banner102

“Küçük Amerika“da Açık Dükkan Kalmadı

Bir zamanlar 20 binden fazla ABD askeri görev yaptığı için "Küçük Amerika" da denilen İncirlik Üssü’ndeki ABD 39. Kanat Komutanlığı’nın bulunduğu İncirlik’te asker sayısının azalmasıyla bütün dükkanlar kapandı.ABD’li askerlere...

“Küçük Amerika“da Açık Dükkan Kalmadı
Bir zamanlar 20 binden fazla ABD askeri görev yaptığı için "Küçük Amerika" da denilen İncirlik Üssü’ndeki ABD 39. Kanat Komutanlığı’nın bulunduğu İncirlik’te asker sayısının azalmasıyla bütün dükkanlar kapandı.
ABD’li askerlere ve ailelerine hediyelik eşya, halı, spor aletleri ve av malzemeleri satışı yapan esnaf iş yapamayınca dükkanları boşaltıp kapatmaya başladı. Halen yaklaşık 3 bin askerin görev yaptığı ABD’ye ait İncirlik Üssü’nün bulunduğu merkez Sarıçam ilçesindeki İncirlik Mahallesi’nde ABD’nin Körfez ve Irak Savaşı döneminde ’altın çağını’ geçiren iş yeri sahipleri, asker sayısı azalıp üs dışına çıkışları da kısıtlandığı için hiç iş yapamadıklarını belirterek dükkanlarını satmaya ve kiralamaya çalışıyor. Hemen hemen bütün dükkanlarda "kapalı" ya da "satılık" yazısı yer alıyor. Açık olan dükkan sayısı ise bir elin parmağını geçmeyecek kadar az.
Bu nedenle "terk edilmiş şehir" görünümünde olan İncirlik esnafı perişan halde. Yıllardır İncirlik Esnafları Kalkınma Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başakanlığı yapmış eski Başkan Abdülkerim Estetik, yasak ilan edildiğinden beri esnafın evine ekmek götüremediğini belirterek, “Ama bu yasağı koyan Amerikalı komutanın umurunda mı biz eve ekmek götürüyor muyuz götürmüyor muyuz. Konuyla ilgili Meclise kadar gideceğiz. Bu yasağın kaldırılmasını istiyoruz. İnsanları serbest bıraksınlar. Burası demokratik bir ülke. Burada nerede arıyorsunuz IŞİD’i. İncirlik’in hendeklerinde mi derelerinde mi arıyorsunuz? Burada İncirlikliler var. Biz Türk vatandaşıyız. Hepimiz devletimize sadık insanız” dedi.
Yasak kaldırmazlarsa esnafın eriyip yok olacağını ifade eden Estetik, “Bizde ilk dönemler yaklaşık 300 esnaf vardı. Şu anda yaklaşık 35 turistik eşya satıcısı kaldı. Gerisi hep iflas etti gitti. İncirlik bir zamanlar muazzamdı. Biz imalatçıdan alışveriş yaparken bize ‘İncirlik esnafı doları çuvalla bankaya götürüyor’ derlerdi. Biz öyleydik ama şimdi ekmeği bile bulamayacak durumdayız. Şu anda dükkanlarımız açık, kapatmıyoruz ışıklarımız yanıyor” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2016, 12:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0