MARDİN’İN KIZ KARDEŞLERİ GELECEĞİN BİLİM KADINLARI OLACAK

NASA Astrofizik Komitesi Başkanı astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel, Sabancı Vakfı Hibe Programları kapsamında desteklenen ve Mardin Kültür Derneği tarafından hayata geçirilen “Kız Kardeşler Laboratuvarı” projesi kapsamında Mardinli kız öğrencilerle bir araya geldi. Projeye katılan 11 öğrenci ile bir araya gelen Özel, kızların atölye çalışmaları boyunca yaptıklarını dinledi ve geleceğin bilim kadınları olmak isteyen kızlarla deneyimlerini paylaştı.

MARDİN’İN KIZ KARDEŞLERİ GELECEĞİN BİLİM KADINLARI OLACAK
banner98
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nde düzenlenen buluşmada, kız öğrencilerin, kardeşleri ile atölye çalışmalarında yaptıkları ürünleri inceleyen Prof. Dr. Feryal Özelkonuşmasında “Bu proje vesilesiyle sizlerle Mardin’de olmaktan çok mutluyum. Çalıştığım yer olan Arizona’da da lise bilim şenliklerine katılıyorum. İnanın ki burada yaptıklarınız hepsinden daha güzel. Hayatlarınızda ihtiyaç duyduğunuz şeylerden yola çıkarak, estetik ve işlevli güzel ürünler yapmışsınız; teknolojiyi estetikle birleştirmişsiniz. Ayrıca bir öğretmen olarak öğrenmenin en güzel yolunun başkalarına bilgi aktarmak olduğunu düşünüyorum. Sizin hem bilimi anlamanız hem de küçük kardeşleriniz için rol model olmanız için çok güzel kurgulanmış bir proje” dedi.


“Bazen zor olacak!”

Başarı yolunda en önemli adımlardan birinin “yapabilirim” duygusuna sahip olmak olduğunu vurgulayan Özel“Hepinizin bu duyguya sahip olduğunu görüyorum. Bu duyguyu kaybetmeyin. Benim için de bazen hiç kolay olmadı. Bir kız çocuğu olarak fizik okumak istemenin zorluklarını da yaşadım, 16 yaşında New York’ta finansal sıkıntılar yaşadığım da oldu. Ama yapabilirim dedim ve yeni şeyler öğrenmenin, kafamdaki soruların cevaplarını öğrenmenin peşini bırakmadım. Sizin için de bazen zor olacak ama lütfen siz de sorularınızın peşinden gidin” dedi.


Mühendislik fakültelerinde okuyanların sadece yüzde 16’sı kadın

“Kız Kardeşler Laboratuvarı” projesine destek vermekten ve Prof. Dr. Feryal Özel’i Mardin’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise, “Kız çocuklarının meslek seçimlerinin toplumsal cinsiyet rollerinden etkilendiğini biliyoruz. OECD’nin verilerine göre eğitim alanında yükseköğrenim görenlerin yüzde 75’i kadınken bu oran mühendislik fakültelerinde yüzde 25’e düşüyor. 2015 itibarıyla ülkemizde mühendislik alanında diplomaya sahip kişilerin sadece yüzde 16’sını kadınlar oluşturuyor. Bunu değiştirmek için de kız çocuklarını cesaretlendirmemiz ve onlara ilham vermemiz gerekiyor. Kızlar için rol model olacak bir isim düşündüğümüzde, ülkemizin yetiştirdiği en önemli bilim kadını olarak ilk aklımıza gelen isim Feryal Özel oldu. Geldiği ve kız çocuklarına ilham verdiği için çok teşekkür ederiz”dedi.

Özel, toplantının ardından Mardin Erdoba Otel’de, öğrencilere “Astronomide Yeni Ufuklar” başlıklı bir sunum da yaptı.

“Kız Kardeşler Laboratuvarı” projesi kız öğrencileri bilimle buluşturuyor

Kız Kardeşler Laboratuvarı projesi, Mardin’de okuyan kız öğrencilerin güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet rollerinden sıyrılmalarına katkıda bulunulması amacıyla Mardin Kültür Derneği tarafından Sabancı Vakfı Hibe Programları kapsamında hayata geçirildi. Proje kapsamında Mardin Fen Lisesi ve diğer liselerdeki kız öğrencilerle sene başından bu yana bilim ve teknoloji atölyesi gerçekleştirildi. Bu atölyelere katılanlardan istekli 11 lise öğrencisi İstanbul’da bir hafta boyunca süren eğitici eğitimlerine katıldı. Bu eğitimi alan öğrenciler daha sonra Mardin’de ortaokulda okuyan 33 öğrenci ile bilim ve teknoloji atölyesi gerçekleştirdi, öğrendiklerini öğrencilerle paylaştı. Ablaları, bu atölye çalışmasında kız kardeşlerine bilimin eğlenceli ve pozitif yanlarını tanıttı.


Sabancı Vakfı Hibe Programları

Sabancı Vakfı, 44 yıl önce toplumsal gelişmeye katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Burslar ve ödüllerle başarılı bireyleri destekleyen Vakıf, Fark Yaratanlar Programı ile bireylere ilham verme, Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdiği Hibe Programları ile sivil toplumun güçlenmesi amacıyla çalışmaktadır.

Vakıf, faaliyetlerinin odağına kadın, genç ve engelli bireyleri alarak, onların ekonomik ve sosyal hayata katılım, hizmetlere erişim ve toplumsal cinsiyet gibi konular başta olmak üzere pek çok alanda karşı karşıya kaldıkları toplumsal sorunların çözümüne yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda 10 yıl önce Hibe Programları’nı hayata geçiren Vakıf, kadınlar, gençler ve engellilerin sorunlarına yönelik çözüm üreten sivil toplum kuruluşlarının projelerine destek vermektedir. Sabancı Vakfı, 10 yılda 137 projeye destek vermiş ve yüz binlerce kişinin hayatına dokunmuştur.


Mardin Kültür Derneği

2014 yılında kurulan Mardin Kültür Derneği’nin temel hedefi Mardin ve çevresinde eğitim, kültür ve toplumsal araştırmalar alanlarında faaliyetlerde bulunmaktır. Dernek; gençler, kadınlar ve eğitmenler üzerine özellikle eğitim alanında Mardin bölgesinin kültürel çoğulcu yapısıyla uyumlu, çok dilli ve yenilikçi çalışmalarda bulunmaktadır. Aynı zamanda, farklı disiplinleri bir araya getirerek özellikle gençlerin ve kadınların topluma katılımlarını arttıran, hayatlarına değen ve değişim yaratan projeler geliştirmeyi hedeflemektedir.

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2018, 10:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0