banner102

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİNDE TARİH BÖLÜMÜ AÇILIYOR

Her geçen yıl, bünyesine yeni bölümler ekleyen Üsküdar Üniversitesi, 2018-2019 eğitim müfredatına Tarih Bölümünü de dâhil etti.

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİNDE TARİH BÖLÜMÜ AÇILIYOR

Üsküdar Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hadiye Yılmaz Odabaşı, Üsküdar Üniversitesi Tarih Bölümü müfredatı ve bölümünün hedefleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Odabaşı: “Tarihin hiçbir evresi diğerinden üstün değildir”

Üsküdar Üniversitesinde verilecek tarih öğretiminin ana felsefesini değerlendiren Odabaşı, şunları söyledi:

“Evvela en eski bilim olan tarihin bir süreklilik ve kopuş ilişkisi içerisinde ilerlediğini unutmamak gerekir. Türk tarihi, milat öncesinden günümüze uzanan yüzlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Eğer bu yüzlerce yıllık tarih bir süreklilik ve kopuş ilişkisi içerisinde değerlendirilmezse, sadece Osmanlı dönemini, eski Türk tarihini ya da Cumhuriyet dönemini kendi tarihi olarak kabul eden, realiteden uzak ve yüzlerce yıllık mirası reddeden bir tarih anlayışı ortaya çıkabilir.”

Odabaşı, Üsküdar Üniversitesi Tarih Bölümünde, “Tarihin hiçbir evresini bir diğer evreye üstün görmeden”, bir zincirin halkası gibi geçmişten günümüze uzanan maddi ve manevi mirasımıza sahip çıkan bir öğrenim müfredatı benimsenmiş olduğuna işaret etti.

Odabaşı: “Tarih disiplini etkin ve katılımlı vatandaşlık yeteneği geliştirir”

Bireylerin ve toplumların ancak geçmişi bilerek dünyayı ve dünya içinde kendi yerlerini anlama yeteneği geliştirebildiğine değinen Odabaşı, tarih disiplininin, bireyin günümüzün karmaşık dünyasını daha iyi kavraması için ihtiyaç duyduğu geniş bilgi birikimini imkânlı kıldığını söyledi. Aynı zamanda tarih biliminin etkin ve katılımlı vatandaşlık için gerekli olan yaşam boyu öğrenme yeteneğini geliştirdiğini de vurguladı.

3 öğrenciden 2’si %75 burslu

Üsküdar Üniversitesi Tarih Bölümünü tercih eden üç öğrenciden ikisi, %75 burs ile Üsküdar Üniversitesinde tarih eğitimi alabilecek. Toplamda 30 kişilik kontenjan içerisinde, tarih bölümünü tercih edecek öğrenciler ile sağlam bir temel oluşturulması hedefleniyor. Odabaşı öğrencilerin Pedagojik Formasyon derslerini alarak öğretmenlik de yapabileceklerini kaydetti.

Odabaşı: “Zengin Tarih Müfredatı”

Üsküdar Üniversitesinin tarih öğrencilerine verilecek eğitimi hakkındaki hedeflerinden de bahseden Odabaşı, “Birinci yıl, tarih öğrencilerine kuram, yöntem ve tarihi malzemeye ulaşım gibi öğrenciyi öğrenme sürecine dâhil eden ve tarihî atmosferi öğrenciye teneffüs ettirmeyi amaçlayan bir ders programı planladık. Sonraki yıllarda da öğrencinin aktif katılımını vazgeçilmez gördüğümüzden temel tarih metinlerinin yanı sıra tarihî roman, hatırat, süreli yayın vb. yardımcı yazılı kaynaklar yanında plastik sanatlar, sinema ve müzik eserleri, görsel malzemeler, müze, arşiv, kütüphane ya da tarihî mekânlar desteğiyle programın niteliği zenginleştirilmiştir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0