“Kültür Sanat İle Ruhumuz Zarafet Kazanıyor”

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün 2018 yılı içerisinde özenle ve titizlikle yürüttüğü çalışmalar hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, “Kültür sanatın merkezi haline gelen Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü aracılığı ile 7’den 77’ye vatandaşlarımızı kültür sanat ile buluşturmaya devam ediyoruz.

“Kültür Sanat İle Ruhumuz Zarafet Kazanıyor”
banner98

Kültür ve sanat aracılığıyla aklımız, ruhumuz zarafet kazanıyor. Kaliteli, nitelikli ve farkındalık ortaya koyan kültür sanat etkinlikleri ile ilçe halkımıza yakışan bir belediyecilik örneği sergilemenin mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Kültür ve sanatı şehrin her yerine yayarak zamanın dolu dolu yaşanmasını sağlayan ve İnegöl halkının sosyal hayatını renklendiren çalışmalara imza atan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü 2018 yılı içerisinde konserlerden tiyatro oyunlarına, söyleşilerden seminerlere, sergilerden imza günlerine kadar pek çok alanda farkındalık ortaya koyan etkinlikler ile İnegöl halkını buluşturmayı başardı.

146 PROGRAM İLE TOPLAM 260 BİN 800 KİŞİYE ULAŞILDI
Tevazu, samimiyet ve gayretle gönülden bağlı olduğumuz İnegöl’e ve bu aziz şehirde yaşayan ilçe halkına yakışır programlarla şehrin ortak bir paydasını oluşturmayı, kent halkının kaynaşmasını ve toplumsal moralin yükseltilmesini sağlamak üzere çalıştıklarını belirten Başkan Taban, “4 birimde (Gençlik Merkezi, Kent Müzesi ile Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi, Bilgi Kültür Evleri ve İnesmek) toplamda 49 personel ile İnegöl halkının hizmetindeyiz. Gençlik Merkezi koordinatörlüğünde konserler, tiyatrolar, seminer ve konferanslar, sergiler, şenlikler, ramazan etkinlikleri, kültür-sanat festivali, kültür-sanat kursları, halk oyunları, sosyal sorumluluk projeleri, müzelerimizde sergiler, seminer ve konferanslar, müze ziyaretleri, öğrenci etkinlikleri, atölye çalışmaları, İnesmek aracılığıyla ise sanat ve meslek edindirme kursları, sergiler, kursiyer etkinlikleri, sosyal sorumluluk projeleri ve son olarak Bilgi Kültür Evlerinde ücretsiz ve güvenli internet hizmeti, çocuk etkinlikleri, zeka ve strateji oyunları (satranç ve mangala) ve kütüphane hizmeti ile 2018 yılı içerisinde 146 programda toplam 260 bin 800 kişiye ulaşıldı” dedi.

“KÜLTÜR VE SANAT BİZİM OLMAZSA OLMAZLARIMIZDAN”
Kültür sanatı hayatımızın merkezine yerleştirmek için önemli çalışmalara imza atıldığının altını çizen Taban, “Bu yolda farklı alanlarda icra ettiğimiz 16 konser ile 48 bin 840 kişiye ulaşıldı. Bunun yanında 2 özel çalışma ve etkinlik (kitap tanıtımı ve imza günü) ile 75 bin izleyiciye ulaşıldı. Kültür ve sanat hayatımızın her yerinde. Kültür ve sanat bizim olmazsa olmazlarımızdan.”

GELECEĞİMİZ OLAN ÇOCUKLARA YÖNELİK 35 ETKİNLİK
Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza yönelik olarak çeşitli etkinlikleri hayata geçirdiklerini belirten Taban, “2018 yılı içerisinde Karagöz Gölge Oyunu, Çocuk Tiyatrosu, Çocuk Oyun Parkı, Çocuk Korosu, Çocuk Kitapları Haftası, Çocuk Sanat Atölyesi, Planetaryum ve Animasyon Film Gösterimleri ile 35 çocuk etkinliğimizde 40 bin 850 çocuğumuza ulaştık.”

BAKMACA DEDE VE KURTULUŞ ŞENLİKLERİ
Kültür sanat ile ilçe halkının hayatına anlam kazandırmak ve renklendirmek için çeşitli etkinliklere imza atıyoruz diyen Taban, “Bu kapsamda, Kurşunlu’da her yıl düzenlediğimiz birlik ve beraberliğin en güzel örneğini sergilediğimiz Bakmaca Şenliğimiz ve şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunu kutlamak ve ilçe halkına esaretten kurtuluşa giden yolu en iyi şekilde yansıtmak için çeşitli etkinliklerle ortaya koyduğumuz Kurtuluş Şenliklerimiz bizim olmazsa olmazlarımız arasındadır. Ayrıca 2018 yılı içerisinde farklı konulara sahip 15 stand-up, seminer ve konferans ile ilçe halkının dimağlarını aydınlatıp aklımıza zarafet kazandırırken, 21 farklı yetişkin tiyatro oyunuyla sanatın insana hitap eden o güzel yanlarını göstermeye çalıştık” açıklamasında bulundu.

