banner101

Sac Sobalar Tarihe Karışıyor

Muş’ta, babadan kalma sac soba imalatı yapan esnafın büyük bölümü farklı alanlara yönelirken, bir kısmı semaver üretimi yapıyor.Yukarı Çarşı, Bitlis Çarşısı ve Eski Erzurum Caddesi gibi bölgelerde sac soba imalatı yapan esnaf, mesleklerine...

Sac Sobalar Tarihe Karışıyor
Muş’ta, babadan kalma sac soba imalatı yapan esnafın büyük bölümü farklı alanlara yönelirken, bir kısmı semaver üretimi yapıyor.
Yukarı Çarşı, Bitlis Çarşısı ve Eski Erzurum Caddesi gibi bölgelerde sac soba imalatı yapan esnaf, mesleklerine olan ilginin her geçen gün azalmasından dolayı farklı alanlara yöneldiklerini kaydetti. Yukarı Çarşı’da bulunan imalathanede babadan kalma meslek olan sac soba imalatı yapan Maşallah Konat, “15 yıl sac soba üretimi yaptık. Ancak, teknolojinin gelişmesiyle birlikte sac sobaya ilgi azaldı. Önceden köylerde yaşayan vatandaşlarımıza satış yapıyorduk. Ancak, artık köylü vatandaşlarımızda kömür sobası kullandıkları için sac soba almıyor. Bunun için bizde üretim yapmayı durdurduk” dedi.
İlkbahar aylarında semaver, mangal ve lokantalarda kullanılan havalandırma borusu gibi işler yaptıklarını belirten Konat, kış aylarında üretim yapmadıklarını vurguladı. Konat, daha önce soba ve un ambarı yaptıklarını belirterek şunları söyledi: "Şu an artık bunları kimse almıyor. Sacın pahalı olması maliyeti kurtarmıyor. Artık bunları yapmayı bıraktık. Küçük çapta işler yapıyoruz. Biz, bir semaveri yapmak için bir gün uğraşırken, fabrikalar daha seri üretim yapıyor. Açıkça konuşmak gerekirse bizim mesleğimiz artık bitmiş sayılır. Çünkü geçimimizi bile sağlayamıyoruz.”
Konat, baba yadigarı mesleklerinin bitme aşamasına gelmesinden ötürü çok üzüldüğünü belirterek, “Kazancımız çok az olmasına rağmen, ata-dede yadigarı bir dükkan olduğu için çalışmalarımızı aralıklarla sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2015, 08:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0