banner101

Avrupa Birliği naylon torbayı yasaklanıyor

Avrupa Birliği ülkeleri çevre, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden naylon torba tüketimi azaltmak için torbalara vergi ödenmesi ve yasaklanmasına varan önlemler aldı.

Avrupa Birliği naylon torbayı yasaklanıyor
 Dünya genelinde bir yıl içerisinde 300 milyon naylon torba üretilmesi ve bu rakamın her yıl artması Avrupa Birliği ülkelerini harekete geçirdi. Çevre, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden naylon torba tüketimi azaltmak isteyen Avrupa Birliği ülkeleri bir dizi önlem alma kararı aldı. Brüksel’de bir araya gelen 28 AB ülkesi yetkilisi naylon torba kullanımını azaltmak için torbalara vergi uygulanması, yasaklanması gibi önlemler alınması ve somut hedefler belirlenmesine karar verdi. AB Komisyonu verilerine göre, AB ülkelerinde kişi başına yılda ortalama 200 naylon torba kullanıldığı, Almanya'da ise kişi başına düşen naylon torba kullanımı 71 adet olurken Portekiz, Polonya ve Macaristan'da bu sayı 500'ü aştığı kaydedildi. Türkiye'de ise bir kişinin yılda ortalama 312 adet poşet kullandığı belirtildi.

Alınan kararlar çerçevesinde, Avrupa'da kişi başına naylon torba kullanımının 2025 yılı sonuna kadar 40 adete düşürülmesi amaçlanıyor. Federal Çevre Dairesi, alışveriş merkezleri ve giyim eşyaları satan mağazalarda naylon torbaların ücretsiz verilmesi uygulamasının durdurulması önerisinde bulundu. Öte yandan Tüketici Araştırma Kurumu GfK tarafından naylon torbaların kullanımın azaltılmasıyla ilgili yaptığı ankette, Almanların yüzde 85'i naylon torbaların ücretli olması halinde naylon torba kullanımının azalacağı görüşünü bildirdi.
Naylon torbanın doğada ayrıştırılabilmesi için 450 yıl gerekirken plastik poşetlerin imhası sırasında çok tehlikeli gazlar açığa çıktığı kaydedildi. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, 1 yılda sadece ABD'de 12 milyon varil petrolün plastik poşet yapımı için kullanıldığı bildirildi. 

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2015, 15:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0