banner102

Uyku Bozukluğu İş Yaşamında Başarısızlık Nedeni

Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Petek Karagöz, "Uyku sorunu ve uykusuzluk, günlük yaşamın yanı sıra iş yaşamındaki başarıyı da olumsuz etkilemektedir. Özellikle uykuda solunum durması ve huzursuz bacak sendromu...

Uyku Bozukluğu İş Yaşamında Başarısızlık Nedeni
Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Petek Karagöz, "Uyku sorunu ve uykusuzluk, günlük yaşamın yanı sıra iş yaşamındaki başarıyı da olumsuz etkilemektedir. Özellikle uykuda solunum durması ve huzursuz bacak sendromu sık yaşanan uyku problemleri arasında yer almaktadır" dedi.
Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Petek Karagöz, uyku sorunu konusunda bilgi verdi.
Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Petek Karagöz,, "Uyku ile ilgili şikayetler genellikle; uykusuzluk (insomni), gündüzleri aşırı uykulu olma hali (hipersomni) ve uyurken ya da gece uykudan kaldıran hareketlerdir. Uykuda solunum durmasının en sık görülen belirtisi horlamadır. Erkeklerin %50’si, kadınların %25’i ve çocukların %10’u horlama sorunu yaşamaktadır. Horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi ve ardından derin ve gürültülü bir sesle, tekrar nefes almaya başlanması solunum durmasını düşündürmelidir. Gece boyu bu durum birçok kez yaşanmaktadır. Bu sorunu yaşayan kişiler, kalitesiz bir uyku nedeniyle ertesi gün, yorgun ve aşırı uykulu olmaktan şikayet eder" diyerek şu şekilde konuştu:
Uykusuzluk tansiyonu yükseltir ve kalp krizini tetikler
Uyku sırasında tüm kaslar gibi solunum kasları da gevşeyince dar olan solunum yolunun kapanmasına (apne) yol açar. Ayrıca gece göğüs ve ensede aşırı terleme, gece sık idrara gitme, idrar kaçırma, bazı erkeklerde cinsel sorunlar, depresyon, dikkat eksikliği, öğrenme problemleri, sabah baş ağrısı ve ağız kuruluğu ile uyanma, kilo verememe sorunları görülebilir. Uzun dönemde bu sorunu yaşayan kişilerde yüksek tansiyon, kalp krizi ve beyin damar tıkanıkları nedeniyle gelişen felçler ortaya çıkmaktadır.
Solunum durması uyku testiyle belirlenir
Uykuda solunum durması sorunu yaşayan hastalara, uyku bozuklukları merkezinde polisomnografi (PSG) tetkiki yapılmaktadır. PSG’de beynin elektriksel aktivitesi, göz küresi, bacak ve solunum hareketleri ile oksijen seviyesinin takibi yapılmaktadır. PSG sonucuna göre solunum durmalarının süresi, sıklığı ve bu sırada ortaya çıkan durumlar tespit edilir. Tedavi PSG sonucuna göre belirlenir. Orta ve şiddetli solunum durması olan hastalarda, yaklaşık 1990’lı yıllardan beri kullanılan CPAP (burun yolu ile devamlı pozitif basınç veren cihaz) tercih edilmektedir.
Alkol ve kafein huzursuz bacak sendromu nedeni
Huzursuz bacak sendromu (HBS), akşam saatlerinde ve özellikle yatağa yattıktan sonra ortaya çıkmaktadır. Kişi, istirahat halindeyken farkında olduğu bu hissi; karıncalanma, uyuşma, bacakta çekilme ve sıkılma olarak tarif etmektedir. Bu histen hareket ederek kurtulmak mümkün olsa da birkaç dakika sonra yine tekrar etmektedir. Uykusuzluk, alkol, aşırı fiziksel aktivite ve kafein, huzursuz bacak sendromu şikayetlerini artırır. Yapılan araştırmalarda nadiren demir eksikliği, üremi, diyabet gibi hastalıklar tespit edilse de, %95 oranında belirgin bir sebep bulunamamaktadır.
Gebelik döneminde huzursuz bacak sendromuna dikkat
Gebelik sırasında da huzursuz bacak sendromu görülebilmektedir. Bu durum doğum sonrası geçebilir veya devam edebilir. Büyük bir kısmında ise uyku sırasında bacak, bazen de kol hareketleri devam eder. Bu duruma uykuda periyodik ekstremite hareketleri (UPEH) denilmektedir. Ortalama 20-40 saniye aralıklarla periyodik olarak gözlenir. Bu hareketlerin bir kısmı sıçrama tarzında da olabilir. Uykusuzluk şikayeti olan hastaların % 13,3’ünde ve aşırı uyku şikayeti olan hastaların ise %6,9’unda periyodik ekstremite hareketleri gözlenmiştir. Huzursuz bacak sendromu tanısı için Polisomnografi (PSG) tetkikine gerek yoktur. Fakat UPEH tanısı için PSG tetkiki yapılmaktadır. Buna göre; saatte 15’in üzerinde hareket varsa, uyku bozukluğu ve gündüz aşırı uykulu olma durumu söz konusu ise ilaç tedavisine başlanmalıdır."
Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 09:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0