Yrd Doç. Dr Gündoğdu: “depremin Olma Olasılığı Yüzde 62“

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara’da bir deprem olma olasılığının yüzde 62 olduğunu söyledi.Marmara Depremi’nin 15’nci yıldönümü dolayısıyla...

Yrd Doç. Dr Gündoğdu: “depremin Olma Olasılığı Yüzde 62“
banner98
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara’da bir deprem olma olasılığının yüzde 62 olduğunu söyledi.
Marmara Depremi’nin 15’nci yıldönümü dolayısıyla Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde belediye tarafından düzenlenen deprem programına katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Gündoğdu olası Marmara Depremi’nin olma olasılığının şu an için yüzde 62 olduğunu söyledi. Bunu çok büyük bir oran olduğuna dikkat çeken Gündoğdu zamanın ise bilinemeyeceğini söyledi. Gündoğdu, "Marmara da deprem açısından ve risk açısından çok da değişen bir şey yok. 30 yıl içerisinde bir deprem olma olasılığı yüzde 62 çok büyük bir tehlike olarak algılamak lazım bunu. Yüzde 38 oranında da olmama olasılığı var. Yüzde 1 olmama olasılığı dahi olsa 70 sene olmayabilir. San Andreas fayı buna en büyük örnektir. Bizim fayın aynısı. 70 yıldır deprem bekliyorlar onlarda. Deprem yarın olacak olsa mutlaka bunun işaretlerini görecektik. Çünkü bu konuda bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Bunların ikisini İstanbul Ajans projesi olarak yapıyoruz. İkisi de bitti. Nilüfer Belediyesi’ni iyice bir kontrol altın aldık. Çünkü orada bir yamulma görmüştük. Rahatsız edici bir bilgiydi. Ekip halinde bir çalışma sürdürüyoruz. Nilüfer Belediyesinde bir ağ kurduk. GPS’leri, yer değiştirmeleri ölçüyoruz. Bir sürü değişken ölçüyoruz. Marmara’nın kuzeyinde de böyle bir ağımız var. Marmara’nın güneyinde ise Çınarcıkta bir ağımız var. Bu depremi önceden belirlemek için yapılan bir çalışma. Erken uyarı çalışması değil. Bir kaç gün, bir hafta hatta bir ay önceden belirlemeye çalışıyoruz. Deprem can güvenliği konusunu da gündeme getirecek. İstanbul’da Marmaray’da yürüyen treni depremden önce nasıl durduracaksınız. 5-6 saniyemiz var. Metrobüsü dar alanda nasıl durduracaksınız. Tehlike aynı ama risk bunlarla birlikte artıyor. Hele bir de o meşhur kanal yapılırsa bizim halimiz ne olur bilmem. İnşallah vaz geçerler. Bunlar hep riski arttırdı" dedi.
Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2014, 08:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0