Desteklerinden  Dolayı Türkiye’ye Teşekkür Ederiz”

Bozkurt’un “ Komşu ülke olarak Arakan Müslümanlarının sorunlarına Bangladeş’in yaklaşımı” sorusu üzerine Başkonsolos İslam şöyle yanıt verdi; “Arakandan gelen insanların hiçbir şeyleri yok o nedenle tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz ancak gelenler çoğu aile ve akrabalarını kaybetmiş gençler, o nedenle ağır depresyon altındalar ve bu durum bu gençlerin agresif tavırlar sergilemesine ve sonuçta ciddi güvenlik sorunlarının doğmasına sebep oluyor. Bu sorunları da aşmaya çalışıyoruz. Arakan konusundaki desteklerinden  dolayı Türkiye’ye ayrıca teşekkür ederiz”

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2018, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0