OMÜ, Güneş’teki Lekeleri Görüntüledi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Gözlemevi, teleskopla yaptıkları gözlemde Güneş’teki dünya büyüklüğündeki lekeleri görüntüledi.OMÜ Gözlemevi’nde teleskopla fotoğraflanan Güneş lekeleri görüntüde küçük görünse de gerçek...

OMÜ, Güneş’teki Lekeleri Görüntüledi
banner98
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Gözlemevi, teleskopla yaptıkları gözlemde Güneş’teki dünya büyüklüğündeki lekeleri görüntüledi.
OMÜ Gözlemevi’nde teleskopla fotoğraflanan Güneş lekeleri görüntüde küçük görünse de gerçek boyutları oldukça büyük.
Güneş lekelerini 36 santimetrelik teleskopa güneş filtresi takarak görüntüleyen OMÜ Gözlemevi Sorumlusu Selami Kalkan, “Güneş’e çıplak gözle baktığımızda, onu gökyüzünde çok parlak ve pürüzsüz bir yapıdaymış gibi görebiliriz (Güneş’e özel güneş filtresi olamayan teleskoplar haricinde bakmak gözümüze ciddi zararlar verebilir). Galileo, teleskopla baktığında, Güneş’in pürüzsüz bir yapıda olmadığını, Güneş görüntüsünü bir kağıt üzerine yansıttığında, üzerinde siyah renkli lekeler olduğunu gördü. Gözlemlerini devam ettirdikçe, bu lekelerin hareket ettiğini dolayısıyla Güneş’in de dünyamız gibi kendi ekseninde döndüğü sonucuna vardı. Lekelerinin sebebi; Güneş yüzeyinde çevrelerine göre biraz daha soğuk olmalarından. Güneş yüzeyi yaklaşık 5 bin 500 santigrat derece sıcaklıkta iken Güneş lekeleri 3 - 4 bin derece arasında bir sıcaklıktadır. Güneşin dünyadan çap olarak 109 kat daha büyük olduğunu düşündüğümüzde, görüntüde küçük görünen Güneş lekeleri neredeyse dünya büyüklüğündedir” dedi.
Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2015, 05:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0