banner102

Balyoz Davası'nda beraat kararı verildi

Balyoz davası sanıklarının tamamı beraat ederken mahkeme heyeti esas hakkındaki kararını da açıkladı. Mahkeme heyeti, 'Yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması' nedeniyle tüm sanıkların beraatına karar verdi.

Balyoz Davası'nda beraat kararı verildi
 Balyoz davasında mahkeme heyeti esas hakkında kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, "Yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması" nedeniyle tüm sanıkların beraatına karar verdi. Mahkeme, kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği ‘mahkumiyet’ kararlarının tüm sanıklar için de iptaline karar verdi. Öte yandan, geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Murat Özenalp hakkında da kararın iptaline hükmetti.

Halen tutuklu bulunan Gazeteci Mehmet Baransu’nun teslim ettiği 11 ve 17 nolu CD’ler üzerindeki el yazılarının yazı makinası ile sanık Süha Tanyeri’ye ait not defterinden kopyalanarak sahte olarak oluşturulduğunun anlaşıldığını belirten mahkeme heyeti, sahteciliği yapan kişi veya kişiler belirlenerek haklarında yasal işlem yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. 11 ve 17 nolu CD’ler dışındaki diğer dijital delillerin sahte olarak oluşturulduğu yönünde mahkemece kuvvetli şüphe oluştuğu belirtilen kararda, gereğinin yapılması için de Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına hükmedildi.

Mahkeme dava aşamasında hayatını kaybeden Murat Özenalp’ın mirasçıları ile diğer sanıklara tutukluluk geçirdikleri süreler ve önceki mahkumiyet kararının kısmen infaz edilmesi nedeniyle uğranılan maddi- manevi zararlarla ilgili olarak tazminat davası açma haklarının bulunduğunu hatırlattı. Beraat kararının kesinleştiğinde bir örneğinin Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılarak gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, önceki mahkumiyet hükümlerinin sanıkların adli sicil kayıtlarından çıkarılmasının istenilmesine hükmetti.

Adliye dışında açıklama yapan Avukat Celal Ürgen, “Hepiniz biliyorsunuz ki 5 yıllık süreç içerisinde kimi zaman savunma olarak çok yalnız kaldık. Kamuoyu desteğinden yoksun kaldık ve o dönemlerde bile hem kamuoyu hem de medya desteğinden yoksun kaldığımızda gerçekleri anlatmaya devam ettik. Geldiğimiz bugün ki noktada gerçekten tam anlamıyla yalın gerçeklerin ortaya konulmasıyla oldu” dedi.

Mahkemenin titiz bir yargılama yaptığına ifade eden Ürgen, “Sayın mahkeme çok titiz bir yargılamadan sonra kılı kırk yarar bir yargılamadan sonra bütün delileri toplayarak sanıkların aklanmasına karar verdi. Aklanma son derece önemlidir. Biz aslında bu aklanma kararıyla daha önce mahkumiyet karanı veren ve yargı içerisine sızmış çete tarafından yönlendirilen yargı sisteminin de yeniden aydınlandığı ve aklandığını gördüğümüz için çok sevinçliyiz” diye konuştu.

Mahkemenin kumpası yapanların izinin sürülmesine ilişkin kararını da olumlu karşıladıklarını belirten Ürgen, “Mahkemenin bir başka önemli kararı kumpasları kimler kurduysa bunların izinin sürülmesi ve cezalandırılmasını istedi mahkeme. Bundan sonra cumhuriyet savcılarımıza büyük görevler düşüyor. Bu kumpası yapanlar yalnız Ergenekon. Balyoz, Oda TV davasında değil bütün davalarda kumpası yapanlar mutlaka adalet karşısında hesap vereceklerdir. Bu da adalet adına, hak ve hukuk adına oldukça sevindiricidir” diye konuştu. Öte yandan, beraat kararı mahkeme salonunda alkışlarla karşılandı.

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2015, 20:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0