STK Genel Başkanları Heyeti, Hakkari’de Açıklamalarda Bulundu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve beraberinde bulunan Tabipler Odası, DİSK, KESK ve Mimarlar Odası olmak üzere 5 STK’nın genel başkanı, Hakkari Belediyesini ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamada...

STK Genel Başkanları Heyeti, Hakkari’de Açıklamalarda Bulundu
banner98
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve beraberinde bulunan Tabipler Odası, DİSK, KESK ve Mimarlar Odası olmak üzere 5 STK’nın genel başkanı, Hakkari Belediyesini ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamada bulundular.
Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Van’dan karayolu ile Hakkari’ye gelen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Eş Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TTB komite üyesi Dr. Şehmuz Gökalp ve TMMOD Genel Sekreteri Dersim Gül’den oluşan 5 kişilik genel başkan heyeti Van’dan karayolu ile Hakkari’ye geldiler.
Heyet ilk olarak Hakkari Valisi Yakup Canbolat’ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştüler. İHD Genel Başkanı Türkdoğan ve beraberindeki heyet daha sonra Hakkari Belediyesini ziyaret etti.
Heyet belediye binası önünde Belediye Eş Başkan Vekili Saniye Özkan ve belediye encümenleri tarafından karşılandı. Belediyede basına kapalı olarak yapılan toplantının ardında heyet belediye binası önünde basın mensuplarına açıklamada bulundu. Burada konuşan Kani Beko, valilik, demokratik toplu örgütleri ile meslek odaları, meslek odaları ve belediyeyi ziyaret ederek Hakkari’de yaşanan son süreçle ilgili bilgi aldıklarını söyledi. Beko, "Suruç’ta 33 genç arkadaşımız katledildiğinde hükümetin ve devletin IŞİD çetelerine karşı iç ve dış politikası değişir diye beklerken amaç ise Türkiye’de önce demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve daha sonra da belediye eş başkanları da gözaltına alınarak cezaevine gönderildiler. İç güvenlik reformu yasası çıkartılırken biz bunları söylemiştik. Eğer bu yasa meclisten geçerse polisler savcının talimatı olmadan hakimin kararı olmadan bizim evlerimize gelecekler bizi gözaltına alacaklar ve istedikleri zaman istedikleri yere götürecekler demiştik. Bugün de Hakkari Belediyesi’nde bunları gördük. Hakkari’deki belediye başkanlarımız önce gözaltına alınmış sonra da cezaevine gönderilmiştir" dedi.
"BELEDİYE EŞ BAŞKANLARININ TUTUKLANMASI BİR HUKUK SKANDALIDIR"
İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, "Siyasal faaliyet yürüten ve demokratik mücadele gösteren insanların Türkiye’nin en önemli sorunu olan yönetim sorununa dair buldukları çözümün ifade etmelerini ve suçlanmaları Türkiye’nin karşılaştığı bir anayasal krizidir. Sayın Cumhurbaşkanı sistem değişti diyor. Buradaki eş başkanlar da sistemin değişmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Aslında ikisi aynı şeyi ifade ediyor. Dolayısıyla bir hukuk varsa bu herkese eşit uygulanacaktır. Ayrımcılık yapılmayacaktır. Belediye eş başkanları özyönetim istedi diye tutuklanmayacak. Kötü muamelelere maruz kalmayacak, adliyeye dahi götürülmeden ifadeleri alınmayacak. İfadeleri alınıp tutuklanmayacak. Çeşitli hakları var ve bu hakları dan yararlandırılacaklar. Umuyoruz ki devlet biran önce bu yanlıştan döner. Türkiye adliyesi maalesef yine Ankara’nın talimatları doğrultusunda hareket etmeye başladı tıpkı 2009 yılında olduğu gibi. Biz aynı sürecin tekrarlanmaması gerektiğini bir kez daha buradan ifade etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
"PKK TARAFINDAN ALIKONULANLARIN İÇİNDE 5 KESK ÜYESİ VAR"
KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de, gümrük çalışanlarından Çukurca ile Van ilinde alıkonulanların arasında 5 KESK üyesinin de olduğunu söyledi. Özgen, "Elbette alıkonulanlar kamu çalışanı. Kamu hizmeti üretiyorlardı. Bunların alıkonulması savaş ve çatışma süreçlerinde dahi doğru değildir. Bu çerçevede bugün burada özelikle valilik ve belediyeyi de ziyaret ederek olup bitenler hakkında bilgi aldık. Ama bir kez daha Hakkari halkının seçilmiş iradesine yönelik bu konsept çerçevesinde geliştirilen tutumun haksız hukuksuz üç alma intikam amaçlı bur tutum olduğunu ifade etmek istiyorum. Eş belediye başkanları derhal serbest bırakılmalı ve görevlerinin başlarına dönmelerini ifade ediyorum" diye konuştu.
STK genel başkanlarının yarın da Şemdinli ilçesinde incelemelerde bulunacakları belirtildi.
Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2015, 08:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0