“İNEGÖL’DE RAMAZAN DOLU DOLU GEÇTİ”
Yardımlaşma, paylaşma, kaynaşma ve gerçekten kardeş olma ayı olan Ramazanın manevi ikliminden vatandaşlarımızın en iyi şekilde istifade etmeleri için çalıştıklarını ifade eden Taban, “2018 yılı Ramazan ayında 9 Camide Dünya 1’incilerinden Kuran-ı Kerim Tilavetleri ve Teravih Namazı programları ilçe halkımızı mest etti. Şehrimizin farklı camilerinde Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma dünya şampiyonlarını ilçe halkımızla buluşturmanın mutluluğunu yaşadık. Bu yıl Ramazan İnegöl’de başka bir güzeldi. Ramazanın manevi hazzını doyasıya yaşayan vatandaşlarımız camileri doldururken, teravih namazı çıkışlarında cami bahçelerinde vatandaşlarımıza Osmanlı Şerbeti ikramında da bulunduk. Ayrıca İnegöl Belediye Tiyatrosu, ramazan etkinlikleri kapsamında Ayyar Hamza yetişkin tiyatro oyunuyla ilçe halkının karşısına çıktı. Gerçekleştirdiğimiz programlarla İnegöl’de ramazan dolu dolu geçti” diye konuştu.

ULUSLARARASI KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ
Kültür mozaiği olan şehrimizde kentlilik bilincinin pekiştirildiği ve farklı coğrafyalardan gelen kültür elçilerinin misafir edildiği Uluslararası Kültür Sanat Festivali ile kültürlerin buluşmasına ve kaynaşmasına vesile olduklarını belirten Taban, “Kültürlerin buluştuğu ve kaynaştığı, gönüllerimizin birleştiği, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin şehrimizin dört bir tarafına yayıldığı Uluslararası kültür sanat festivali bu yılda tüm şehir tek vücut olmayı başardı. Bu yıl yurt dışından gelen özel ekiplerin gösterileri, sokak etkinlikleri ve halk konseri ile kültür derneklerimizin kendi kültürlerine ait tanıtımlar yaptıkları ve birbirinden renkli görüntülere sahne olan çadır etkinlikleri ile kentimizin değerlerini öne çıkartan İnegöl gecesi festivalimize ayrı bir hava kattı. Ayrıca 31. Uluslararası Kültür Sanat Festivali kapsamında bu yıl 6’ncısı düzenlenen “Altın Mobilya Halk Dansları Yarışması” büyük bir heyecan ve coşkuyla gerçekleştirildi. Tüm ekiplerin birbirinden güzel şovlarını sunduğu yarışmada, jüri değerlendirmesi sonucu Kazakistan 1’inci oldu. Kuzey Osetya’nın 2’nci olduğu yarışmada 3’üncülüğü ise geçtiğimiz yıl mansiyon ödülüne layık görülen Kosova aldı.”

KÜLTÜR SANAT KURSLARIMIZ
7’den 77’ye her yaş grubuna hitap eden kültür sanat kursları ile ilçe halkının zamanlarını dolu dolu geçirmelerini sağlıyoruz diyen Taban; “Bu anlayışla 2018 yılında 19 farklı branşta enstrüman kurslarımız (Bağlama, gitar, keman, ney ve piyano), korolarımız (TSM, THM, Tasavvuf erkek ve kadın, THM Gençlik ve Çocuk) ve diğer kurslarımız (Halk Dansları, tiyatro, drama ve çocuk resim) olmak üzere toplamda 646 kişiye hizmet verdik. Ayrıca Sani Konukoğlu Konferans Salonunda 125, Mobilya Müzesi Konferans Salonunda 65 ve Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezinde 118 program gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYE HALK DANSLARI TOPLULUĞU İNEGÖL’ÜMÜZÜ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDİYOR”
2011 yılından beri çalışmalarına devam eden Belediye Halk Dansları Topluluğunun İnegöl’ümüzü en güzel şekilde temsil ettiğini belirten Taban; “7 den 77’ye her yaştan dansçılarla çalışma yapan topluluğumuzda öncelikle İnegöl yöresi oyunları öğretilmekte, bunun yanında yurdumuzun değişik bölgelerinden de oyunlar sergilenmektedir. İçinde birçok önemli değeri barındıran İnegöl’de Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinden gelen vatandaşlarımız kardeşlik ve barış içerisinde yaşamaktadır. Bu nedenle oyunlarımızı icra ederken İnegöl’de yaşayan bu kültürel mozaiği dikkate almaktayız. Halk Dansları Topluluğumuz master 90 dansçı, A takımı 20, gençler 110, yıldızlar 50 ve minikler 70 dansçı olmak üzere toplamda 340 dansçı ile ülkemizin 10 yöresine ait (İnegöl, Bursa, Bolu, Artvin, Trabzon, Van, Gaziantep, Kırklareli Burdur ve izmir) oyunları sergilemektir” dedi.

