KOBİAD BAŞKANI FERHAT MURAT, “İHRACAT İTHALATI GEÇMEDEN KUR GÜNDEMDEN DÜŞMEZ”

BURSA- Son dönemde önemli ölçüde artan döviz fiyatlarını ve yeni ekonomi modelini değerlendiren KOBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Murat, ülkede ihracatın ithalatı geçmediği ve üretime dayalı ekonomi senaryosu oluşmadığı sürece kur tartışmalarının devam edeceğini söyledi.

KOBİAD BAŞKANI FERHAT MURAT, “İHRACAT İTHALATI GEÇMEDEN KUR GÜNDEMDEN DÜŞMEZ”
banner98

Son dönemlerde dövizin ateşi söndürülemiyor. Kur tartışmaları da gündemden düşmüyor. Bursa iş dünyasına yeni bir soluk getiren Küçük ve Orta Büyüklükteki İhracatçı İş Adamları Derneği’nin  (KOBİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Murat, “İhracatı tabana indirmeden kur dengesizliklerinin önünü kesmek mümkün olmayacaktır” dedi. Türkiye’de ithalatın her dönemde ihracattan fazla olduğunu ve son yıllarda bu makasın kapanmaya başladığını hatırlatan Ferhat Murat, “Basit bir anlatımla kazandığımızdan daha fazlasını harcıyoruz. 7 lira kazanırken 10 lira harcıyoruz. Bu da ister istemez döviz kurlarını ülke gündeminin ilk maddesi haline getiriyor. Durum tam tersi olsa kur artışı avantaja dönüşebilir” diye konuştu. İhracatın rekor kırdığı temmuz ayında dahi ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 70 olduğunu vurgulayan Başkan Murat, “Hazine ve Maliye Bakanımız tarafından açıklanan yeni ekonomi modelinden ümitliyiz. Cari açığın yüzde 4 civarlarında dengelenmesi, kamuda bu yıl başlatılan tasarruf programının orta vadede devam etmesi, bütçe açığının ise yüzde 1.5'lar seviyesinde sınırlandırılması ve özellikle altyapı yatırımlarında yurtdışı finansman ve yabancı yatırımcı şartı ile ilerlenmesi konularının somut adımlar olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

ÜRETİM ŞART

Gelişmiş ekonomilerin en önemli parametresinin üretim olduğunu ifade eden Başkan Ferhat Murat, son dönemde büyük üreticilerin dahi ürünlerini yurtdışında ürettirdiğini ve bu durumun da ülke ekonomisini olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, “Üretime yönelerek yurtiçinin yanında özellikle yurtdışına ürün satmamız lazım. Çok büyük üretim tesisleri olan sanayicilerimiz bile her türlü altyapıları olmasına rağmen üretimlerini uzakdoğuya taşıyarak üretici ve sanayici ünvanlarının hakkını vermiyorlar. Bu noktada da tedbir alınması şart. Her zaman söylediğimiz gibi üreterek ihracatı da irili veya ufaklı ayrımı yapmadan tabana yaymak zorundayız. İnşaat sektörüne verilen ağırlığı üretime de kaydırmalıyız” diye konuştu. Türkiye’de ekonomik sistemde moralin önemli bir yer tuttuğunu anımsatan Başkan Murat, “Toplum olarak duygusal bir yapıya sahibiz. Olumsuz gelişmelerden maalesef çabuk etkileniyoruz. Konsantre bir şekilde belirlediğimiz hedefler doğrultusunda yolumuzda yürümeliyiz. Uzun vadede olumlu gelişmeler olacağına inanıyoruz. Moral bozmadan yolumuza devam etmeliyiz. Yeni neslin işadamları olarak üzerimize düşen her türlü çalışmada var olacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0