banner101

Melike Baysal: ''Korunmak iyileşmek kadar önemli''

Bursa Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Melike Baysal, 3 Kasım Dünya Tek Sağlık Günü nedeni ile yaptığı açıklamada, sağlığın önemine dikkat çekti.

Melike Baysal: ''Korunmak iyileşmek kadar önemli''

Melike Baysal açıklamasında ''hızla artan çevre kirliliği, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, kontrolsüz hayvan hareketleri, sağlıkla ilgili meslek disiplinleri arasındaki yetersiz işbirliği, bunlara bağlı olarak bulaşıcı hastalıklar ve zoonoz (hayvandan insana geçen) hastalıklarda gözlenen artış, bilinçsiz antibiyotik kullanımı ile bakteri dirençlerinin artması toplum sağlığını her geçen gün daha çok tehdit ediyor. Bu anlamda, Tek Sağlık Konsepti, veteriner halk sağlığı ile insan halk sağlığının tek çatı altında toplanarak, Global Halk Sağlığı Politikası oluşturmanın yeni adıdır. Yani Tek Sağlık(One Health)  "yerel, ulusal ve küresel düzeylerde; insanlar, hayvanlar ve çevre bakımından ideal sağlık elde etmek için farklı disiplinlerin işbirlikçi çalışmasıdır " diyebiliriz.

KORUNMAK İYİLEŞMEK KADAR ÖNEMLİ

Hastalıklardan korunmanın en az hastalığı iyileştimek kadar önemli olduğuna vurgu yapan Melike Baysal ''Artık çok iyi biliniyor ki, hem tıbbi anlamda hem de ülke bütçesi anlamında ‘’hastalığı iyileştirrmek’’ değil ‘’hastalıktan korumak’’ gerekmektedir. Temel sağlık hizmetleri yani koruyucu hekimlik anlamında veteriner hekimlik şu anda ülkemizde, dünya standartlarına neredeyse ulaşmış düzeydedir.
Sağlık Bakanlığı’nın tehlikeli gördüğü için ihbarı mecbur olarak değerlendirdiği 50 hastalıktan  26’sı zoonotik karakterdedir, yani hayvanlardan insana bulaşma özelliği taşımaktadır.  Biyoterör amacıyla kullanılan hastalık etkenlerinin yüzde 70’ten fazlası hayvansal kökenlidir'' dedi.

GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA VETERİNER HEKİM HALK SAĞLIĞININ SİGORTASIDIR

Veteriner Hekimliğin modern dünyada halk sağlığı açısından olmazsa olmazlardan biri olduğunu belirten Melike Baysal ''Bununla birlikte, İnsanlarda gözlenen gıda kaynaklı hastalıkların %90’ının hayvansal gıdalardan kaynaklandığı, yine insanlarda gözlenen enfeksiyon hastalıklarının %60’ının zoonoz karakter de olduğu dikkate alındığında, hayvan sağlığı ve halk sağlığı için veteriner hekimliğin önemi ve gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda daha çok gözlenen; Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA),  Kuş Gribi, Ebola gibi ölümcül zoonoz hastalıklar hem insan sağlığını tehdit etmekte hem de ciddi ekonomik kayıplara yol açmakta, dünyada ve ülkemizde kuduz ve tüberküloz vakalarının hala insanlarda ölümlere neden olması zoonoz hastalıklar ile mücadelede başarıya ulaşılmasında Tek Sağlık Konsepti altında Veteriner Hekimlerin, Beşeri Hekimlerin ve ilgili diğer meslek disiplinlerinin mutlak işbirliği içinde çalışmasının gerekliliğini ortaya çıkmaktadır'' dedi.

ÜSTLENDİĞİMİZ SORUMLULUĞUN FARKINDAYIZ

Veteriner Hekimler olarak, sağlıklı hayvan, sağlıklı insan, sağlıklı çevre için Tek Sağlık Konsepti’nin, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bir an önce işlevsellik kazanarak etkin bir şekilde uygulanması için üzerimize düşeni yapmaya hazır olduklarını belirten Bursa Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Melike Baysal, insanlığın geleceğinin veteriner hekimler ile beşeri hekimlerin başarılı işbirliğinden geçtiğini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0