“GEÇMİŞİN BİZLERE DAHA ANLATACAĞI ÇOK ŞEY VAR DÜSTURUYLA HAREKET EDEN MÜZELERİMİZ”
Geçmişin izlerini en iyi şekilde yansıtan ve ziyaretçilerini geçmişte kısa bir yolculuğa çıkartan Kent Müzesi ve Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi’nin İnegöl halkından aldığı güçle geleceğe daha güvenle baktığını belirten Taban, “2018 yılında müzelerimiz 56 421 bin ziyaretçi ağırladı. 10 Ocak 2009- 31 Aralık 2018 tarihleri arasında toplamda 719 bin 900 ziyaretçi sayısına ulaşmıştır. ‘Geçmişin bizlere daha anlatacağı çok şey var’ düsturuyla hareket eden müzelerimiz özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin yaşadıkları yeri daha iyi bir şekilde özümsemeleri için var gücüyle çalışmaya devam ediyor. Bu kapsamda 2018 yılında 51 okul 72 sınıf 1.868 öğrenci müzelerimizi ziyaret etti. Yaşayan Müze anlayışıyla hareket eden İnegöl Kent Müzesi ve Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi, kendini her an yenileyen yapısıyla birçok şehre örnek olmaya da devam ediyor. 2018 yılı içerisinde kendi il ve ilçelerine benzer bir müze oluşturmak adına Ankara Türk Dünyası Topluluğu ile Gemlik Kent Konseyi müzelerimizi ziyaret etti. Ayrıca sergi ve etkinliklerin yuvası haline gelen müzemiz; kentimizin kültür ve sanat merkezi olmuştur. 2018 yılında 16 sergi müzemizde açılırken, toplamda da 105 sergimiz halkımızın izlenimine açılmıştır. Müzelerimiz yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilere ev sahipliği yaparken, İnegöl’ün turizm değerlerinin de öne çıkmasına olanak sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

“İNESMEK YOLUNA EMİN ADIMLARLA DEVAM EDİYOR”
Toplumumuza nitelikli iş gücünün kazandırılmasının yanı sıra geleneksel el sanatlarının yaşatılması noktasında en önemli sosyal sorumluluk projelerinden birisi durumunda olan İnesmek’in dokunduğu hayatların zenginleştiğini ve güzelleştiğini belirten Taban; “2011 yılında 14 branşla yola çıkan İnegöl Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları, bugün 62 branş ile eğitim öğretimini sürdürüyor. İlçe halkının yoğun ilgi gösterdiği İnesmek’te 7 yıllık süreçte 18 bin 644 vatandaşımıza çeşitli branşlarda eğitim verdik. İNESMEK, her bireyin kendi yeteneklerini ortaya koyma, beceri sağlayabildiği alanları açığa çıkardığı bir merkez. Adeta bir okul özelliğine sahip İNESMEK kurslarında el sanatlarından bilişim teknolojisine, yabancı dil eğitimlerinden kişisel gelişime, meslek eğitimlerinden sanat ve tasarım kurslarına kadar pek çok alanda eğitim verilmekte. Bilindiği üzere İnesmek Kurslarımızı Beşinci Mevsim Kültür Merkezimize taşıdık. İyileşen fiziki şartlar ile birlikte kurslarımızda eğitim alan kursiyerlerimizin daha da güzel işler ortaya koyduklarını görmek bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir.2018-2019 eğitim-öğretim döneminde bünyesinde bulunan 36 usta öğretici ile 62 farklı branşta, 126 grupla 2730 kursiyere hizmet veren İNESMEK yoluna emin adımlar ile devam ediyor” vurgusu yaptı.

BİLGİ KÜLTÜR EVLERİ
Bilgi Kültür Evleri ile bugünün yarını: yarının umudu olan çocuklarımızın sadece internet kullanımdan ziyade zamanlarını daha kaliteli ve nitelikli bir şekilde geçirmelerine çalıştıklarını ifade eden Taban, “Bu anlayışla çıktığımız yolda 13 Bilgi Kültür Evinde 17 Mart 2008’den bugüne kadar toplam 998.536 kişi istifade ederken, 2018 yılı içerisinde ise 113.392 ziyaretçi bilgi kültür evlerimizden faydalandı” şeklinde konuştu.

Taban son olarak, “Kültür sanatın merkezi haline gelen Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü aracılığı ile 7’den 77’ye vatandaşları kültür sanat ile buluşturuyoruz. Kültür sanat aracılığıyla aklımız ve ruhumuz zarafet kazanıyor. Bu zenginliği korumak, sanat aracılığıyla ifade edilmesine zemin hazırlamak için elimizden gelen özveri ve gayreti göstermeye devam edeceğiz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0